Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2005, του Τάσου Σαραντή

Τα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2005, του Τάσου Σαραντή

17


 Η διαλεύκανση μηχανισμών μέσω των οποίων εξελίσσεται η ζωή στη Γη ανακηρύχθηκε το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα για το 2005 από το αμερικανικό περιοδικό Science.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η μελέτη “Εξελιξη σε Δράση” από την οποία διαφάνηκε ότι η διαφορά στο DNA μεταξύ ανθρώπου και χιμπατζή είναι μόνο 4%, ενώ στις βάσεις νουκλεοτιδίων  μόνο κατά 1%. Η έρευνα αυτή  στηρίζει τη θεωρία του Δαρβίνου που διατυπώθηκε το 1859 για την προέλευση των ειδών.


Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο συντηρητικών ομάδων στις ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν την παράλληλη διδασκαλία στα σχολεία και της δικής τους θεωρίας του “ευφυούς σχεδιασμού”. Σύμφωνα με αυτή, η ζωή είναι “υπερβολικά περίπλοκη” για να δημιουργήθηκε κατά τύχη και επομένως πρέπει να πλάστηκε από κάποια “ανώτερη δύναμη”. Λίγες μόνο ημέρες πριν δημοσιευθεί το ειδικό τεύχος του Science, ομοσπονδιακό δικαστήριο δικαίωσε το Δαρβίνο, καθώς αποφάνθηκε ότι ο “ευφυής σχεδιασμός” αφορά τη θρησκεία και δεν έχει θέση στα σχολεία της Πενσιλβάνια.


Στον κατάλογο των 10 κορυφαίων επιστημονικών επιτευγμάτων περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:


-Πλανητική εξερεύνηση: Τον Ιανουάριο η διαστημική ερευνητική συσκευή Huygens προσεδαφίστηκε στο μυστηριώδη δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα, ενώ άλλες αποστολές μέσα στο 2005 έδωσαν νέα στοιχεία για τους πλανήτες Αρη, Αφροδίτη και Ερμή, καθώς και για έναν κομήτη και έναν αστεροειδή.


-Το θαύμα της ανθοφορίας: Βιολόγοι αναγνώρισαν μερικά μόρια-κλειδιά που ελέγχουν την ανθοφορία και τα υπέροχα χρώματα της άνοιξης.


-Αστρα νετρονίων: Δορυφόροι και επίγεια τηλεσκόπια παρατήρησαν τα άστρα νετρονίων, κατάλοιπα νεκρών άστρων σε μέγεθος πόλης που συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες συμπυκνωμένης ύλης. Νέα όργανα αποκάλυψαν άγνωστες όψεις της βίαιης συμπεριφοράς τους.


-Δυσλειτουργίες του εγκεφάλου: Γονίδια που επηρεάζουν την εξέλιξη του εγκεφάλου παίζουν ρόλο σε ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, το σύνδρομο του Τουρέ και η δυσλεξία.


-Γεωχημική αναστάτωση: Διαφορές στη σύσταση βράχων από τη Γη και το Διάστημα αποκαλύπτουν τα συστατικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες.


-Το πορτραίτο της πρωτεΐνης: Αποκαλύφθηκε η τρισδιάστατη δομή ενός καναλιού ιόντων καλίου το οποίο παίζει ρόλο κλειδί στη λειτουργία των νεύρων και των μυών.


-Αλλαγή στο κλίμα: Νέες ενδείξεις για την ανθρώπινη επίδραση στις κλιματικές αλλαγές.


-Βιολογικά μηχανικά συστήματα: Μοριακοί βιολόγοι αξιοποιούν τη Μηχανική για την κατανόηση των πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων


-ITER: Μετά από 18 μήνες διαβουλεύσεων αποφασίστηκε ότι η Γαλλία θα είναι η έδρα του Διεθνούς Πειραματικού Θερμοπυρηνικού Αντιδραστήρα (ITER), της πρώτης μονάδας που θα παράγει ενέργεια με πυρηνική σύντηξη, όπως ο Ήλιος.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ- 29/12/2005

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα έκδοση από το ΠΕΛΙΝΝΑΙΟ: “Mικρά Aσία 1914-1922, το χρονολόγιο του ανθυπασπιστή Kωνσταντίνου Nτάμπου”
Επόμενο άρθροΚαιρός: θυελλώδεις νοτιάδες και βροχές σήμερα