Αρχική Νέα Τοπικά Παρουσίαση του Περιφερειακού Προγράμματος ” Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη Βιοποικιλότητας -ΒΙΟBUS”

Παρουσίαση του Περιφερειακού Προγράμματος ” Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη Βιοποικιλότητας -ΒΙΟBUS”

14

  Κοινή Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του  Περιφερειακού Προγράμματος Καινοτόμων Ενεργειών με τον τίτλο ” Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη βασισμένη σε τοπικούς πόρους Βιοποικιλότητας -ΒΙΟBUS” που εγκρίθηκε  στις 13 Δεκεμβρίου 2005, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, παραχώρησαν χθες στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Μυτιλήνης, ο  Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής κ. Ανδρέας Τρούμπης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης.
“Με την υπ. αριθ. CCI 2005 GR 16 0 PP 005/13-12-2005 απόφαση, είπε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιος Τσίφτης,  εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής) το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τίτλο ’’Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη βασισμένη σε τοπικούς πόρους βιοποικιλότητας – BIOBUS’’ (Biodiversity Resources For Innovative Business Development – BIOBUS’’. Το Πρόγραμμα αποτελεί, συνέχισε ο κ. Τσίφτης,  τη δεύτερη φάση υλοποίησης καινοτόμων πιλοτικών δράσεων και χρηματοδοτείται έπειτα από την επιτυχή υλοποίηση του  Προγράμματος NAIAS.
Στόχος του Προγράμματος είναι η εκμετάλλευση της βιοπικοιλότητας για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, ιδεών και προϊόντων ικανών να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου”.

Αναφερόμενος ο κ. Τσίφτης στην υλοποίηση του Προγράμματος, είπε ότι την αναλαμβάνουν οι εταίροι που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα NAIAS, δηλαδή:
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Εποπτεύουσα Αρμόδια Αρχή)
– Επιμελητήριο Λέσβου (Αρχή Διαχείρισης)
– Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήματα Περιβάλλοντος (Λέσβος), Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (Χίος))
– Επιμελητήριο Χίου
– Επιμελητήριο Σάμου
– Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου
– Σύνθεση (Εταιρεία Συμβούλων)
Το Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 3.225.000 € εκ των οποίων τα 515.000 € αποτελούν ιδιωτική συμμετοχή επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα 2.575.000 € δημόσια δαπάνη (2.060.000 € χρηματοδότηση της Ε.Ε. και 515.000 € Εθνική Συμμετοχή).
 
Στη συνέχεια  ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σέργιος Τσίφτης παρουσίασε τις πιλοτικές δράσεις του προγράμματος που είναι:


1. Δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας, Ενημέρωσης και Διάδοσης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.


2. Συστηματική μελέτη, διερεύνηση και κωδικοποίηση όλων των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο


3. Εκπόνηση επιλεγμένων επιχειρηματικών σχεδίων νέων επιχειρήσεων, με στόχο την παραγωγή νέων προϊόντων αξιοποίησης των φυσικών πόρων βιοπικοιλότητας των νησιών μας.


4. Επιλεγμένες επενδύσεις για νέες επιχειρήσεις και παραγωγή νέων προϊόντων.


“Όλες βέβαια οι παραπάνω δράσεις, πρόσθεσε,  θα εξειδικευτούν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος, που πρόκειται να συσταθεί το επόμενο διάστημα. Τέλος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σέργιος Τσίφτης  επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα έχει διετή διάρκεια, με έναρξη τον Ιανουάριο του 2006 και λήξη στο τέλος του 2007”.   


Την ικανοποίηση του σε προσωπικό και θεσμικό επίπεδο, για την έγκριση του προγράμματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητής κ. Ανδρέας Τρούμπης, καθώς όπως είπε “η αξιολόγηση και η έγκριση της,  αποτελεί απόδειξη της ποιότητας των προτάσεων μας, σε ένα καθαρά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Είναι δείγμα τιμής, προς την ομάδα των εταίρων, που συνεργάστηκε άψογα για την επιτυχία και του πρώτου προγράμματος ΝΑΙΑΣ αλλά και για την έγκριση  του δεύτερου που αποτελεί συνέχεια του. Η Περιφέρεια μας, πρόσθεσε, έχει το δυναμικό για την προσέγγιση και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων. Άλλωστε η διαφάνεια, η νομιμότητα, η άριστη συνεργασία, οι καινοτόμες ιδέες, ήταν τα στοιχεία που έπεισαν τους αξιολογητές για να εγκρίνουν στην Περιφέρεια μας, για δεύτερη φορά παρότι δεν συνηθίζεται την πρόταση που καταθέσαμε, αποσπώντας με άριστα το 20 το βαθμό 17”.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης τόνισε ότι “μέσω του Προγράμματος προβλέπεται η υλοποίηση Επιχειρηματικών Κέντρων Καινοτομίας  στα Επιμελητήρια, με στόχο την πληροφόρηση των επιχειρηματιών για τις επενδύσεις που μπορούν να αναπτύξουν, αξιοποιώντας την βιοποικιλότητα και τους φυσικούς πόρους των νησιών μας”. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Καλογρίδης, είπε ότι θα εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μελέτη και καταγραφή των προτεινόμενων επενδύσεων, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο Βόρειο Αιγαίο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνοικτή για στάθμευση η αυλή του Αρρένων στις γιορτές
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δ. Χίου