Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Συναγερμός για 794 υπό εξαφάνιση είδη, του Τάσου Σαραντή

Συναγερμός για 794 υπό εξαφάνιση είδη, του Τάσου Σαραντή

18

Επιστήμονες που συνεργάζονται με μια νέα σχετικά οργάνωση που προέκυψε από τη συμμαχία μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, την Alliance for Zero Extinction (AZE), έδωσαν στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με 595 περιοχές στον πλανήτη που περιέχουν τουλάχιστον ένα είδος που απειλείται με άμεση εξαφάνιση.


Δεδομένου ότι δεν έχει μελετηθεί ή δεν έχει προσδιοριστεί ο κάθε οργανισμός του πλανήτη μας, ο κατάλογος με τα 794 είδη που απειλούνται με εξαφάνιση περιλαμβάνει μόνο πουλιά, θηλαστικά, αμφίβια κωνοφόρα και μερικές ομάδες ερπετών.


Η πλειοψηφία των περιοχών που βρίσκονται τα απειλούμενα είδη βρίσκεται γύρω από τους τροπικούς κύκλους καθώς και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εξάλλου, οι περισσότερες  βρίσκονται σε σημεία με υψηλή πυκνότητα του ανθρώπινου πληθυσμού, τρεις φορές μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Οι περισσότερες από τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα απειλούμενα είδη βρίσκονται στις Ανδεις της Νότιας Αμερικής, στα δάση της Βραζιλίας, στην Καραϊβική Θάλασσα, στη Μαδαγασκάρη και στις ΗΠΑ.


Κάθε μία από τις 595 περιοχές αποτελεί τόπο κατοικίας ενός απειλούμενου είδους ή περιέχει τουλάχιστον το 95% του γνωστού πληθυσμού του. Μερικές από τις περιοχές περιλαμβάνουν περισσότερα του ενός απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Το κόστος για την εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας των απειλούμενων ειδών στις συγκεκριμένες περιοχές ποικίλει σημαντικά, αφού κυμαίνεται από 470 μέχρι 3,5 εκατομμύρια δολάρια.


Η έρευνα, που δημοσιεύεται στα Πρακτικά της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, είναι η τελευταία μιας σειράς ερευνών που υποστηρίζουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση ενός νέου  κύματος εξαλείψεων ειδών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της, αυτό είναι 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερο από τα φυσιολογικά ποσοστά.


“Στην πρόσφατη ιστορία οι περισσότερες εξαλείψεις ειδών συνέβησαν σε απομονωμένα νησιά μετά από την εισαγωγή αρπακτικών ζώων όπως οι γάτες και οι αρουραίοι” εξηγούν τα στελέχη της ΑΖΕ. “Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η απειλή της εξάλειψης των ειδών προκύπτει όπου επεκτείνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες σε περιοχές όπου οι βιότοποι διαχωρίζονται σε τετράγωνα, δηλαδή σε απομονωμένα τεμάχια που αποκόπτονται από την άσφαλτο, τα αγροκτήματα και τις πόλεις. Η αλλαγή του κλίματος και η ρύπανση είναι δύο ακόμη παράγοντες που συντελούν στις εξαλείψεις ειδών.


Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα  με τους επιστήμονες από το 1500 και μετά, που άρχισαν να διατηρούνται ακριβή ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία, περίπου 800 είδη έχουν εξαλειφθεί.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 14/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάσωση ψαρά μετά από επιχείρηση του SUPER PUMA στη Σύρο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή στα Ψαρά