Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Διαστημοδρόμιο εφαλτήριο για τον διαστημικό τουρισμό, του Τάσου Σαραντή

Διαστημοδρόμιο εφαλτήριο για τον διαστημικό τουρισμό, του Τάσου Σαραντή

7

 


Η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή ιδιωτών στο διάστημα και την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού ξεκίνησε με την ανακοίνωση για την κατασκευή διαστημοδρόμιου στο Νέο Μεξικό από την βρετανική ιδιωτική εταιρείαVirgin Galactic.


Πρόκειται για την εταιρία του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον η οποία ανακοίνωσε ότι η δημιουργία του διαστημοδρόμιου, που θα κοστίσει 225 εκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2008 ή, το αργότερο στις αρχές του 2009.


Η εταιρεία αποκάλυψε ότι ήδη περίπου 38.000 άνθρωποι από 126 χώρες έχουν δώσει προκαταβολή για να εξασφαλίσουν μια θέση σε μία από τις επανδρωμένες εμπορικές πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται 100 άτομα που έχουν καταθέσει το ποσό των 200.000 δολαρίων ως “ιδρυτές” της εταιρείας, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει προτεραιότητα στην επιβίβαση στις πρώτες πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν.


Για τη δημιουργία του διαστημοδρόμιου επιλέχθηκε περιοχή στο Νέο Μεξικό εξαιτίας του σταθερού κλίματος που επικρατεί, του ελεύθερου εναέριου χώρου, της χαμηλής πυκνότητας του πληθυσμού και του μεγάλου υψόμετρου, παράγοντες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος του προγράμματος των ιδιωτικών διαστημικών πτήσεων. Για την τελική δρομολόγηση των εργασιών κατασκευής απαιτείται έγκριση από τις αρμόδιες αρχές της αεροπορίας και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών.


Το διαστημοδρόμιο θα κατασκευαστεί κατά 90% υπόγεια ενώ στην επιφάνεια θα δημιουργηθούν ο διάδρομος και τα υποστηρικτικά κτίσματα. Η εταιρεία Virgin Galactic θα μισθώσει την περιοχή για 20 χρόνια και θα καταβάλει 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη  μίσθωση της περιοχής κατά τα πέντε πρώτα χρόνια.


Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε πέρσι μετά από την επιτυχημένη πτήση του διαστημικού της σκάφους SpaceShipOne στο διάστημα, του πρώτου επανδρωμένου ιδιωτικού σκάφους που πραγματοποίησε μέσα σε πέντε ημέρες δύο επιτυχείς υποτροχιακές πτήσεις.


Οι υπεύθυνοι της εταιρεία εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αποστολής τουριστών στο διάστημα θα στεφθεί με επιτυχία, όχι μόνο εξαιτίας του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί πριν από την έναρξη των πτήσεων. Όπως λένε, “πολλοί θα είναι εκείνοι που περιμένουν να πέσουν οι τιμές των εισιτηρίων, αλλά και να εξακριβώσουν αποδεδειγμένα την αξιοπιστία και την ασφάλεια των πτήσεων”.


Ο Τρέβορ Μπίτι, διευθυντής διαφήμισης στο Λονδίνο, ήταν από τους πρώτους που εξασφάλισε εισιτήριο, μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση του Μπράνσον για την ίδρυση της Virgin Galactic. Όπως δηλώνει δεν ανησυχεί καθόλου για την ασφάλεια των πτήσεων: “Η μόνη ανησυχία που έχω είναι ότι όσο πιο αργά ξεκινήσουν οι πτήσεις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχω να με χτυπήσει ένα λεωφορείο” λεει. Ο ίδιος εξηγεί ότι ονειρεύεται να ταξιδέψει στο διάστημα από τότε που παρακολούθησε τον περίπατο των αστροναυτών στο φεγγάρι το 1969.Μυστήριο αντικείμενο στην άκρη του ηλιακού συστήματος


Ένα αντικείμενο διαμέτρου 500 έως 1.000 χιλιομέτρων που ανακαλύφθηκε πέρα από τον Πλούτωνα δημιουργεί απορίες στη διεθνή ομάδα αστρονόμων που το ανακάλυψε, καθώς κινείται σε τροχιά σχεδόν απόλυτα κυκλική, η οποία “γέρνει” σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο της εκλειπτικής. Το επίπεδο της εκλειπτικής ορίζεται από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά του “Μπάφι” ή 2004 XR 190, όπως ονομάστηκε προσωρινά ο βράχος τέμνει υπό μεγάλη γωνία το τροχιακό επίπεδο των πλανητών, αψηφώντας τα επικρατέστερα μοντέλα για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος. Ο “Μπάφι” βρίσκεται στη ζώνη Κούιπερ, μια περιοχή γεμάτη πάγο και βράχους, που θεωρείται το μεγαλύτερο καταφύγιο κομητών. Ο Μπάφι απέχει από τον Ήλιο 60 Αστρονομικές Μονάδες (η απόσταση Γης-Ήλιου) και χρειάζεται 440 χρόνια για να συμπληρώσει μια περιφορά.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠιστώσεις έργων από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή από την Tsakos Shipping