Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το σέλας πλησιάζει στην Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

Το σέλας πλησιάζει στην Ευρώπη, του Τάσου Σαραντή

8

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της γης απομακρύνεται από τη Βόρεια Αμερική προς τη Σιβηρία με τέτοια ταχύτητα, που στα επόμενα 50 χρόνια το σέλας θα εξαφανιστεί από τον ουρανό της Αλάσκας και θα πλησιάσει νοτιότερα τη Σιβηρία και την Ευρώπη, προβλέπουν οι επιστήμονες.

Οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτη μας αποτελούν μέρος μαγνητικού πεδίου που παράγεται από την ροή υγρού σιδήρου στον πυρήνα της  Γης. Οι μαγνητικοί πόλοι δεν συμπίπτουν με τους γεωγραφικούς πόλους, τα επιφανειακά σημεία από τα οποία διέρχεται ο άξονας περιστροφής της Γης.


Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται, και ότι σε σπάνιες περιπτώσεις αντιστρέφονται, κάθε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Γιατί αυτό συμβαίνει ακριβώς εξακολουθεί να παραμένει ένα μυστήριο. Όσο διάστημα διαρκεί η αντιστροφή, το μαγνητικό πεδίο της Γης, φαίνεται να χάνεται. Παρά την αύξηση της ταχύτητας μετακίνησης των πόλων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, η πιθανότητα να χαθεί σύντομα το μαγνητικό πεδίο είναι πολύ μακρινή.


“Η μετατόπιση που καταγράφεται τώρα ίσως οφείλεται σε φυτική ταλάντωση, και ο βόρειος μαγνητικός πόλος ίσως μετακινηθεί και πάλι πίσω προς τον Καναδά, ανέφερε ο Τζόσεφ Στόνερ, παλαιομαγνητολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής.


Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ένταση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει μειωθεί κατά 10% στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών. Η ανάλυση του Στόνερ έδειξε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο βόρειος μαγνητικός πόλος έχει μετακινηθεί περίπου 1.102 χιλιόμετρα στην Αρκτική. Το ποσοστό μετακίνησης του βόρειου μαγνητικού πόλου έχει αυξηθεί τον τελευταίο αιώνα σε σχέση με την σταθερή μετακίνηση των τελευταίων 4 αιώνων, δήλωσαν οι ερευνητές του Ορεγκον.


Με την ταχύτητα που μετακινείται ο βόρειος μαγνητικός πόλος μπορεί να μετακινηθεί από τον βόρειο Καναδά στη Σιβηρία. Εάν αυτό συμβεί, η Αλάσκα θα μπορούσε να χάσει το βόρειο σέλας, τους πολύχρωμους φωτισμούς στον ουρανό που δημιουργούνται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ηλιο παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης, όπου αντιδρούν με σωματίδια στην ατμόσφαιρα και εκπέμπουν λάμψεις.


Ο βόρειος μαγνητικός πόλος ανακαλύφθηκε το 1831 και όταν οι εξερευνητές τον ξαναεπισκέφτηκαν το 1904, διαπίστωσαν ότι είχε μετακινηθεί κατά περίπου 50 χιλιόμετρα.


Για την πραγματοποίηση της μελέτης του, ο Στόνερ εξέτασε το αρχείο των ιζημάτων από διαφορετικές  λίμνες της Αρκτικής. Τα ιζήματα, που μπορούν να χρονολογηθούν, αποκάλυψαν τη διεύθυνση του μαγνητικού πεδίου στην πορεία των αιώνων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετατοπίστηκε σημαντικά τα τελευταία χίλια χρόνια. Γενικά, μεταναστεύει ανάμεσα στον βόρειο Καναδά και τη Σιβηρία, αλλά κάποιες φορές ξεφεύγει προς άλλες κατευθύνσεις.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 12/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟδηγίες Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις αγορές των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΣυνδικαλιστική παρέμβαση για τις κλήσεις την ημέρα της απεργίας