Αρχική Νέα Τοπικά Εκδικάστηκε η αγωγή της Ν.Α. Χίου για ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας του...

Εκδικάστηκε η αγωγή της Ν.Α. Χίου για ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας του Κορακάρη

20


Μετά από δύο αναβολές εκδικάσθηκε επιτέλους, την περ. Παρασκευή (9/12/2005), η Αγωγή την οποία είχε υποβάλλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου (επί εποχής του αείμνηστου Νομάρχη μας Γιώργου Καλουτά), ζητώντας την ακύρωση του συμβολαίου αγοραπωλησίας των 2.400 στρεμμάτων του Κορακάρη, που αγόρασαν οι εταιρείες κ.κ. Τσάκου και Βίου, σημειώνεται σε σχετικό άρθρο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ που συνεχίζει:
Μαζί εκδικάσθηκε, αυτή τη φορά, η αντίστοιχη Αγωγή, την οποία υπέβαλλαν οι τρεις επικεφαλείς των νομαρχιακών συνδυασμών της μειοψηφίας κ.κ. Γιάννης Γαϊσίδης, Νίκος Γιόμελος και Γιώργος Γεωργίτσης.
Σε “κοινό μέτωπο”, λοιπόν, σύσσωμο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χίου (ακόμη και οι μη εκλεγέντες συνδυασμοί) υποστήριξαν ότι το συμβόλαιο αγοραπωλησίας είναι άκυρο, διότι -σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο- η πώληση αγροτικών εκτάσεων άνω των 250 στρεμμάτων στις παραμεθόριες περιοχές απαιτεί την υπογραφή του Νομάρχη, γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε άλλωστε (εμμέσως) και από τη σχετική αίτηση των πωλητών στη Ν.Α. Χίου, με την οποία ζητούσαν  τη συγκατάθεση του τότε Νομάρχη.
Από την πλευρά των πωλητών και των αγοραστών υποστηρίχτηκε, βεβαίως, ότι η έκταση δεν είναι αγροτική και, επομένως, δεν χρειάζεται την υπογραφή του Νομάρχη.
Οι μάρτυρες της μιας πλευράς (δηλ. Της ΝΑΧ και των τριών Νομαρχ. Συμβούλων) κ.κ. Σιδεράκης (υπάλληλος Ν.Α. Χίου και πρώην προϊστάμενος Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης) και Καραγιάννης (συντ/χος πλοίαρχος) απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του Τριμελούς Δικαστηρίου και των συνηγόρων, τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της περιοχής για την υπόγεια υδατολεκάνη Κορακάρη, από την οποία υδρεύεται η Χίος, το πόσο θα βλάψει τον τόπο κάθε άλλη “αξιοποίηση” της από τους αγοραστές και χαρακτήρισαν αγροτική την επίμαχη έκταση, διότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα σ’ αυτή αποδείξεις καλλιέργειας εκτάσεων, ενώ νοικιάζονταν και ως βοσκότοπος.
Οι μάρτυρες των πωλητών και των σημερινών ιδιοκτητών του Κορακάρη κ.κ. Μυλωνάς (υδραυλικός, εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΧ) και Κοράκης (υπάλληλος εταιρείας του κ. Βίου και πρώην τραπεζικός) αρνήθηκαν, παρά την επιμονή των συνηγόρων της άλλης πλευράς, να επιλέξουν μεταξύ των χαρακτηρισμών αστικής και γεωργικής, επιμένοντες ότι όλη η περιοχή είναι βραχώδης και απόκρημνη, ενώ είπαν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν αν έχει σχέση η περιοχή των 2.400 στρεμμάτων, που αγόρασαν οι κ.κ. Τσάκος και Βίος, με την υπόγεια υδατολεκάνη Κορακάρη.
Συνήγοροι της Ν.Α. Χίου ήταν οι κ.κ. Ιωάννης Μισόβουλος και Μαρία Γιαννάρα, των τριών νομαρχιακών συμβούλων ο κ. Κων/νος Παρθενίδης, ενώ τις θέσεις πωλητών- αγοραστών υποστήριξαν οι κ.κ. Δημήτρης Γεωργούλης και Γεώργιος Ι. Μεργές.
Η απόφαση του Τριμελούς αναμένεται να εκδοθεί σε μερικούς μήνες, αφού συνεκτιμηθούν από το Δικαστήριο και τα έγγραφα τα οποία καταθέτει η κάθε πλευρά.

Του Τ.Ι.Δ., Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ 15/12/2005

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔελτίο για πιστώσεις έργων από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΗ ΜΠΕ για τον περιφερειακό του Κάστρου στο ΔΣ Χίου