Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Το 2005 η πιο θερμή χρονιά από το 1860, του Τάσου Σαραντή

Το 2005 η πιο θερμή χρονιά από το 1860, του Τάσου Σαραντή

8

 Το 2005 καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στο βόρειο ημισφαίριο της γης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Όπως ανακοίνωσαν πρόκειται για την πιο ζεστή χρονιά στο βόρειο  ημισφαίριο από την δεκαετία του 1860.


Οι ερευνητές από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας αναφέρουν ότι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 0,65 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1961 – 1990, μια περίοδο που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ως περίοδο αναφοράς για να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες. 


Σε παγκόσμιο επίπεδο το 2005 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά, με τη θερμοκρασία να αυξάνεται κατά 0,48 βαθμούς Κελσίου, μετά από το 1998 που ήταν θερμότερο κατά 0,54 βαθμούς. Βέβαια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το ρεκόρ του 1998 οφείλεται στις μετεωρολογικές συνθήκες που δημιούργησε εκείνο το έτος το ισχυρό ρεύμα του Ελ Νίνιο.


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το βόρειο ημισφαίριο της γης θερμαίνεται γρηγορότερα απ’ ότι το νότιο επειδή η μεγάλη του ηπειρωτική επιφάνεια ανταποκρίνεται γρηγορότερα στις ατμοσφαιρικές συνθήκες απ’ ότι ο ωκεανός. Πάντως, οι θερμοκρασίες του βόρειου ημισφαίριου είναι σήμερα υψηλότερες κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.


Εξάλλου, “η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας που αναπτύχθηκε στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ήταν πρωτοφανής  και θεωρείται η υψηλότερη από το 1880” ανέφερε ο Ντέιβιντ Βίνερ από την ερευνητική Μονάδα του Κλίματος του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Και επειδή καμία μέτρηση της μέσης θερμοκρασίας δεν μπορεί να είναι απολύτως ακριβής, ο Δρ Βίνερ εξήγησε ότι οι υπολογισμοί της επιστημονικής ομάδας υπόκεινται σε ένα λάθος της τάξης του 0,1 βαθμού Κελσίου.


Εντούτοις, η μακροπρόθεσμη τάση είναι σαφώς ανοδική  και γοργή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που οφείλεται στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, ως αποτέλεσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, υποστήριξε ο ίδιος.


“Είμαστε βέβαιοι, οι σκεπτικιστές είναι αυτοί που κάνουν λάθος” δήλωσε στο BBC. “Είναι απλή φυσική. Περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, εκπομπές που αυξάνονται σε παγκόσμια βάση και συνεπώς, αυξανόμενες θερμοκρασίες”.


Τέλος, ας σημειωθεί ότι οι 8 από τι 10 θερμότερες χρονιές από το 1860 μέχρι σήμερα κατανέμονται μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠΟΛΟ: Δεύτερη ήττα ΝΟΧ από Εθνικό
Επόμενο άρθροΧριστουγεννάτικη γιορτή από το “Γλυκό μου Μανταρίνι”