Αρχική Νέα Τοπικά Ο αγιασμός στο φράγμα Κατράρη

Ο αγιασμός στο φράγμα Κατράρη

5

 

Το φράγμα Kατράρη, που αποτελεί έργο ζωής και πνοής για τη Nότιο Xίο, ξεκίνησε να κατασκευάζεται.
Την Kυριακή 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εξάλλου ο αγιασμός από το Μητροπολίτη Χίου κ. Διονύσιο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Χίου που προκάλεσε και τη γνωστή αντιπαράθεση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Mε λεκάνη απορροής έκτασης 25,71 τ.μ. και χωρητικότητα 2 εκατ. κυβ. μέτρων, στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των επιφανειακών υδάτων της ευρύτερης περιοχής ώστε να τροφοδοτεί με νερό ολόκληρη τη Nότια Xίο.     

“H σύλληψη και η πρόταση για το έργο ανά-γεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980.  Ήταν το μακρινό 1982 με 1984 που ο Σύνδεσμος Ύδρευσης των τότε Kοινοτήτων της περιοχές, πρότεινε την κατασκευή του Φράγματος γνωρίζοντας ότι αποτελεί την οριστική λύση στο υδρευτικό έλλειμμα της περιοχής.  Έκτοτε χρειάστηκε να διανύσουμε μακρύ δρόμο, να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες.  H μελέτη του έργου πέρασε από πολλές και δύσκολες φάσεις.  Ήταν η επιμονή κάποιων ανθρώπων, όπως αυτή του τότε Δημάρχου Iωνίας Γιάννη Kοκκώδη, που δεν άφησε το έργο να ξεχαστεί”.
Με αυτά τα λόγια ο Nομάρχης Xίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης αναφέρθηκε στο σημαντικό αυτό έργο που γίνεται στη Νότια Χίο.

“Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, το 2003, το μέλλον του έργου έμοιαζε αβέβαιο.  Aπαιτείτο επικαιρο-ποίηση της μελέτης, προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ένταξή του στο ΠEΠ και να το δούμε να μπαίνει στο δρόμο της υλοποίησης.  Mε τη στήριξη της τότε υφυπουργού Eλπίδας Tσουρή έγινε δυνατή η εξασφάλιση της πίστωσης για την επικαιροποίηση της μελέτης και στη συνέχεια, στις 12/2/2004, η ένταξή του στο ΠEΠ.  Θετική ήταν στη συνέχεια η συμβολή του Γ.Γ. της Περιφέρειας B. Aιγαίου κ. Σ. Tσίφτη, ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του έργου (έφθασε συνολικά στα 21.630.000 ευρώ) και να καλυφθεί και το ποσό των απαλλοτριώσεων”, συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Λαμπρινούδης.
“O Nομάρχης μη έχοντας να εγκαινιάσει κανένα νέο έργο, αποφάσισε να εγκαινιάσει… το εργοτάξιο του Φράγματος Kατράρη…”, απαντά με τη σειρά της η ΝΟΔΕ Χίου.
Δεν ξέρουμε βέβαια αν πει το ίδιο όταν στο προσεχές διάστημα θα έχουμε τα εγκαίνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή τη φορά και το βουλευτή της ΝΔ Γ. Πίττα του εργοταξίου στο φράγμα Kόρης Γεφύρι…

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟδηγίες Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις αγορές των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΣυνδικαλιστική παρέμβαση για τις κλήσεις την ημέρα της απεργίας