Αρχική Νέα Τοπικά Πρωτοβουλία Σέργιου Τσίφτη για δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας Αιγαίου, με έδρα τη...

Πρωτοβουλία Σέργιου Τσίφτη για δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας Αιγαίου, με έδρα τη Χίο

15


Στην υποβολή κοινής πρότασης για τη δημιουργία “Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας” θα προχωρήσουν οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, την έλαβε ο ΓΓ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης, που μάλιστα πρότεινε και έγινε αποδεκτή η πρόταση να είναι η έδρα του “Πόλου Αιγαίου” στη Χίο.
Για τη συνάντηση, την πρόταση και τη σημασία της συγκεκριμένης δράσης αναφέρεται ο κ. Τσίφτης στο ακόλουθο δελτίο τύπου:

 

“Στο πλαίσιο της πρόσκλησης που έχει εκδοθεί  από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης για υποβολή προτάσεων για “Δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας” (Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Άξονας 4, Μέτρο 4.6, Δράση 4.6.1)  ανέλαβα την πρωτοβουλία, καθώς ο αριθμός των Πόλων που θα δημιουργηθεί αναμένεται να είναι 5 σε όλη την Ελλάδα, να έρθουν σε επαφή οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να επεξεργαστούμε κοινή πρόταση και έτσι να έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην διεκδίκηση δημιουργίας ενός Πόλου για όλο το Αιγαίο.

Η κοινή αυτή προσπάθεια, προκύπτει βεβαίως και από το γεγονός ότι οι δύο Περιφέρειες έχουν αφ`ενός κοινά προβλήματα που προκύπτουν από την νησιωτικότητα και αφ`ετέρου έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Την ίδια στιγμή αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο για τις δύο Περιφέρειες η παρουσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου που καλύπτει με την δράση του ολόκληρο τον Αιγαιακό χώρο. Με δεδομένα τα παραπάνω προσκάλεσα σε σύσκεψη, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων των 5 Νομών του Αιγαίου. Στη σύσκεψη παρέστη επίσης και ο Νομικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Γεώργιος Βλάχος. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, τον Πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) καθώς και τα ΚΕΤΑ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου γιατί χάρη στην διάθεση συνεργασίας όλων κατορθώσαμε σε ελάχιστο χρόνο να συμφωνήσουμε:


* Στον καθορισμό του βασικού πλαισίου της πρότασης που θα κατατεθεί από τις δύο Περιφέρειες
* Στην σύσταση ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί το σχέδιο διεκδίκησης και
* Στην ομόφωνη απόφαση να οριστεί ως έδρα του Πόλου Καινοτομίας η Χίος
Είμαι βέβαιος ότι με την στενή συνεργασία όλων των παραπάνω θα κατορθώσουμε να καταρτίσουμε και να υποβάλλουμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα οδηγήσει στην δημιουργία του Πόλου που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους μας.”


Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση αποφασίστηκε ότι στην από κοινού πρόταση που θα υποβληθεί είναι δυνατό να συμμετέχουν:


– Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
– Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
– Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)
– Το Επιμελητήριο Λέσβου
– Το Επιμελητήριο Χίου
– Το Επιμελητήριο Σάμου
– Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου
– Το Επιμελητήριο Κυκλάδων
– Το ΚΕΤΑ Βορείου Αιγαίου
– Το ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου


και Ιδιωτικοί Φορείς – Επιχειρήσεις (Επιχειρήσεις με έμφαση στις μικρομεσαίες, Αναπτυξιακές Εταιρείες κλπ)


Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής της προκήρυξης ως ’’Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας (ΠΠΚ) νοείται η ένωση φορέων του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν σκοπό  την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων των Περιφερειών της χώρας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας. Οι συμμετέχοντες φορείς θα πρέπει να είναι Ερευνητικού & Τεχνολογικού χαρακτήρα, ΑΕΙ, ΤΕΙ, επιχειρήσεις, επιμελητήρια και άλλοι φορείς που αναπτύσσουν δραστηριότητα συναφή με τον ανωτέρω σκοπό στην περιφέρεια.


Η ένωση αυτή οργανώνεται γύρω από κάποια αγορά ή ένα τεχνολογικό και επιστημονικό χώρο, ο οποίος καλείται να αναπτύξει και να αξιοποιήσει μια κρίσιμη μάζα τεχνολογικών και καινοτομικών ιδεών, έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός σε εθνικό και ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο. Η υπάρχουσα επιστημονική και τεχνολογική αριστεία ή η ικανότητα ανάπτυξης αριστείας, ως παράγοντας ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικής θέσης της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, αποτελεί ζωτικό συστατικό των στόχων ενός ΠΠΚ.’’


Για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών κα τη σύνταξη της πρότασης ορίστηκε 4μελής Ομάδα Εργασίας, η οποία αποτελείται από :


– Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
– Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
– Εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αιγαίου
– Εκπρόσωπο του ΕΟΑΕΝ


Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία αυτή μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου και στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:


http://www.northaegean.gr/
http://www.notioaigaio.gr/   


Σχετικά με την προκήρυξη μπορεί να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.gsrt.gr“.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟδηγίες Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις αγορές των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΣυνδικαλιστική παρέμβαση για τις κλήσεις την ημέρα της απεργίας