Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Σχεδιάζεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, του Τάσου Σαραντή

Σχεδιάζεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, του Τάσου Σαραντή

13

 Βρετανοί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί στο Κουβέιτ. Με ύψος 1.001 μέτρων ο τεράστιος πύργος θα έχει σχεδόν δύο φορές το ύψος του υψηλότερου κτιρίου που υπάρχει στον κόσμο σήμερα, του Ταιπέι 101, που βρίσκεται στην Ταϊβάν και έχει ύψος 509 μέτρων.

Ο νέος ουρανοξύστης θα επισκιάσει ακόμη και  το Burj Dubai, ένα κτίριο που βρίσκεται υπό οικοδόμηση στο Ντουμπάι, που όταν αποπερατωθεί το 2008 αναμένεται να έχει ύψος 700 με 800 μέτρα. Ο σχεδιαζόμενος πύργος θα μπορεί να στεγάζει 7.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει περίπου 25 χρόνια.


Το νέο κτίριο θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τους σχεδιαστές του. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει ένας ωφέλιμος σχεδιασμός για τους ανελκυστήρες που θα μεταφέρουν τους ανθρώπους στο εσωτερικό του. Ο Μόσιν Ζίκρι, εξειδικευμένος στην κατασκευή ουρανοξυστών στη βρετανική εταιρεία Arup, εξηγεί ότι “καθώς ένα κτίριο γίνεται υψηλότερο, απαιτούνται περισσότεροι ανελκυστήρες, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταναλώσει περισσότερο χώρο από τον πυρήνα του κτιρίου”. Η λύση, λεει ο ίδιος, θα ήταν η τοποθέτηση ανελκυστήρων με τρία καταστρώματα, αντί των συμβατικών.


Ένα άλλο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές θα είναι ο έλεγχος της  μετακίνησης της κορυφής του κτιρίου που θα προκαλείται από τον άνεμο. Κι ακόμη, την αποτροπή των επιδράσεων των ανέμων γύρω από το κτίριο, αφού θα μπορούσε να παράγει ισχυρές δίνες στο έδαφος.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠολυετές ταξίδι με προορισμό τον Ποσειδώνα, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη έκθεση από τη Μονάδα Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες