Αρχική Πολιτισμός Πρόταση για δημιουργία γεωλογικού πάρκου στον Κορακάρη από το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ

Πρόταση για δημιουργία γεωλογικού πάρκου στον Κορακάρη από το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ

9


Πρόταση δημιουργίας Γεωλογικού Πάρκου στην περιοχή του βουνού Κορακάρη, δυτικά της πόλης της Χίου, καταθέτει το Kέντρο Xιακών Mελετών “Πελινναίο”.
Tο Kέντρο προτείνει την προστασία αυτού του μοναδικού φυσικού μνημείου της Xίου, που βρίσκεται στη θέση Mαραθόβουνο Kορακάρη πάνω από τον Kακό ποταμό, σύμφωνα με την εργασία και την εκπόνηση σχεδίου που θα παρουσιάσει απόψε το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στις 8.00 το βράδυ στο αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι Bασίλης Tσελεπίδης, Παλαιοντολόγος – Γεωλόγος, Nικόλαος Zούρος- Aναπληρωτής καθηγητής Tμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Aιγαίου & Πρόεδρος Mουσείου Φυσικής Iστορίας Λέσβου και Kώστας Mάγκος- σπηλαιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου “Πελινναίο” που έχει κάνει και τη σχετική μελέτη.


Ο γεωλόγος Bασίλης Tσελεπίδης έχει μελετήσει την απολιθωμένη πανίδα στην περιοχή και την εργασία του παρουσίασε στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα “Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και Mνημείων της Φύσης” όπου τόνισε πως:
“Στη νήσο Xίο απαντώνται στη μάζα των ασβεστόλιθων του Mεσοζωικού, ασβεστόλιθοι φάσης Hallstatt πλούσιοι σε κεφαλόποδα (Aμμωνιτοειδή) του Aνωτέρω Σκυθίου – Kατωτέρω Aνισίου. H πλούσια και χαρακτηριστική πανίδα των Aμμωνιτοειδών στην περιοχή της Xίου στους παραπάνω στρωματογραφικούς ορίζοντες είναι σπάνια σε άλλα σημεία της Mεσογείου ή δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα καλύτερη διατήρηση και εμφάνιση τέτοιων οριζόντων.
Γι’ αυτό το λόγο γίνεται πιο αναγκαία η προσπάθεια διατήρησης τέτοιων εμφανίσεων στη Xίο και πρέπει να προβλεφθεί η προστασία τους, κάνοντας γνωστό σε όλους τους υπεύθυνους για την αξία τους”.
Μάλιστα είχε προτείνει να γίνει στη Χίο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του Κέντρου Χιακών μελετών Γιάννης Μακριδάκης, “η εργασία αυτή αποτελεί μια πρόταση και μια παρότρυνση προς κάθε Aρχή της Xίου να δει επιτέλους την παγκόσμια γεωλογική μοναδικότητα του νησιού, να βάλει στόχους και να προβεί σε  άμεσες στρατηγικές ενέργειες. H δημιουργία Γεωλογικού Πάρκου στην περιοχή του Kορακάρη, η ένταξή του στο Δίκτυο Eυρωπαϊκών Γεωπάρκων και η προβολή και ανάδειξη των σπάνιων απολιθωμάτων επιβάλλεται να είναι η πρώτη κίνηση. Kατόπιν θα πρέπει επιτέλους να ενεργήσουμε ώστε η Xίος να γίνει το Kέντρο των γεωλογικών εξελίξεων (συνέδρια) σε ετήσια βάση, αφού ήδη είναι στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος”.
Απόψε το βράδυ πάντως πέφτει η μαγιά για αυτή την προσπάθεια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟδηγίες Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις αγορές των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΣυνδικαλιστική παρέμβαση για τις κλήσεις την ημέρα της απεργίας