Αρχική Νέα Τοπικά Εγκαίνια ιχθυόσκαλας από τη Νομαρχία

Εγκαίνια ιχθυόσκαλας από τη Νομαρχία

5


Τα εγκαίνια της ιχθυόσκαλας και των λιμενικών εγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου από το Νομάρχη Χίου Πολύδωρο Λαμπρινούδη, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος.
Απουσία της αντιπολίτευσης αλλά και χωρίς αναφορά από πλευράς Νομάρχη στην προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή πραγματοποιήθηκε αγιασμός και εγκαίνια. Βέβαια ακαθόριστο παραμένει το πλαίσιο της λειτουργίας και του φορέα διαχείρισης του έργου.
Στο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Χίου ανέφερε τα εξής:

“Αγαπητές φίλες και φίλοι
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα σύνολο έργων με ουσιαστική συμβολή στην τοπική μας ανάπτυξη και οικονομία, σ’ έναν κλάδο σημαντικό, συνυφασμένο με την παράδοση του τόπου μας, αυτόν της αλιείας.

 


Παραδίδουμε σήμερα για χρήση τόσο τις χερσαίες όσο και τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Νέας Ιχθυόσκαλας Χίου, με την ευχή ν’ αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη του αλιευτικού κλάδου του Νομού μας, με βάση όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις και προδιαγραφές.
Πρέπει, μάλιστα να πω, για να μην καλλιεργούνται παρανοήσεις, ότι παραδίδουμε αυτά τα έργα στους αρμόδιους για τη λειτουργία τους φορείς, αλλά πάνω απ΄ όλα τους τελικούς αποδέκτες, στους χρήστες τους: τους αλιείς, τους εμπόρους και το καταναλωτικό κοινό της Χίου.
Πρόκειται στην ουσία για 2 διαφορετικά έργα, αλληλένδετα μεταξύ τους, που υπηρετούν έναν κοινό σκοπό: αυτόν της αναβάθμισης της διακίνησης και εμπορίας αλιευμάτων, σε συνθήκες εγγυημένης υγιεινής και ασφάλειας.
Από τη μια πλευρά οι χερσαίες εγκαταστάσεις της Νέας Ιχθυόσκαλας, έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Β’ ΚΠΣ, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ΕΥΡΩ, εμ την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών υποδομών και πιο συγκεκριμένα 2 νέων κτηρίων: το κτήριο δημοπρατήσεων και γραφείων 1.865 τ.μ. και το κτήριο εγκαταστάσεων παγοποιείων και ψυγείων 579 τ.μ..
Το σημαντικό όμως αυτό έργο δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει λειτουργικό, να προσφέρει τα αναμενόμενα αν δεν συμπληρωνόταν με τις άκρως απαραίτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, που θα πρόσφεραν συνθήκες ασφαλούς ελλιμενισμού στα αλιευτικά σκάφη.
Γι” αυτό το λόγο και ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και εντάξαμε στο Γ’ ΚΠΣ από τις 23/4/2003 το έργο των λιμενικών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2.650.000 ΕΥΡΩ.
Το έργο υλοποιήθηκε με τρόπο άρτιο και περιλαμβάνει την επέκταση του κρηπιδώματος, την κατασκευή προσήνεμου και υπήνεμου μόλου, την τοποθέτηση φανών ακρομολίων κλπ.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται νέες συνθήκες , προσαρμοσμένες στη σύγχρονη πραγματικότητα για τη διακίνηση αλιευμάτων, ενώ παράλληλα ανακουφίζεται το κεντρικό λιμάνι της Χίου από το συνωστισμό σκαφών και δραστηριοτήτων.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω άλλο με λεπτομέρειες σχετικά με την κατασκευή του έργου. Άλλωστε όλοι ι συμπολίτες μας, αλλά προ πάντων οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, μπορούν να διαπιστώσουν μέσα από την άμεση εμπειρία τους, τη σημασία που έχει η Νέα Ιχθυόσκαλα για ολόκληρη τη Χίο.
Θα κλείσω, ευχόμενος, αυτό το σημαντικό έργο που σήμερα το βλέπουμε ολοκληρωμένο και άμεσα θα προσφέρει τις υπηρεσίες του, να σημάνει την πραγματική αναγέννηση του τομέα της αλιείας στο νομό μας”.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτις δημοσκοπήσεις του Chiosnews «ψηφίζουν» μόνο οι αναγνώστες!
Επόμενο άρθροΕκλεψε την παράσταση το διαμαρτυρόμενο δεντράκι!