Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη ΠΟΣΔΕΠ: καταγγέλλει τις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΠΟΣΔΕΠ: καταγγέλλει τις αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

14

Η Εκτελεστική Γραμματεία (Ε.Γ.) της ΠΟΣΔΕΠ για μια φορά ακόμη καταγγέλλει ότι τα νομοθετήματα τα οποία καλείται να εφαρμόσει η πανεπιστημιακή κοινότητα (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., Δια Βίου Μάθηση, Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) εκποιούν τη δημόσια εκπαίδευση, ισοπεδώνουν τις πανεπιστημιακές σπουδές και απαξιώνουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Μετά την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) και των παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστημιακό σύστημα αναθέτοντας την ανώτατη εκπαίδευση στην ιδιωτική πρωτοβουλία με την εξαγγελλόμενη λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα αντιμετωπίζει με ευθύνη τις συνέπειες που θα επιφέρει η εφαρμογή των νέων νόμων. Τα ακαδημαϊκά όργανα, Τμημάτων και Συγκλήτων, αποφασίζουν τη μη εφαρμογή και την απόρριψή τους.
Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν αυξάνει τη χρηματοδότηση αλλά την μειώνει με τον ψηφισθέντα προϋπολογισμό, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά επιβάλλει στα Πανεπιστήμια καθεστώς εποχικής και απλήρωτης εργασίας με συμβασιούχους διδάσκοντες και προσωπικό υποστήριξης. Οι συνθήκες αυτές δεν θα επιτρέψουν σε Πανεπιστημικά Τμήματα να λειτουργήσουν με ακαδημαϊκούς όρους και θα τα αναγκάσουν σε αναστολή της λειτουργίας τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στα Πανεπιστήμια της περιφέρειας.
Η Εκτελεστική Γραμματεία με βάση αυτές τις διαπιστώσεις, τις αποφάσεις των Συλλόγων μελών ΔΕΠ και των ακαδημαϊκών οργάνων θα συνεχίσει την επεξεργασία του προγράμματος δράσης για το 2006, στην επόμενη συνεδρίασή της. Το πρόγραμμα δράσης θα αποτελεί συνέχιση της αντίστασης ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και κλιμάκωση με δυναμικές κινητοποιήσεις και πολλαπλές δράσεις.
Συνάδελφοι,
Με αυτές τις σαρωτικές αλλαγές διακυβεύεται ο θεσμός και η ύπαρξη του Πανεπιστημίου.
Για να τις αντιμετωπίσουμε, καλούμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και κινητοποίηση το 2006.
Με τις θερμότερες ευχές για καλύτερη νέα χρονιά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκλεψε την παράσταση το διαμαρτυρόμενο δεντράκι!
Επόμενο άρθροΠελινναίο: έκθεση φωτογραφίας Αθήνα- Χαλέπι με το τρένο