Αρχική Νέα Τοπικά Αποφάσεις 11ου Τακτικού Συνεδρίου Ε.Ν.Α.Ε.

Αποφάσεις 11ου Τακτικού Συνεδρίου Ε.Ν.Α.Ε.

13

 Στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εν όψει του σχεδιασμού και της υλοποίησης του Δ ΚΠΣ, αναφέρεται η απόφαση του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Στην απόφαση μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται:
· Κεντρική επιλογή και στόχος της ΕΝΑΕ ήταν και παραμένει να περάσει ο δημοκρατικός προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της περιφερειακής ανάπτυξης στα εκλεγμένα όργανα της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
· Στον επικείμενο σχεδιασμό για τη δημιουργία υπερπεριφερειών η Ν.Α. διεκδικεί την ενίσχυση της προκειμένου να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αξιοποίηση του Δ ΚΠΣ.
· Άμεση προτεραιότητα είναι η χορήγηση πιστώσεων από εθνικούς πόρους προς τις Ν.Α. για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά των Ν.Α. , το Συνέδριο της ΕΝΑΕ αποφάσισε και διεκδικεί:
* Τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με ανακατανομή των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης.
* Τη θεσμοθέτηση τοπικών αυτοτελών πόρων (Τ.Α.Π.) και ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την περίοδο 2006-2009.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε το Συνέδριο της Ε.Ν.Α.Ε. στα ζητήματα που συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα και τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Συγκεκριμένα με την απόφασή της η ΕΝΑΕ ζητά:
· Την άμεση ενίσχυση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με κατάλληλο και επαρκές αριθμητικά επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διενέργεια των ελέγχων της αγοράς τροφίμων και γενικότερα για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
· Στην περίπτωση υπότροπων επιχειρήσεων να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου και οι ποινές να φτάνουν μέχρι την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
· Την τροποποίηση των νομοθετικών πλαισίων περί επιβολής προστίμων ώστε αυτά να είναι αποτρεπτικά για τέλεση παραβάσεων, γιατί δυστυχώς το ύψος των σημερινών προστίμων ή η ανυπαρξία τους κάθε άλλο παρά αποτρέπει τους παραβάτες να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους.
· Τη δημιουργία από την Κεντρική Διοίκηση ενός συστήματος διαχείρισης διατροφικών κρίσεων και χειρισμού των καταγγελιών για διατροφικά ζητήματα, που πρέπει να αναπτυχθεί σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Επίσης για τα ζητήματα Κοινωνικής Πολιτικής το συνέδριο της ΕΝΑΕ προτείνει:
* Να εξεταστεί η δυνατότητα ώστε με την συνεργασία των τοπικών ιατρικών συλλόγων να εξευρεθεί δίκαιος και αντικειμενικός τρόπος για την συγκρότηση των επιτροπών κρίσεως των αναπήρων και λοιπών κατηγοριών που έχουν ανάγκη προνοιακής συμπαράστασης. Ζητούμε επίσης την υιοθέτηση της πρότασης μας να πληρώνονται οι δικαιούχοι κατευθείαν στα σπίτια τους.


Να ενισχυθούν οι Ν.Α με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των βιβλιαρίων για τους άπορου και να αυξηθούν τα ποσά για την οικονομική υποστήριξη των φορέων των αναπήρων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωϊνό “ραντεβού” στο Δημαρχείο για τους εργαζόμενους στην ΤΕΔΒ
Επόμενο άρθρο«Ψηφίστε» για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της χρονιάς