Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Περιφερειάρχη στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

Απάντηση Περιφερειάρχη στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη

7

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιος Τσίφτης απέστειλε στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη την ακόλουθη επιστολή:


Αγαπητέ Κύριε Παπαδημούλη,


Πληροφορήθηκα για την παρέμβασή σας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό “Αρχιπέλαγος” σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ στη χώρα μας και ειδικότερα του ΠΕΠ Β. Αιγαίου. Στη διάρκεια της παρέμβασής σας επισημάνατε τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης και τονίσατε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα επιτάχυνσης.


Είναι βέβαιο ότι οι ρυθμοί απορρόφησης απέχουν πολύ από το επιθυμητό επίπεδο. Το γεγονός αυτό ήταν και η βασική μου διαπίστωση όταν ανέλαβα την ευθύνη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τον Απρίλιο του 2004. Να σημειώσω δε, ότι τότε και ενώ το πρόγραμμα διένυε τον τέταρτο χρόνο της ζωής του, η απορρόφηση ήταν μόλις 9%, που κατέτασσε το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου από πλευράς απορρόφησης στη 12η θέση μεταξύ των 13 ΠΕΠ.


Για την επιτάχυνση της απορρόφησης και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ΠΕΠ Β. Αιγαίου ελήφθησαν σειρά μέτρων και ανελήφθηκαν πρωτοβουλίες που είχαν σαν αποτέλεσμα σήμερα, 20 μήνες μετά, η εικόνα να έχει αλλάξει και οι ρυθμοί να είναι ασφαλώς ταχύτεροι. Σήμερα το ποσοστό απορρόφησης έχει τριπλασιαστεί φτάνοντας το 26% που κατατάσσει το ΠΕΠ Β. Αιγαίου στην 11η θέση μεταξύ των ΠΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο ρυθμός απορρόφησης των δαπανών το τελευταίο εικοσάμηνο τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το χρονικό διάστημα 2000 – Μάρτιος 2004.


Από το στοιχείο αυτό γίνεται σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες υπήρχαν και υπάρχουν στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Σας αναφέρω, επίσης, ενδεικτικά ότι οι νομικές δεσμεύσεις από 22% που ήταν τον Απρίλιο του 2004 είναι σήμερα 53%


Κύριε Παπαδημούλη,
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην διαδικασία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ που τις γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος. Είναι, ωστόσο, άδικος ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν γίνει ή δεν γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες επιτάχυνσης από πλευράς της Περιφέρειας.


Το σύνολο αυτών των ενεργειών στις οποίες έχουμε προβεί αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν αναλυτικά την πορεία του προγράμματος συνολικά και στα επιμέρους Κοινοτικά Ταμεία είναι στη διάθεσή σας ούτως ώστε να αποκομίσετε πλήρη εικόνα όσων έχουν γίνει αλλά και όσων έχουν προγραμματιστεί να γίνουν. Με πολύ χαρά, όποτε το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την έδρα της Περιφέρειας και τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Β. Αιγαίου και να ενημερωθείτε σχετικά για όλα τα παραπάνω.


Είμαι βέβαιος ότι λόγω του θεσμικού σας ρόλου στο Ευρωκοινοβούλιο παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις και την πορεία των κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Με την ίδια αγωνία παρακολουθούμε και εμείς και αγωνιζόμαστε συνεχώς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι όταν θα επισκεφθείτε τη Μυτιλήνη θα διαπιστώσετε ότι έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας σε στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση


Σέργιος Τσίφτης
Γενικός Γραμματέας
 Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Διαφήμιση