Αρχική Νέα Τοπικά Φίλοι του πεζού: απάντηση με περισσότερα πεζοδρόμια

Φίλοι του πεζού: απάντηση με περισσότερα πεζοδρόμια

9


Ως πετυχημένο πείραμα που πρέπει να συνεχιστεί χαρακτηρίζουν οι “Φίλοι του πεζού” την κατασκευή των πεζοδρομίων στους κεντρικούς δρόμους Βενιζέλου και Ροδοκανάκη.

Λαμβάνοντας θέση στο θέμα που δημιούργηθηκε για το εύρος των πεζοδρομίων (κάποιοι βλέπουν… πλατείες τα διαπλατισμένα πεζοδρόμια ζητώντας στην ουσία να είναι μονής κυκλοφορίας που σημαίνει να προχωρούν οι πεζοί στη σειρά) ζητούν να υπάρξει απάντηση των πολιτών με αίτημα περισσότερα πεζοδρόμια.

Το σχετικό δελτίο τύπου έχει ως εξής:

 Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, στις οδούς Ροδοκανάκη και Βενιζέλου, ο “Φίλος του Πεζού”  αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει, αφ’ ενός για να επικροτήσει την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και αφ’ εταίρου, να επισημάνει για μία ακόμα φορά ότι το συμφέρον των “πολλών” τοποθετείται υπεράνω των μεμονωμένων συμφερόντων.
 Ήδη από την 25 Φεβρουαρίου 2005, με επιστολή μας,  συγχαρήκαμε το  Δήμαρχο Χίου  διαβεβαιώνοντάς τον ότι η ομάδα μας έχει τη   θέληση , να στηρίξει μέτρα και δράσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ωστόσο, επισημαίναμε τότε,   την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση να τοποθετηθούν κάγκελα κατά μήκος  στενών πεζοδρομίων πράγμα που θα δημιουργούσε προβλήματα εγκλωβισμού των πεζών και δυσλειτουργία για τα καταστήματα . Αντί της λύσεως αυτής,  προτείναμε να τοποθετηθούν κολωνάκια,  όπως ήδη χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε πολλές πόλεις και στην Αθήνα.
Αλλά και την 10 Μαϊου 2005 με επιστολή μας στον Αντιδήμαρχο κ. Α. Λυπαρή,  υπογραμμίζαμε ότι “η πόλη χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση του εξανθρωπισμού της κυκλοφορίας, διότι βαθμιαία αποθαρρύνεται η κυκλοφορία των πεζών και απαξιώνεται ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος της αγοράς”.
Τα παραπάνω δεν είναι προσωπικές μας ιδέες αλλά  κοινά αποδεκτές αλήθειες και ασφαλώς τα γνωρίζουν ακόμα κι οι λίγοι επαγγελματίες που διαμαρτύρονται. Οι  διαμαρτυρίες  όμως των ελάχιστων θιγομένων από τα έργα, δεν μπορούν να απαξιώσουν την τεράστια αξία του εξορθολογισμού της κυκλοφορίας των πεζών καθώς και όσων αισθάνονται μειονεκτικά (ΑμΕΑ, μητέρες με παιδιά, γέροντες, κλπ) όταν κινούνται στην χαοτικά οργανωμένη πόλη μας. 
Η μέχρι σήμερα αδικαιολόγητη  ανοχή των αστυνομικών οργάνων οδήγησε στην ασυδοσία, κι αυτή, εξέθρεψε  το θράσος μερικών οδηγών τροχοφόρων που,  αποτελούν το κακόφημο χαρακτηριστικό της μικρής επαρχιακής Χίου. Κατάληψη πεζοδρομίων, αχρήστευση πεζοδρόμων, ακύρωση της λειτουργίας καταστημάτων, βάρβαροι θόρυβοι. Όλα αυτά έχουν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία .Οι δρόμοι οι πλατείες τα πεζοδρόμια αποτελούν κοινωνικούς χώρους που υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων κι όχι μόνο μερικών προνομιούχων ή όσων διαθέτουν το θράσος να παρανομούν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιτυχημένη προσπάθεια να γίνει η πόλη μας πιο φιλική,  χρειάζονται μελέτη και διευθέτηση. Και θα είχαν σε μεγάλο βαθμό  αποφευχθεί αν,  πριν από την έναρξη του έργου, είχε γίνει προσεκτικότερη μελέτη των αναγκών αλλά και των συνθηκών, στα διάφορα σημεία.
Θεωρούμε  το έργο της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων ως μία κατάκτηση και ως δειλή αρχή διότι, πολλοί ακόμα δρόμοι στο κέντρο χρειάζονται  πιο πλατιά πεζοδρόμια αφού,  τα σταθμευμένα αυτοκίνητα δεν εξυπηρετούν κανένα απολύτως, παρά μόνο λίγους απ’ τους εργαζόμενους στο κέντρο της πόλης.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να σχεδιάσει άμεσα και να αυξήσει τα πεζοδρόμια στις οδούς Ροϊδη, Δημογεροντίας, Αργέντη, Ψυχάρη, Ομήρου, Καλοπλύτου, κι εμπρός στο τζαμί μέχρι την οδό Φυστέλ ντε Κουλάνς τοποθετώντας  κολονάκια ή άλλα καλαίσθητα εμπόδια ώστε να αποθαρρύνουν τα  οχήματα.  Οι όποιες απειλές εκτοξεύονται από κάποιους, στρέφονται κατ’ ευθεία κατά της κοινωνίας και θα επιστρέψουν κατ’ ευθεία,  σ’ όσους προτάσσουν το προσωπικό από το κοινό συμφέρον. 
ΑΜΕΣΑ επιβάλλεται να χρωματισθούν και να ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ  οι διαβάσεις πεζών στις πολυσύχναστες διαδρομές προς το λιμάνι , προς τα γραφεία του ΟΤΕ την Εθνική τράπεζα και στην απόληξη της οδού Κανάρη στο λιμάνι..
Ας μη ξεχνάμε ότι καθώς το επίπεδο της ζωής μας βελτιώνεται και αγαθά του πολιτισμού όπως το αυτοκίνητο και τα δίτροχα οχήματα, γίνονται κτήμα των πολλών,  χρειάζεται  προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο πιο εύκολα θα αισθανθεί η αγορά μας τα πλεονεκτήματα που προέρχονται από όση  γραφικότητα της απέμεινε καθώς και την ιστορική της αξία.
Η γκρίνια κι ο μηδενισμός είναι χαρακτηριστικά παρακμής που δεν μας ταιριάζουν.   

“Ο Φίλος του Πεζού”

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάσωση ψαρά μετά από επιχείρηση του SUPER PUMA στη Σύρο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή στα Ψαρά