Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Ημερολόγιο-λεύκωμα: 70 χρόνια 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

Ημερολόγιο-λεύκωμα: 70 χρόνια 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

26

 
Τα 70 του χρόνια κλείνει φέτος το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου. Το Φεβρουάριο του 1936 είχε εγκαινιαστεί το καινούργιο κτήριο όπου και στεγάστηκαν τα 3ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων και τη σημαντική βοήθεια μαθητών, δασκάλων και γονιών δημιουργήθηκε έτσι το φετινό ημερολόγιο που φιλοδοξεί να μείνει ως ενθύμιο στους νυν αλλά και πρώην μαθητές του 3ου Δημοτικού.
Έτσι πριν από αρκετούς μήνες άρχισε να συγκεντρώνεται φωτογραφικό υλικό από παλιούς μαθητές. Η πιο παλιά φωτογραφία είναι του 1934-1935 (“περιμένοντας τα εγκαίνια του καινούργιου σχολείου!” σημειώνεται στη λεζάντα), αλλά και από τον αγιασμό των εγκαινίων στα 1936 και φθάνει μέχρι την αναμνηστική φωτογραφία τάξης του 1975-1976. (Άρα μπορεί του χρόνου να συνεχιστεί η προσπάθεια με φωτογραφίες από νεώτερες γενιές).
Φωτογραφίες δασκάλων, μαθητών με κουρεμένα κεφάλια, από σχολικές γιορτές και αθλητικές εκδηλώσεις του ’50, ’60 και ’70 στολίζουν το ημερολόγιο.
Εκείνο που μαγεύει είναι το βλέμμα των παιδιών. Φωτεινά πρόσωπα, καθάριο βλέμμα παιδιών που είναι έτοιμα να αδράξουν τη ζωή, μάς γυρίζουν χρόνια πίσω μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου.
Ειδική επιμέλεια έχει γίνεις στις λεζάντες των φωτογραφιών με στίχους από ποιήματα και πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά. Η έκδοση, επιμελημένη από το τυπογραφείο Στ. Ζήσιμου, περιέχει και ένα τετρασέλιδο με πληροφορίες από το σχολείο μέσα από το ημερολόγιο που κρατούσε ο αείμνηστος Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Γ. Βενιάδης. Σ’ αυτό κατέγραψε την ιστορία του σχολείου από το 1881 (όταν ιδρύθηκε το Σχολείο Βουνακίου) μέχρι και το 1952 (όταν συνταξιοδοτήθηκε) ενώ δυστυχώς το έργο του δεν συνέχισαν οι επόμενοι διευθυντές ή δάσκαλοι του σχολείου.
Μέσα από αυτό το χρονικό λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες όπως γιατί η περιοχή ονομάζεται Βουνάκι ή πως από την αποχωμάτωση για τη δημιουργία του σχολείου μπαζώθηκε η τάφρος του Φρουρίου από τη δυτική του είσοδο!
Το ημερολόγιο φιλοδοξεί να αποτελέσει όμως και χρήσιμο αντικείμενο για ολόκληρο το χρόνο, αφού διαθέτει ικανούς χώρους για να κρατούνται σημειώσεις κοκ. Διακριτική είναι η παρουσία των διαφημιζόμενων καταστημάτων και επιχειρήσεων, σε μια λογική το ημερολόγιο με το περιεχόμενό του να αναδεικνύει τη διαφήμιση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάσωση ψαρά μετά από επιχείρηση του SUPER PUMA στη Σύρο
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή στα Ψαρά