Αρχική Νέα Τοπικά Αυθαίρετη βόσκηση στην Αμανή: Κοινή απόφαση για εκποίηση κοπαδιού

Αυθαίρετη βόσκηση στην Αμανή: Κοινή απόφαση για εκποίηση κοπαδιού

7

 

Μια ακόμα συζήτηση για το θέμα της αυθαίρετης βόσκησης ή επιτέλους αφετηρία για να εφαρμοστεί η νομοθεσία;
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Βολισσού, αλλά και των άλλων χωριών της Αμανής που έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με βοσκότοπους, κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί από μερίδα των κτηνοτρόφων.
Μεγάλη πληγή το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα παλαιότερα χρόνια οι σημερινοί βοσκοί δεν φυλάνε τα κοπάδια τους, τα οποία κινούνται ελεύθερα καταστρέφοντας μάντρες και περιφράξεις και αφανίζοντας καλλιέργειες.
Η σύσκεψη βέβαια στη Βολισσό παρουσία του αντινομάρχη Νίκου Νύκτα και του Δημάρχου Αμανής Γιάννη Μαλαφή επικεντρώθηκε και στο συγκεκριμένο πρόβλημα που υπάρχει με το κοπάδι των αδελφών Καττού όπου από το 1999 μέχρι σήμερα, βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας κρουσμάτων μελιταίου πυρετού.

Μέτρο και η εκποίηση…
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα ήταν να γίνει άμεσα νέα αιμοληψία στο κοπάδι για να διαπιστωθεί αν και πάλι νοσεί. Στη συνέχεια μέσα σε 3 μήνες είτε έχουμε εξυγίανση του κοπαδιού είτε όχι να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος, σε εκποίηση του κοπαδιού ακόμα και με σφαγή των ζώων…
Μια δύσκολη απόφαση που μένει να δούμε κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Τα δύο αδέρφια βρίσκονται σε αντιδικία μεταξύ τους για την κυριότητα του κοπαδιού ενώ ο Μιχάλης Καττός που ήταν παρών στη σύσκεψη παρόλο που άκουσε το πρώτο μέρος της συζήτησης δεν φάνηκε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένο πολίτη που ήταν παρών στη συνεδρίαση, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ίαση του κοπαδιού θα σημάνει και το τέλος της καραντίνας άρα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμανής να μην του αποδοθεί εκ νέου χώρος αφού είναι δημότης Καρδαμύλων. Σε αντίθεση ο αδερφός του Βαγγέλης (που απουσιάζει στην Αμερική και εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο Γιώργο Μαμμά) φέρεται να αποδέχεται την υπόδειξη νέου βοσκοτόπου (είναι δημότης Αμανής) αλλά πρέπει πρώτα να βγει δικαστική απόφαση για τον αριθμό των ζώων που διεκδικεί από το κοινό κοπάδι…
Το δεύτερο σημείο της απόφασης αφορά τη σύσταση επιτροπής για την καταγραφή των βοσκοτόπων, των περιοχών που βρίσκονται κοπάδια και τον αριθμό των ζώων. Αρχικά ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλαφής αντέδρασε στην πρόταση του Νίκου Νύκτα σημειώνοντας τις ο Δήμος δεν έχει τις υπηρεσίες να κάνει τοπογραφικά των χώρων, ενώ επισήμανε ότι ούτε διεκδικεί νέες αρμοδιότητες αλλά ούτε να παραχωρήσει αυτές του Δήμου.
Υπήρξε όμως η έντονη αντίδραση των κατοίκων, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Πιτροπάκη που εκπροσωπώντας τους Βολισσιανούς τόνισε ότι επειδή δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα βοσκοτόπια, για αυτό υπάρχει και η ασυδοσία στη βόσκηση.
Το 20λεπτο διάλειμμα λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και μέχρι να επιστρατευθούν κεριά (δεν υπήρχε η πρόνοια για τοποθέτηση φωτισμού ασφαλείας) επιτάχυνε τη συζήτηση που είχε και έντονους διάλογους. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ανέπτυξαν τη νομοθεσία που υπάρχει, ενώ έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ότι λόγω της μη συνεργασίας του κ. Καττού έχουν περικοπεί σημαντικά οι επιδοτήσεις που λαμβάνει.
Οι κάτοικοι βέβαια εκφράζοντας την αγωνία τους δήλωσαν κουρασμένοι να καταφεύγουν σε μηνύσεις που τους ταλαιπωρούν αφάνταστα και σπάνια βλέπουν αποφάσεις. Θέση δεν πήρε εξάλλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου των ποιμένων Στέφανος Λιγνός, σε μια λανθασμένη λογική που συνεχίζει να υπάρχει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία ότι ο Σύλλογος πρέπει να υπερασπίζεται όλα τα μέλη του.
Ο Δήμαρχος Αμανής τόνισε ιδιαίτερα ότι το θέμα δεν προέκυψε σήμερα, είναι παλιό και ότι το Δ.Σ. έχει πάρει ομόφωνες αποφάσεις ενώ ο ίδιος όπως και μερικοί ακόμα σύμβουλοι βρίσκονται μέχρι και 80 μέρες το χρόνο στα δικαστήρια λόγω των βοσκών. Αποδεχόμενος την επιτροπή πρότεινε να συμμετάσχουν και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Το χρονοδιάγραμμα λήγει πάντως στις 15 Μαρτίου και μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική λύση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάσωση ψαρά μετά από επιχείρηση του SUPER PUMA στη Σύρο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή στα Ψαρά