Αρχική Νέα Τοπικά Εγκρίθηκε ο νέος Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εγκρίθηκε ο νέος Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

7

 Ριζικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιφέρει ο νέος δημοτικός και κοινοτικός κώδικας, που εγκρίθηκε την Τρίτη από την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι ο νέος Κώδικας θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος και του Δ’ ΚΠΣ και τόνισε ότι το μέλλον ανήκει στις περιφέρειες και τους ΟΤΑ και όχι στο κεντρικό κράτος.
Οι προωθούμενες ρυθμίζεις, που αποσκοπούν στην καλύτερη οργάνωση των Δήμων, αλλάζουν εκ θεμελίων τον Κώδικα και λύνουν μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τους τοπικούς άρχοντες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναβάθμιση του ρόλου των δημοτικών συμβουλίων και η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά τοπικά ζητήματα, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή και αίτημα των ίδιων των πολιτών.
Επίσης, μπαίνει τάξη στις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις που επιβαρύνουν τα οικονομικά των Δήμων, καθώς προβλέπεται κλείσιμο ή συγχώνευσή τους, ενώ διευκολύνεται η είσπραξη των κρατικών πόρων για την Αυτοδιοίκηση. Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον κ. Παυλόπουλο, σε συνέντευξη Τύπου.


Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρότασή του να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά ορισμένες Κυριακές του έτους και τόνισε ότι η πρόταση αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.


Πριν την συνεδρίαση της Κυβερνητικής, ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο βρέθηκε το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες, η ταχύτερη προώθηση του κτηματολογίου και η στοχευμένη και ισόρροπη κατανομή του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για μεγάλα έργα στην Περιφέρεια και συμπληρωματικά στην Αττική.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνοικτή για στάθμευση η αυλή του Αρρένων στις γιορτές
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δ. Χίου