Αρχική Νέα Τοπικά Έντονες αντιδράσεις Νομαρχίας- Επιμελητηρίου για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Έντονες αντιδράσεις Νομαρχίας- Επιμελητηρίου για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών

5


Η αύξηση αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα έως και 37,95% στο νομό μας (ενώ η “φοροεπιδρομή” φθάνει μέχρι και το 85% σε πανελλαδικό επίπεδο και η αύξηση του φόρου κατοικίας μέχρι και 600%), δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το θέμα της κίνησης στην αγορά ακινήτων.
Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να οδηγηθεί σε τέλμα η αγορά και γενικότερα η οικοδομή, η οποία ειδικά για περιοχές σαν τη δική μας αποτελεί σημαντικό οικονομικό δείκτη ανάπτυξης.
Ήδη με ανακοινώσεις αντέδρασαν δυναμικά το Επιμελητήριο Χίου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που χαρακτηρίζουν “απαράδεκτη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών”.

Από το γραφείο του Νομάρχη Πολύδωρου Λαμπρινούδη εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση.
“Ένα σημαντικό πλήγμα στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας επιφέρει η απαράδεκτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 37,95% σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης.
Η αύξηση αυτή φέρνει τη Χίο στη δεύτερη πανελλαδικά θέση από την άποψη των αυξήσεων.
Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αναπτυξιακό έλλειμμα της Χίου, και ολόκληρου του Βορείου Αιγαίου, η οικονομική ζωή των νησιών επιβαρύνεται υπέρμετρα.
Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή αυτού του εισπρακτικού μέτρου θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, στην οικοδομική δραστηριότητα, στην προσέλκυση και πραγματοποίηση επενδύσεων, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών πλήττει το σύνολο των συμπολιτών μας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία
Δυστυχώς, ακόμα και οι πρόσφατες κυβερνητικές διακηρύξεις για εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής, παραμένουν κενές περιεχομένου, αφού με την απόφαση αυτή, η Χίος εξομοιώνεται με περιοχές της πρωτεύουσας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των νησιών.
Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει απολύτως κανένα έρεισμα, έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και επιφέρει δυσβάσταχτο πλήγμα στην οικονομία της Χίου.
Απαιτούμε την άμεση επανεξέταση αυτής της απαράδεκτης απόφασης και καλούμε τους τοπικούς φορείς σε συντονισμένη αντίδραση”,καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Πρώτο το Επιμελητήριο Χίου αντέδρασε με την παρακάτω ανακοίνωση:
“Με θλίψη αλλά και αγανάκτηση ο κόσμος της Χίου, επιχειρηματικός και μη, παρακολούθησε από τα δελτία ειδήσεων ότι ο Νομός Χίου είναι δεύτερος σε όλη την Ελλάδα σε αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Ποιοι δείκτες έδειξαν αυτή την ανάπτυξη του τόπου μας; Ποιοι καρεκλοκένταυροι βλέπουν τη Χίο επάξια των πλατειών των Αθηνών; Τι συνηγόρησε σε όλα αυτά;
Δεν γνωρίζουν ότι η Χίος είναι τελευταία σε ανάπτυξη περιοχή μαζί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και μας δίνουν 37,95% αύξηση των αντικειμενικών αξιών;
Δεν γνωρίζουν ότι ο νομός Ηρακλείου είναι από τις πιο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας και του δίνουν μόνο 14,9% αύξηση;
Καλούμε όλους τους αιρετούς όλων των βαθμίδων και όλων των τάξεων να συστρατευτούμε για ακύρωση αυτής της απόφασης που πιστεύουμε ότι βγήκε αβασάνιστα χωρίς σωστή πληροφόρηση και ιδιαίτερη σπουδή. Μετά τα τόσα οικονομικά πλήγματα που δέχτηκε ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια αυτό θα είναι η χαριστική βολή για την επιβίωσή μας, μιας και η οικοδόμηση ήταν η τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης του τόπου μας απ’ την οποία πολλοί άνθρωποι ζουν.
Μετά από αυτό το προσκλητήριο περιμένουμε να μετρήσουμε παρουσίες για έναρξη του αγώνα”, καταλήγει στο έγγραφό του ο Αντώνης Ζαννίκος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα 10 κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2005, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΠόλο: ήττα ΝΟΧ από Ολυμπιακό