Αρχική Απόψεις Aρθρα Αλέκος Γαϊτάνος: ΟΙ εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καθ’ ημάς...

Αλέκος Γαϊτάνος: ΟΙ εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καθ’ ημάς Αριστερά.

12

 ΟΙ εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η καθ’ ημάς Αριστερά.


Ο απλός κόσμος της Αριστεράς όλες και όλοι που αγωνιούν για το αύριο και την προοπτική του πολιτικού τους φορέα του ΣΥΝ στο νησί μας, δυστυχώς ποτέ δεν αφήνονται στην ησυχία τους. ΟΙ σειρήνες σκόπιμα θέλουν να λησμονούν ότι δεν έχει κλείσει ακόμη ένας χρόνος από το τελευταίο συνέδριο του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΝ,  όπου πάρθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την δρώσα πολιτική πραγματικότητα και ιδιαίτερα την πολιτική συμμαχιών του Κόμματος.
Οι εποχές όμως της “κεντροαριστεράς” έχουν λήξει οριστικά και αμετάκλητα. Ο ΣΥΝ είναι αυτόνομο κόμμα της Αριστεράς. Δεν ετεροπροσδιορίζεται και ασφαλώς δεν προσφέρεται για χρήση προώθησης παραγοντικών επιδιώξεων.
Με ευκαιρία τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο Νομό μας, τη φιλολογία που αναπτύσσεται και τους δυνάμει υποψήφιους    που το Κόμμα θα προτείνει για στήριξη στα οργανωμένα μέλη του, στις Δημοτικές Κινήσεις επιρροής του και βασικά τους πολίτες της Χίου, έχει ξεσηκωθεί ένας κουρνιαχτός που κάθε άλλο παρά βοηθά τον ΣΥΝ και γενικότερα την εικόνα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην τοπική κοινωνία.
Από ορισμένα ΜΜΕ φάνηκε παράλληλα ότι για μια ακόμη φορά στο Κόμμα μας υποβόσκει πολιτική κρίση που προέρχεται από την ενδεχόμενη στήριξη προσώπων, επιφανών στελεχών άλλου κόμματος  που ήδη προβάλλονται ως υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές του 2006 στην πόλη της Χίου και σε περιφερειακούς Δήμους του Νομού μας. Τίποτε όμως δεν είναι πιο αναληθές από αυτό. Στην πραγματικότητα η αντίθεση δεν είναι μεταξύ του ενός ή του άλλου προβεβλημένου  στελέχους, δεν είναι μεταξύ προσώπων παρόλο που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και αυτό τον παράγοντα. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ που οι απόψεις τους είναι προφανώς μειοψηφικές στα αυτοδιοικητικά ζητήματα αλλά και στην γενικότερη πολιτική του Κόμματος, παρουσιάζουν δυστυχώς πρόβλημα πολιτικής πρασαρμοστικότητας. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι σε μια κομματική συλλογικότητα όπως τον ΣΥΝ ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη είναι απόλυτα σεβαστός και καταστατικά κατοχυρωμένος. Όμως  για να συνεχίζει να υπάρχει αυτή η συλλογικότητα αποτελεί αναγκαίο όρο η πλειοψηφούσα άποψη να προωθήται ως κυρίαρχη επιλογή σε μείζονα πολιτικά ζητήματα όπως είναι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα συγκροτημένο δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο όταν ένας αριθμός μικρός έστω στελεχών, απαξιώνει την αποφασισμένη πολιτική του Κόμματος ενεργώντας κατά τρόπο που απάδει της συλλογικά επεξεργασμένης κομματικά θέσης.
Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσο η αρχή της συλλογικότητας, ο σεβασμός στην θέληση της πλειοψηφίας αλλά και η πολιτική αυτογνωσία ορισμένων στελεχών του ΣΥΝ είναι ελλειμματική.
Το θέμα οπωσδήποτε δεν είναι Κοτσακάς ή Καμίτσης, είναι η συλλογική πολιτική του Κόμματος έτσι όπως διαμορφώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το τελευταίο του συνέδριο αλλά και με αποφάσεις επανειλημμένων Κεντρικών Επιτροπών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπαίνουν σε αμφισβήτηση από αυτούς τους συντρόφους. Αμφισβητείται συνολικά ένας πολιτικός σχεδιασμός που προωθεί την ενότητα δράσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς ενάντιο στο δικομματισμό και το σαθρό ταξικό πολιτικό σύστημα που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προώθησαν και προωθούν στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά το πολιτικό αυτό σχέδιο και όραμα να υπονομεύεται μόνο και μόνο γιατί ορισμένοι θέλουν το ΣΥΝ και την αριστερά γενικότερα σε συμπληρωματικό ρόλο και αριστερό επιχρύσωμα στο ΠΑΣΟΚ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Αυτά τα μονοπάτια στην τοπική αυτοδιοίκηση της Χίου η Αριστερά τα διάβηκε στο παρελθόν και το πλήρωσε ακριβά. Δεν επιτρέπεται εάν δεν θέλουμε να είμαστε αυτόχειρες να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Τα θεσμικά όργανα του κόμματος η Νομαρχιακή μας Επιτροπή, οι Πολιτικές Κινήσεις και τα υφιστάμενα Δημοτικά Σχήματα, μπορούν να δώσουν απάντηση για το ποια θα είναι τα πρόσωπα εκείνα τα καταξιωμένα μέσα από κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, που θα ηγηθούν αύριο των ψηφοδελτίων διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο, αντάξια των προσδοκιών και των οραμάτων όλων μας


 Αλέκος Γαϊτάνος
Μέλος Ν.Ε ΣΥΝ Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνοικτή για στάθμευση η αυλή του Αρρένων στις γιορτές
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δ. Χίου