Αρχική Πολιτισμός “Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια”: 7 συμμετοχές στα 30 χρόνια του εθίμου

“Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια”: 7 συμμετοχές στα 30 χρόνια του εθίμου

10

 

Τρεις δεκαετίες ζωής έκλεισε η αναβίωση του εθίμου των Αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών από την Περιηγητική Λέσχη Χίου που λόγω και του καλού καιρού προσέλκυσε πλήθος κόσμου στην πλατεία Βουνακίου.
Η συμμετοχή πάντως σε καραβάκια ήταν μικρή αφού μόλις 7 διαγωνίστηκαν, με όλα να λαμβάνουν βραβείο από τους διοργανωτές.
Δυστυχώς όμως οι νεαροί από ορισμένες συνοικίες που λαμβάνουν μέρος στο έθιμο, προσπαθούν να δημιουργήσουν περισσότερο μια κατάσταση κερκίδας , χωρίς να κατανοούν τα μηνύματα που παίρνουν τα βαποράκια και πολύ περισσότερο τη σημασία του εθίμου.
Χαρακτηριστικό -και απαράδεκτο- παράδειγμα η στάση ομάδας από την Παναγιά Τρουλωτή που την ώρα που διαγωνιζόταν η ομάδα του πρώτου βαπορακιού, σπρώχνοντας εισχώρησαν με το βαποράκι τους στο πλάτωμα έκθεσης των βαπορακιών, με κίνδυνο να χτυπήσουν όσους παρακολουθούσαν το έθιμο και κυρίως τα παιδιά που βρίσκονταν μπροστά στην εξέδρα. Στη συνέχεια έφυγαν χωρίς να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό.
Επίσης αρκετά από τα καραβάκια ήταν παλιά, ενώ ορισμένοι ειδικά από τη συνοικία του Κάστρου θεώρησαν ότι έπρεπε να βάλουν πλήθος βεγγαλικών για να δείξουν πόσο… ετοιμοπόλεμο ήταν το καραβάκι τους. Χωρίς φυσικά να λαμβάνουν υπόψη τη μικρή απόσταση που είχαν τα βαποράκια από το κοινό.
Να σημειώσουμε επίσης ότι τα χρηματικά βραβείο δεν είναι τόσο μεγάλα για να αξίζει τέτοιος θόρυβος για το ποιος θα  πάρει το βραβείο, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι σημασία έχει η συμμετοχή.
Εκεί που υστερούν τα σημερινά συνεργεία είναι στα παινέματα. Μόνο το “Άγιος Νικόλαος” αναφέρθηκε σε κάτι από την επικαιρότητα ζητώντας από τους τροχονόμους να είναι πιο προσεκτικοί αφού όπως είπαν “διπλοπληρώσαμε εφέτος το μισθό τους”.Τα βραβεία δόθηκαν ως εξής:
Κατηγορία εμπορικών πλοίων: το “Αγ. Γεώργιος”- Κάστρο, 77 βαθμούς (δεν υπήρχε άλλος διαγωνισόμενος).
Κατηγορία μικρών πολεμικών:
1. “Αγ. Εφραίμ”- Παναγιάς Τρουλωτής, 76 βαθμοί
2. “Ιέραξ”- Ευαγγελίστρια, 66.
Κατηγορία Μεγάλων πολεμικών:
1. “Βέλος”- Ευαγγελίστρια & “Έλλη”- Κάστρο, 77 βαθμοί
2. “Αγ. Νικόλαος”_ Φραγκομαχαλά, 75 β.
3. “Αετός”- Ευαγγελίστρια, 73 β.

 

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν οι κ.κ. Μπάμπης Κοιλιάρης, Νίκος Μίμαρος, Μπεκριδάκης, Βίκτωρ Μπουμπάρης και Νίκος Ρωξάνας, ενώ την εκδήλωση της Περιηγητικής (που την τίμησαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, ο Νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής και Πρέοδρος Επιμελητηρίου Αντώνης Ζαννίκος) παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Κατσαράκης.