Αρχική Νέα Τοπικά Οδηγίες από την Πυροσβεστική για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οδηγίες από την Πυροσβεστική για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

9

Λόγω των Εορτών όλοι  θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας όμορφο και στολισμένο. Αυτό όμως εγκυμονεί και  κινδύνους λόγω των υλικών και μέσων που χρησιμοποιούμε (ηλεκτρικές συσκευές, υπερκατανάλωση ρεύματος, κεριά, εύφλεκτες κατασκευές κλπ).  Τα στολίδια, η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, και οι στιγμές ευτυχίας που περιμένουμε να περάσουμε με τους αγαπημένους μας δεν πρέπει να χαλάσουν εξαιτίας κάποιας δικής μας παράλειψης.   Πρέπει να ελέγξουμε τα απαραίτητα σημεία μέσα στο σπίτι μας ή το χώρο που ζούμε !
Ας προσέξουμε μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε για την ασφάλεια την δική μας, της οικογενείας μας, και των γειτόνων μας.

Σ.σ.: τις οδηγίες έχει επιμεληθεί ο υποπυραγός της Π.Υ. Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης.


ΔΩΜΑΤΙΑ

Οι κουρτίνες μπορούν να αρπάξουν φωτιά πολύ εύκολα!


ΤΖΑΚΙ

Καθαρίστε την καμινάδα του σπιτιού σας αν έχετε τζάκι, ή φωνάξετε ένα ειδικό που θα έχει την επίβλεψη του καθαρισμού και θα επισημάνει τυχόν ρωγμές η επιδιορθώσεις που χρειάζονται . Οι ΣΥΧΝΟΙ καθαρισμοί βοηθούν στην αποφυγή πυρκαγιών στις καπνοδόχους.
Η καλή συντήρηση στο τζάκι  θα σας επιτρέψει να έχετε το ζεστό περιβάλλον που επιθυμείτε χωρίς τα ευτράπελα της κάπνας ή ακόμα και της πυρκαγιάς στο χώρο σας!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ
Επιθεωρήστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σας για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.
Αν τοποθετείτε εξωτερικά φωτιστικά Χριστουγέννων να το κάνετε πάντα την ημέρα για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν κοψίματα ή υγρασία άπου μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές ! Αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα μην τα ανάψετε έως ότου βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά!

ΚΕΡΙΑ
Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας πάντα να τα στερεώνετε σε γερές βάσεις ή πιάτα (όχι πλαστικά), να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και παιδιά και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε ! Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές σε σπίτια έχουν ξεκινήσει από κεριά , προσοχή λοιπόν!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
Το χριστουγεννιάτικο σας δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση αλλά να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του αλλά και την αποφυγή επαφής με άλλα αντικείμενα στο χώρο σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά δέντρα καί αληθινά έχουν πάρει φωτιά από τσιγάρο ή επειδή έχουν τοποθετηθεί κοντά σε τζάκι .

ΚΑΝΤΗΛΙΑ
Όσο θρησκευόμενοι και αν είμαστε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τα καντήλια ή εικονοστάσια με λάμπες υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες συνήθως τις εορτές ανάβουν τα καντήλια που περιέχουν λάδι σε μεγάλη ποσότητα και τα τοποθετούν σε διάφορα σημεία. Μέχρι εδώ καλά, όμως δώστε μεγάλη προσοχή στο σημείο τοποθέτησης έτσι ώστε να μην βρίσκονται πλησίον αντικειμένων που μπορούν να αναφλεγούν όπως κουρτίνες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες κλπ..


ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ
Τέλος η χρήση ενός πυροσβεστήρα αφρού, ή Cο2   θεωρείται απαραίτητη μέσα στο σπίτι ειδικά αυτή την περίοδο (το σωστό και ασφαλές είναι να υπάρχει πάντα μέσα στο σπίτι μας φορητός πυροσβεστήρας) που εγκυμονεί τεράστιους κίνδυνους για μικροβραχυκυκλώματα και μικροεστίες πυρκαγιών.
ΠΡΟΣΟΧΗ αν δείτε μικροεστία πυρκαγιάς πρώτα καλέστε το 199 (Πυροσβεστική Υπηρεσία) και μετά προβείτε σε προσπάθεια κατάσβεσης, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί είναι πολύτιμος για τους πυροσβέστες που θα φτάσουν γρήγορα στο σπίτι σας.
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές ,  και σας υπενθυμίζουμε ότι η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την καταστολή.
                                              

ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
ΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ


Πηγές: Fireman.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔράσεις της Ένωσης Ομογενών Χίου
Επόμενο άρθροΚλειστός τη Δευτέρα ο δρόμος Χίου- Καρφά