Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανακαλύφθηκε τιτανόσαυρος ηλικίας 71 εκ. ετών, του Τάσου Σαραντή

Ανακαλύφθηκε τιτανόσαυρος ηλικίας 71 εκ. ετών, του Τάσου Σαραντή

30


 Μία ομάδα αργεντινών παλαιοντολόγων ανακάλυψε τον, σχεδόν πλήρη, σκελετό ενός νεαρού τιτανόσαυρου μήκους 10 μέτρων, ο οποίος είχε ζήσει πριν από 71 εκατομμύρια χρόνια στα βορειοδυτικά της Παταγονίας, στα νότια της Αργεντινής, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Εκείνο που είναι αξιοθαύμαστο, είναι που τα μέλη του είναι πλήρως αρθρωμένα, σαν το τεράστιο ζώο να έπεσε, ή να ξάπλωσε και παρέμεινε έτσι ακριβώς, χωρίς να υπάρχει κάποιο σημάδι λεηλασίας του”, ανέφερε ο γεωλόγος και παλαιοντολόγος Μπερνάρδο Γκονσάλες Ρίγα.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ομάδα του ανακάλυψε “τον σκελετό ενός ποδιού, με όλα τα δάκτυλα και τα νύχια του, διατηρημένο σε εξαίρετη κατάσταση, καθώς και πλήρες το πίσω μέρος του, την ουρά και την περιοχή της λεκάνης”. Σύμφωνα με τον παλαιοντολόγο, αυτού του είδους τα ευρήματα δεν είναι συνηθισμένα, διότι “ανά τον κόσμο υπάρχουν μόλις ένας, ή δύο τιτανόσαυροι με ένα πλήρες πόδι. Τώρα προστίθεται αυτός εδώ, ο οποίος θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, τοπικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας”.


Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, ο σκελετός ανήκει σ’ έναν νεαρό χορτοφάγο δεινόσαυρο, της οικογένειας των τιτανοσαύρων, με μήκος 10 μέτρων κι εκτιμώμενο βάρος 12 τόνων. Ο κορμός του είναι σχεδόν πλήρης από την περιοχή των πλευρών έως την ουρά, η οποία μόνη της έχει μήκος 4 μέτρων κι εκτιμάται ότι θα ζύγιζε περίπου 200 κιλά.


Δεν υπάρχουν ίχνη της κεφαλής του, η οποία εκτιμάται πως θα καταστράφηκε από τα νερά των βροχοπτώσεων. “Ενδέχεται ακόμη να ανήκει και σε κάποιο άγνωστο είδος της οικογένειας των τιτανοσαύρων”, τόνισε ο Δρ Ρίγα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κούγιο, της δυτικής Αργεντινής.


Οι τιτανόσαυροι έζησαν κατά την Υστερη Κρητιδική περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκαν στη γη πολλοί νέοι τύποι δεινοσαύρων, όπως και ο τυραννόσαυρος, ενώ παράλληλα  εμφανίστηκαν και τα πρώτα ανθοφόρα φυτά με νέους τύπους εντόμων, καθώς και σύγχρονες μορφές ιχθύων.


Η περιοχή της Παταγονίας στην Αργεντινή θεωρείται πλούσια σε παλαιονολογικά ευρήματα. Τον περασμένο Νοέμβριο η Ζούλμα Γκασπαρίνι, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Ναθιονάλ, στη Λα Πλάτα της Αργεντινής ανακοίνωσε την ανακάλυψη του απολιθώματος ενός τέρατος που πριν από 135 εκατομμύρια χρόνια κυριαρχούσε στα παράλια των ωκεανών.


Με μήκος 4 μέτρων και ένα στόμα με σαράντα δόντια μήκους 10 εκατοστών το καθένα ο Γκοτζίλα,  όπως το επονόμασαν οι επιστήμονες, σκορπούσε τον τρόμο στα πλάσματα του Ειρηνικού Ωκεανού.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ- 28/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα έκδοση από το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: “Mικρά Aσία 1914-1922, το χρονολόγιο του ανθυπασπιστή Kωνσταντίνου Nτάμπου”
Επόμενο άρθροΚαιρός: θυελλώδεις νοτιάδες και βροχές σήμερα