Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Αράχνες” ρομπότ για κατασκευές στο διάστημα, του Τάσου Σαραντή

“Αράχνες” ρομπότ για κατασκευές στο διάστημα, του Τάσου Σαραντή

33

 
Ένα πείραμα που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στο διάστημα θα καταδείξει εάν είναι εφικτή η υλοποίηση ενός εγχειρήματος για το οποίο οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους υλοποίησης.


Ενας δορυφόρος που θα εκτοξευτεί από την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Εξερευνητική Υπηρεσία (JAXA) θα πραγματοποιήσει ένα πείραμα κατά το οποίο θα καταδειχθεί εάν είναι δυνατή η υλοποίηση σύνθετων κατασκευών στο διάστημα από μικρά ρομπότ.


Οι μηχανικοί που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα ευελπιστούν  ότι κάποια  μέρα τα ρομπότ θα μπορούν να κατασκευάζουν στο διάστημα κολοσσιαίους ηλιακούς συλλέκτες που, μέσω δορυφόρων θα μπορούν να διαβιβάσουν την ηλιακή ενέργεια πίσω στη Γη. Οι δορυφόροι θα μπορούσαν να “αντικατοπτρίζουν”  και να συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου σε έναν σταθμό στη Γη ή να τις στέλνουν με τη μορφή μικροκυμάτων.


Ο δορυφόρος Furoshiki, που θα εκτοξευτεί στις 18 Ιανουαρίου, θα μπει σε τροχιά σε σημείο όπου υπάρχει πολύ μικρή βαρύτητα. Τρεις μικρότεροι δορυφόροι, που θα απελευθερωθούν από αυτόν, θα ξεδιπλώσουν ένα μεγάλο δίχτυ “κρατώντας” τις γωνίες του. Το μητρικό σκάφος θα συγκρατεί μια τέταρτη γωνία αυτού του ιδιότυπου διχτυού. Φωτογραφικές μηχανές που θα βρίσκονται εγκατεστημένες στα σκάφη θα εξακριβώσουν εάν το δίχτυ, η κάθε πλευρά του οποίου θα έχει μήκος 40 μέτρα, παραμένει σταθερό και αν οι μικροί δορυφόροι  έχουν μπλεχτεί με αυτό.


Στη συνέχεια, θα απελευθερωθούν από τον μητρικό δορυφόρο δύο μικρά ρομπότ, τα RobySpace Junior 1 και 2, που θα επιχειρήσουν να συρθούν κατά μήκος των πλευρών του απλωμένου διχτυού. Πρόκειται για ρομπότ “αράχνες” που κατασκευάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, τα οποία είναι εφοδιασμένα με μια σειρά από ρόδες που θα πιάνουν και τις δυο πλευρές του διχτυού, προκειμένου να μην παρασυρθούν στο διάστημα. Στο πείραμα θα εξεταστεί κατά πόσο τα ρομπότ “αράχνες” θα μπορούν να συρθούν κατά μήκος του διχτυού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το όλο πείραμα θα διαρκέσει μόλις δέκα λεπτά.


Οι υπεύθυνοι της αποστολής λένε ότι εάν το πείραμα στεφθεί με επιτυχία θα είναι  εφικτή στο μέλλον η δόμηση κατασκευών στο διάστημα από τις οποίες θα μπορούσε να απορροφάται, μέσω δορυφόρων, η ηλιακή ενέργεια και να αποστέλλεται στη Γη. Τα ρομπότ “αράχνες” θα μπορούσαν ακόμη να αξιοποιηθούν για να κατασκευάσουν ογκώδεις κεραίες επικοινωνίας η μια ασπίδα προστασίας για τους δορυφόρους που κινδυνεύουν να συγκρουστούν με τα αποκαλούμενα διαστημικά σκουπίδια.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠιστώσεις έργων από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή από την Tsakos Shipping