Αρχική Νέα Τοπικά Μ. Μεννής: το 90% της πόλης υδρεύεται από νερό του ταχυδιϋλιστηρίου Ψαρόπετρας

Μ. Μεννής: το 90% της πόλης υδρεύεται από νερό του ταχυδιϋλιστηρίου Ψαρόπετρας

14

 Ιστορική μέρα που επιτέλους αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα ύδρευσης του Δήμου, αφού πλέον τρέχει πόσιμο νερό τις βρύσες, χαρακτήρισε τη 15η Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Χίου.
Σε μια συνέντευξη τύπου -παρουσία του Νομάρχη, των Δημάρχων Ομηρούπολης, Αγίου Μηνά και Καμποχώρων, πολλών δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ αλλά και πολιτών μεταξύ των οποίων ξεχώρισε ο πρώην Δημάρχος Γιάννης Μπουμπάρης- ο Μάρκος Μεννής μαζί με τους Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΥΑΧ (Μιχάλη Φυτούση και Άγγελο Μελέκο αντίστοιχα) παρουσίασαν το έργο που έχει γίνει για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της πόλης αλλά και γενικότερα της κεντρικής Χίου.
Ξεχωριστή φαίνεται πως είναι η επιλογή της χρήσης του ταχυδιϋλιστηρίου στον Κακό ποταμό που δίνει πόσιμο νερό στο 90% της πόλης και εφόσον υπάρχουν βροχοπτώσεις θα μπορεί να λειτουργεί από Νοέμβριο μέχρι Μάιο.
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία οι γεωτρήσεις Γούλια, Χέλιου και Κουτρολόμυλου, όλες της λεκάνης Κορακάρη, επιτέλους “ξεκουράζονται” για να μας δώσουν νερό μόνο κατά τη θερινή περίοδο.


Νέα σελίδα στο υδρευτικό
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της ΠΡΟΟΔΟΥ Μιχάλη Διοματάρη τι νερό έχει σερβιριστεί στο πάνελ, ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής έδωσε αμέσως εντολή να αντικαταστήσουν το εμφιαλωμένο με νερό βρύσης -το οποίο και ήπιε- αφού όπως τόνισε κατηγορηματικά η πόλη της Χίου (εκτός από Γρου και Κάμπο) υδρεύεται πλέον με πόσιμο νερό από το ταχυδιϋλιστήριο του Κακού ποταμού.
Βέβαια όπως παραδέχθηκε στη συνέχεια θα πρέπει να καθαριστούν τα ντεπόζιτα των σπιτιών για να τρέξει και στις βρύσες εντός των σπιτιών πόσιμο νερό, το οποίο προκάλεσε όποιος θέλει να το πάει για ανάλυση ακόμα και στο εργαστήριο της ΤΕΔΚ.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα και με τις δύο προαναφερόμενες συνοικίες, ενώ θα εγκατασταθεί και νέο δίκτυο για να μπορεί να επιτευχθεί όλη η παραγόμενη ποσότητα νερού που φθάνει τα 400 κ.μ. νερό την ώρα να περάσει στην κατανάλωση.
Ο Μάρκος Μεννής στη συνέντευξη τύπου πρόλαβε και τις ερωτήσεις για το θέμα της προεκλογικής υπόσχεσης ότι η πόλη θα είχε νερό σε διάστημα 6 μηνών. Δεν έκρυψε ότι η υπόσχεσή του είχε συνάρτηση με την εγκατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης στο Θόλος, που κόλλησε όμως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτές οι 4 μονάδες είναι έτοιμες να εγκατασταθούν στο επόμενο δίμηνο, οπότε θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην υδροδότηση της πόλης τη θερινή περίοδο.

Γραφειοκρατία 20 μηνών
Χαιρετίζοντας στη συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης σημείωσε ότι στόχος και σκοπός με τα έργα που γίνονται είναι να φύγουμε από τη λεκάνη του Κορακάρη. Επισήμανε ότι στο φράγμα Φυρόλακκα απομένει η τοποθέτηση μεμβράνης, ενώ τόνισε ότι δόθηκαν (χθες) οι οριστικές απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του φράγματος Κόρης Γεφύρι.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρατήρηση του κ. Νομάρχη ότι η πρόοδος ενός έργου δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δουλειά μιας δημοτικής ή νομαρχιακής αρχής. Τόνισε έτσι ότι για να πάρουν τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φράγμα Σαραπιού έπρεπε να περιμένουν 20 ολόκληρους μήνες. “Το μισό της θητείας μας” όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λαμπρινούδης αναφέρθηκε και στην αίτηση που κατέθεσαν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ για τον Κορακάρη, λέγοντας ότι με αυτά τα έργα στοχεύουν στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.
Εξάλλου ο κ. Φυτούσης σημείωσε ότι μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουν ενταχθεί έργα ανασχετικών φραγμάτων συνολικού μήκους 700 περίπου μέτρων, που θα βοηθήσουν στον εμπλουτισμό της λεκάνης, απαντώντας έτσι στο ερώτημα ποια θα είναι τα μέτρα για το υπέργειο τμήμα του Κορακάρη.
Σε ότι αφορά όμως στο ζήτημα του αιτήματος της απαλλοτρίωσης που θέτουν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, δεν έγινε κανένα σχόλιο. 
Στο βήμα κλήθηκε και ο Γιάννης Μπουμπάρης ο οποίος συνεχάρη τη Δημοτική Αρχή για το έργο και ιδιαίτερα το “Μιχάλη Φυτούση, Άγγελο Μελέκο και το επιτελείο τους” που τα τελευταία 2-3 χρόνια ασχολούνται σοβαρά με το θέμα. Πάντως σε πρώτο πρόσωπο προς τον κ. Μεννή δεν αναφέρθηκε ο πρώην Δήμαρχος Χίου…
Ο Άγγελος Μελέκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο φράγμα Ψαρόπετρα και την κατασκευή του, ενώ ο Μιχάλης Φυτούσης ανέλυσε το πλάνο εργασίας για τους χειμερινούς και θερινούς μήνες που έχει η ΔΕΥΑΧ. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ ευχαριστώντας και τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΧ (όπως και ο Δήμαρχος) ευχαρίστησε και αυτούς που δεν ήρθαν. “δεν πειράζει ίσως το θεωρούν δεύτερης σημασίας” σχολίασε.
Επίσης ο Μάρκος Μεννής ανακοίνωσε ότι οι αναλύσεις στα δείγματα νερού που ελήφθησαν το Νοέμβριο δίνουν περιεκτικότητα σε υδράργυρο 0,4 μgr/lt, αισθητά κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που είναι η μονάδα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάσωση ψαρά μετά από επιχείρηση του SUPER PUMA στη Σύρο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή στα Ψαρά