Αρχική Πολιτισμός Συλλεκτικές τραμπούκες της Δέσποινας Καλαγκιά στον ΠΑΠΥΡΟ

Συλλεκτικές τραμπούκες της Δέσποινας Καλαγκιά στον ΠΑΠΥΡΟ

56

 Κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, στο χώρο του βιβλιοπωλείου Πάπυρος, η ζωγράφος Δέσποινα Καλαγκιά εκθέτει συλλεκτικές τραμπούκες που κατασκεύασε και φιλοτέχνησε
η ίδια, σε πηλό και πορσελάνη.


   Οι τραμπούκες που παρουσιάζονται σε αυτή τη σειρά, ακολουθούν τη μορφή της παραδοσιακής Χιακής τραμπούκας οι οποίες δεν προορίζονται για να είναι αναπαραγωγή ενός παραδοσιακού προϊόντος, αλλά υπάρχουν σαν μια νέα άποψη βασιζόμενη σε θέμα γνωστό από το παρελθόν, δοσμένο μέσα από τη χαρακτηριστική έκφραση της καλλιτέχνιδας.
   Είναι φτιαγμένες από το γνωστό, καφέ χρώματος, ελληνικό πηλό ή από τη λευκή σε χρώμα αγγλική πορσελάνη. Η διακόσμησή τους έγινε με την τεχνική της ζωγραφικής κάτω από το υάλωμα, σε σχέδια και η διακο-σμητική τους αξία υπάρχει στο γεγονός ότι για τους παλαιότερους θα ξυπνήσουν το κοιμισμένο παιδί της συλλογικής τους αθωότητας, αλλά και για τους νεότερους, θα είναι αφορμή για να γνωρίσουν το χαρακτηριστικό αυτό κεραμικό που τείνει να αντικατασταθεί από άλλα.
   Η τρυφερή αυτή προσέγγιση έρχεται να προσθέσει ένα στοιχείο νοσταλγίας αλλά και χαράς, γιατί δεν υπάρχει μόνο αυτό που ζήσαμε και ευελπιστούμε να είναι γεμάτο υγεία, αγάπη και μάθηση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα έκδοση από το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: “Mικρά Aσία 1914-1922, το χρονολόγιο του ανθυπασπιστή Kωνσταντίνου Nτάμπου”
Επόμενο άρθροΚαιρός: θυελλώδεις νοτιάδες και βροχές σήμερα