Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα επιστημονικά παράδοξα του 2005, του Τάσου Σαραντή

Τα επιστημονικά παράδοξα του 2005, του Τάσου Σαραντή

50

Μοιάζουν απίστευτα, αλλά είναι αληθινά. Ο λόγος για τα επιστημονικά θαύματα, τα ιατρικά παράδοξα, τις παρανοϊκές έρευνες αλλά και τις παράξενες ανακαλύψεις που συνέβησαν το 2005 και απασχόλησαν το επιστημονικό ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για την επιστήμη που από τη φύση της έρχεται αντιμέτωπη με ανατροπές και ευτράπελα που, σε αρκετές περιπτώσεις, εκπλήσσουν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες.


Η πρόοδος στην ιατρική επέτρεψε την τεκνοποίηση σε μια 66χρονη γυναίκα, γεγονός που την ανακήρυξε στην πιο ηλικιωμένη μητέρα στον κόσμο, ενώ ως επιστημονικό θαύμα χαρακτηρίστηκε η πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε σε ένα έμβρυο μόλις 19 εβδομάδων. Στα ιατρικά παράδοξα περιλαμβάνονται ο εντοπισμός ενός όγκου 25 κιλών στο στομάχι ενός 53χρονου και ενός εμβρύου δύο κιλών στο στομάχι ενός 16χρονου αγοριού!


Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ανήκει στο μακρινό παρελθόν, αφού ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος Στιβ Φόσετ κατάφερε να τον κάνει με αεροπλάνο, χωρίς καμία στάση  σε 67 ώρες και ένα λεπτό. Το τέλος της βιομηχανίας απορρυπαντικών θα μπορούσε να σημάνει η ανακάλυψη ενός φυσικού που ισχυρίζεται ότι τα ρούχα μπορούν να πλένονται και να καθαρίζουν με “απαερωμένο” νερό.



Εγχείρηση σε έμβρυο


Επιστημονικό θαύμα σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε σε έμβρυο 19 εβδομάδων τον περασμένο Οκτώβριο από μια ομάδα 25 γιατρών σε ιατρικό κέντρο της Μελβούρνης. Η μεμβράνη της μήτρας της εγκύου είχε διαρραγεί, είχε τυλιχτεί γύρω από τον αστράγαλο του εμβρύου και εμπόδιζε την κυκλοφορία του αίματος. Tο φαινόμενο παρουσιάζεται μια φορά στις 100.000 εγκυμοσύνες. O ακρωτηριασμός του εμβρύου θα ήταν βέβαιος αν δε γινόταν άμεσα η επέμβαση, που διήρκεσε 90 λεπτά, έγινε με μικροσκοπικά εργαλεία και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.


Μητέρα ετών 66!


Ύστερα από πολλά χρόνια ειδικής αγωγής, μια 66χρονη Ρουμάνα γέννησε στο Βουκουρέστι ένα κοριτσάκι. Ο τοκετός έγινε με καισαρική τομή στη διάρκεια της 33ης εβδομάδας της κύησης και η 66χρονη κέρδισε το ρεκόρ της πιο ηλικιωμένης μητέρας στον κόσμο, που ως σήμερα κρατούσε μία Ινδή δασκάλα, η οποία είχε γεννήσει το 2003, σε ηλικία 65 ετών. Η γυναίκα κυοφορούσε δίδυμα κοριτσάκια και την 33η εβδομάδα της κύησης αποφασίστηκε η γέννα να γίνει με καισαρική, επειδή διαπιστώθηκε πως η καρδιά του ενός εμβρύου είχε σταματήσει να λειτουργεί.


Ογκος 25 κιλών


Επί δέκα συνεχή χρόνια δεχόταν τις παροτρύνσεις των γιατρών να κάνει δίαιτα και να χάσει επειγόντως βάρος, ώστε να μην υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τη ζωή του. Το πρόβλημα, όμως, δεν ήταν το βάρος του. Ο 53χρονος αεροναυπηγός Τρέβορ Σμίθσον είχε στο στομάχι του έναν κακοήθη όγκο, βάρους 25 κιλών, που εντοπίσθηκε και αφαιρέθηκε σε ειδικευμένο ογκολογικό νοσοκομείο του Λονδίνου. Όπως δήλωσε, θα μηνύσει τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν, επειδή επί εννέα χρόνια δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν το πραγματικό πρόβλημά του.



Εμβρυο σε 16χρονο αγόρι


Ένα ιδιαίτερα σπάνιο ιατρικό περιστατικό σημειώθηκε στο Μπανγκλαντές. Γιατροί αφαίρεσαν νεκρό έμβρυο δύο κιλών από την κοιλιά 16χρονου αγοριού, που μετέβη στο νοσοκομείο μετά από έντονους πόνους στο στομάχι. Σύμφωνα με τον γιατρό που τον χειρούργησε, όλα τα μέλη του βρέφους, εκτός από το κεφάλι, είχαν αναπτυχθεί. Πρόκειται για πολύ σπάνια περίπτωση, κατά την οποία έμβρυο εγκλείεται μέσα σε άλλο έμβρυο. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, το έμβρυο του βρέφους εγκλείστηκε στο έμβρυο του αγοριού και κατόπιν συνέχισε να μεγαλώνει σαν όγκος στην κοιλιά του 16χρονου.



Όπλα σεξουαλικής διέγερσης


Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο του 1994 που δόθηκε στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πεντάγωνο αποκαλύπτει ότι ένα βιοχημικό εργαστήριο στις ΗΠΑ είχε καταθέσει πρόταση για την ανάπτυξη μη θανατηφόρου χημικής αφροδισιακής ουσίας στο στρατό του αντιπάλου. Η ουσία θα προκαλούσε σεξουαλική διέγερση και ομοφυλοφιλικές συμπεριφορές στους στρατιώτες του εχθρού με στόχο να σπάσει η πειθαρχία και το ηθικό των μονάδων του.Οι στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση, μολονότι ο στρατός εξακολουθεί και σήμερα να ενδιαφέρεται για μη θανατηφόρα σκευάσματα επηρεασμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς.


Ο γύρος του κόσμου σε 67 ώρες


Ο 60χρονος Αμερικανός Στιβ Φόσετ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο, μόνος, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ή ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Ο πολυεκατομμυριούχος Φόσετ ολοκλήρωσε το γύρο του κόσμου σε  67 ώρες και ένα λεπτό. Πέταξε πάνω από το Βόρειο Ατλαντικό, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό και στη συνέχεια πάνω από την αμερικανική δυτική ακτή. Ο ίδιος είναι ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το γύρο του κόσμου με αερόστατο.



Το τέλος των απορρυπαντικών


Ο Ρίτσαρντ Πάσλεϊ, ένας Βρετανός καθηγητής Φυσικής που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρας, ισχυρίζεται ότι βρήκε τρόπο πλυσίματος των ρούχων, χρησιμοποιώντας μόνο νερό και τίποτα άλλο! Ο καθηγητής ανακάλυψε πως το σκέτο νερό, από το οποίο έχει απομακρυνθεί κάθε φυσαλίδα αερίου, αρκεί για την απομάκρυνση λεκέδων και λίπους. Το νερό αυτό θα μπορούσε να κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι, ώστε να ψεκάζεται απευθείας πάνω στους λεκέδες, προτείνει ο ερευνητής. Εκπρόσωποι περιβαλλοντολογικών οργανώσεων χαιρέτισαν την ανακάλυψη, αλλά οι αυστραλιανές εταιρίες που παράγουν απορρυπαντικά δεν έδειξαν ενθουσιασμό.



Ηλεκτροφόρος άνθρωπος


Μια μέρα οι υπάλληλοι ενός γραφείου στην πόλη Γουόρναμπολ, στην Αυστραλία. άρχισαν να μυρίζουν καμένο, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα πάνω στο χαλί τρύπες από κάψιμο. Το μυστήριο λύθηκε όταν εμφανίστηκε ο 58χρονος καθαριστής Φρανκ Κλούερ, που είπε στους πυροσβέστες ότι ίδιες τρύπες από κάψιμο είχε και το δάπεδο του αυτοκινήτου του. Με ειδικό όργανο μέτρησαν την τάση στο μπουφάν του 58χρονου και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι έφτανε τα 36.000 βολτ! Η τριβή του μπουφάν πάνω στο πουκάμισο δημιουργούσε στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος έβρισκε κάθε τόσο διαφυγή προς τη γη, περνώντας από το σώμα του Κλούερ.


Ο Χριστός ξανασταυρώνεται


Ένας Ισραηλινός ερευνητής, ο Μπενιαμίν Μπρένερ, υποστήριξε ότι ο Ιησούς πέθανε πάνω στο σταυρό εξαιτίας διαταραχής, γνωστής σήμερα και ως “σύνδρομο της οικονομικής θέσης”! Σύμφωνα με τον Μπρένερ ο θάνατος του Ιησού προκλήθηκε πιθανότατα από θρόμβο του αίματος στους πνεύμονες, που μπορεί να προκληθεί από ακινησία, πολλαπλά τραύματα και αφυδάτωση. Μάλιστα, για να ενισχύσει τη θεωρία του επισήμανε ότι ο Ιησούς ως Εβραίος από το σημερινό βόρειο Ισραήλ αντιμετώπιζε ιδιαίτερο κίνδυνο να υποστεί θρόμβωση του αίματος, καθώς οι κάτοικοι της Γαλιλαίας είναι πιο επιρρεπείς στις θρομβώσεις.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/12/2005

Διαφήμιση