Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Τα Χριστούγεννα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον!, του Τάσου Σαραντή

Τα Χριστούγεννα βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον!, του Τάσου Σαραντή

22

 
Μπορεί τα Χριστούγεννα να αποτελούν μια ευχάριστη εορταστική περίοδο, αλλά η υπερκατανάλωση που τη συνοδεύει επιβαρύνει τον πλανήτη μας με πρόσθετες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.


Σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων του βρετανικού Ινστιτούτου Φυσικής, μόνο στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα απελευθερωθούν σχεδόν 2 μετρικοί τόνοι πρόσθετου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, γεγονός που υποδηλώνει τη συνολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.


Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής υπολόγισαν την πρόσθετη ενέργεια  που θα καταναλωθεί για το ψήσιμο της γαλοπούλας, την πρόσθετη οδήγηση για επισκέψεις σε συγγενικά σπίτι, την επιπλέον τηλεθέαση, αλλά και την απώλεια της θέρμανσης από το άνοιγμα της πόρτας στους τραγουδιστές των κάλαντων.


Εντούτοις, ο στολισμός των σπιτιών με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια για μια περίοδο κατά μέσο όρο 12 ημερών αποδεικνύεται το πιο επιβαρυντικό για το περιβάλλον έθιμο των Χριστουγέννων. Ένα τυπικό σετ χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών σε κάθε βρετανική οικογένεια ισοδυναμεί με την κατανάλωση 3,5 δισεκατομμυρίων κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ανά ώρα, που απελευθερώνει 1,6 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.


Λίγο ο ελεύθερος χρόνος, λίγο τα εορταστικά προγράμματα, η τηλεθέαση ανεβαίνει στα ύψη. Κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής εβδομάδας, οι βρετανοί παρακολουθούν 30 ώρες τηλεόραση κατά μέσο όρο, όταν μια συνηθισμένη εβδομάδα παρακολουθούν 17 ώρες. Αυτό ισοδυναμεί με την κατανάλωση πρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας 61,5 εκατομμύρια κιλοβάτ ανά ώρα, γεγονός που απελευθερώνει  28.000 πρόσθετους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, την ίδια ποσότητα που απελευθερώνουν  50 υπερατλαντικές πτήσεις μετ’ επιστροφή με ένα μεγάλο αεριωθούμενο αεροπλάνο.


Το μαγείρεμα της γαλοπούλας έχει μικρότερο κόστος. Αν υπολογιστεί ότι όπως και πέρσι θα καταναλωθούν περίπου 10 εκατομμύρια γαλοπούλες, αυτό συνεπάγεται ότι το κόστος ανέρχεται σε 29 εκατομμύρια κιλοβάτ ανά ώρα που ισοδυναμούν με την εκπομπή 13.500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, αρκετούς για να γεμίσουν 2.695 μπαλόνια.


Κατά τα λοιπά, οι πρόσθετες επισκέψεις σε συγγενικά και φιλικά σπίτια θα απελευθερώσουν περίπου 281.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το πρόσθετο κόστος για την αναπλήρωση της απώλειας θέρμανσης στα σπίτια, εξαιτίας του ανοίγματος της πόρτας για τα κάλαντα, ισοδυναμεί με την εκπομπή επιπλέον 338 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.


Οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν από τους βρετανούς φυσικούς στα πλαίσια του έτους Αϊνστάιν προκειμένου να καταδείξουν ότι η φυσική είναι μια επιστήμη που μπαίνει στην καθημερινή μας ζωή, μη εξαιρουμένων των εορταστικών περιόδων.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 22/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠανεπιστήμιο: αιτήσεις υποψηφίων για διδακτορικό πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΑγιασμός σήμερα στην Ιχθυόσκαλα