Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βασικά συστατικά της ζωής σε απόσταση 375 ετών φωτός από τη γη,...

Βασικά συστατικά της ζωής σε απόσταση 375 ετών φωτός από τη γη, του Τάσου Σαραντή

15


 Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA ανακάλυψε μερικά από τα πιο βασικά συστατικά της ζωής στη σκόνη που στροβιλίζεται γύρω από ένα νέο αστέρι.

Τα συστατικά που εντόπισε το Spitzer είναι ακετυλένιο και υδροκυάνιο, που αποτελούν αεριώδεις πρόδρομες ενώσεις στο DNA και την πρωτεΐνη. Είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύονται τέτοια αέρια σε μια ζώνη εξωηλιακών πλανητών του άστρου, μια περιοχή όπου γεννιούνται πιθανά βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη.


“Αυτό το νηπιακό αστρικό σύστημα μπορεί να μοιάζει κατά πολύ με το δικό μας, όπως ήταν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προτού να προκύψει η ζωή στη γη” λέει ο Φρεντ Λεχιούις από το Ολλανδικό Διαστημικό Ερευνητικό Ιδρυμα. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επισήμαναν τα οργανικά, ή αυτά που περιέχουν άνθρακα, αέρια γύρω από ένα άστρο που αποκαλείται IRS 46. Το αστέρι αυτό ανήκει στον αστερισμό του Οφιούχου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 375 έτη φωτός από τη γη.
 
Ο αστερισμός του Οφιούχου βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο σύννεφο αερίων και σκόνης, στο στάδιο μιας έκρηξης γεννήσεων νέων άστρων. Όπως και τα περισσότερα νέα άστρα, το IRS 46 περιβάλλεται από έναν επίπεδο περιστρεφόμενο δίσκο αερίου και σκόνης που, όταν συσσωρευτούν, σχηματίζουν νέους πλανήτες.  Όταν οι αστρονόμοι εξέτασαν το δίσκο αυτού του αστεριού με το ισχυρό όργανο υπέρυθρης φασματομετρίας του Spitzer, έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν τις μοριακές υπογραφές μεγάλων ποσοτήτων αερίων ακετυλενίου και υδροκυανίου, καθώς επίσης και αέριο διοξειδίου του άνθρακα. Η ομάδα παρατήρησε 100 παρόμοια νέα αστέρια, αλλά μόνο το ένα, το IRS 46, παρουσίασε σαφή σημάδια του οργανικού μίγματος.


Εξάλλου, οι παρατηρήσεις του Spitzer αποκάλυψαν ότι τα οργανικά αέρια είναι καυτά. Τόσο, που βρίσκονται πιθανότατα κοντά στο αστέρι, σχεδόν στην ίδια απόσταση που έχει η γη από τον ήλιό μας. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες βοήθησαν να επισημανθεί η θέση των αερίων στο δίσκο.


Τα οργανικά αέρια, όπως αυτά που βρίσκονται γύρω από το IRS 46, βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα, στις ατμόσφαιρες των γιγαντιαίων πλανητών και του Τιτάνα ενός από τα φεγγάρια του Κρόνου, καθώς και στις παγωμένες επιφάνειες των κομητών. Εξάλλου, έχουν εντοπιστεί γύρω από πολύ μεγάλα άστρα από το Υπέρυθρο Διαστημικό Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Όμως, αυτά τα άστρα δεν είναι παρόμοια ακριβώς με τον ήλιο μας, έτσι ώστε να σχηματίσουν ζωή στους πλανήτες τους.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρωϊνό “ραντεβού” στο Δημαρχείο για τους εργαζόμενους στην ΤΕΔΒ
Επόμενο άρθρο«Ψηφίστε» για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της χρονιάς