Αρχική Νέα Τοπικά Αντικειμενικές αξίες: Στα ύψη η Μπέλα Βίστα- βόρεια Προκυμαία

Αντικειμενικές αξίες: Στα ύψη η Μπέλα Βίστα- βόρεια Προκυμαία

7

 
Με τις αυξημένες μέχρι και 85% αντικειμενικές αξίες και τους νέους φόρους γίνονται πλέον οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Την προχειρότητα και την ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που άφησε για την εκπνοή του 2005 την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επιχείρησαν να καλύψουν οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, οι οποίοι έκαναν αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμες και να βρίσκονται από την πρώτη εργάσιμη του 2006 (2 Ιανουαρίου) οι νέες τιμές σε όλες τις εφορίες και τους συμβολαιογράφους της χώρας.
Να σημειωθεί ότι η αύξηση για τη Χίο φθάνει στο 39,5%, βρίσκεται στη μέση, αφού σύμφωνα με στοιχεία της αθηναϊκής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η υψηλότερη αύξηση 85% σημειώνεται στη Χώρα της Ανδρου (η ανώτερη τιμή φτάνει στα 1.900 ευρώ) και η μικρότερη (6%) σημειώνεται στην Ιεράπετρα Κρήτης.
Εν τούτοις πιο ακριβή πόλη της επαρχίας παραμένει η Οία της Σαντορίνης, με ανώτερη τιμή 4.400 ευρώ, ενώ η πιο φτηνή πόλη είναι η Ορεστιάδα με αντικειμενική 450 ευρώ.
Στη Χίο η πρώτη ζώνη με τιμή 1350 ΕΥΡΩ είναι η Λεωφόρος Αιγαίου από Κλ. Νενητούση έως Κουντουριώτη. Την κατώτερη τιμή των 650 ΕΥΡΩ έχει η περιοχή του λιμανιού και συγκεκριμένα Νεωρείων- Μηνιώτη- Λάδης.


Από 1 Ιανουαρίου και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2006, οποιοδήποτε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου υπογραφεί ή οποιοδήποτε ακίνητο ανεγερθεί, οι φόροι θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές. Αλλά και με τους νέους φόρους, που βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου τέθηκαν σε ισχύ επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2006.
Το γεγονός αυτό οδηγεί αυτόματα σε αυξήσεις των φόρων μεταβίβασης ακινήτου – και μάλιστα για πρώτη κατοικία (παρά τη διατήρηση του φόρου μεταβίβασης, αλλά και τα ελάχιστα κατά 15% αυξημένα αφορολόγητα όρια) μέχρι και 600%.
Υπέρογκες είναι οι αυξήσεις φόρων για αγορά νεόδμητου δεύτερου κ.ο.κ. ακινήτου που πλέον επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, όπως και η ανέγερση οικοδομής.


Επιβαρύνονται συμβολαιογραφικά κ.λπ.
Το αυξημένο αφορολόγητο όριο της γονικής παροχής πρώτης κατοικίας περιορίζει τις επιβαρύνσεις για γονείς που θα μεταβιβάσουν, με ψιλή ή πλήρη κυριότητα, ένα σπίτι στο παιδί τους και εφόσον οι αυξήσεις των αντικειμενικών κινούνται σε λογικά επίπεδα.
Ομως, δεν λειτουργεί ελαφρυντικά το αυξημένο αφορολόγητο όριο κατά τη μεταβίβαση με γονική παροχή δεύτερης κατοικίας, αφού προκύπτουν υψηλοί φόροι.
Σε οποιαδήποτε μεταβίβαση, εκτός της φορολογικής επιβάρυνσης, που προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι υποψήφιοι αγοραστές ή όσοι αποφασίσουν να μεταβιβάσουν με οποιοδήποτε τρόπο τα ακίνητά τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι λόγω αντικειμενικών αυξάνουν και τα έξοδα: συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, υποθηκοφυλακείου και τυχόν στεγαστικού δανείου.
Από 1η 2006 αρχίζει να υπολογίζεται και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με τις αυξημένες αντικειμενικές, οι οποίες φέρνουν επιβαρύνσεις ακόμα και στο φόρο εισοδήματος που θα μας καταμετρήσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων την άνοιξη.
Ύστερα από όλα αυτά και η αγορά αναμένει τις αντιδράσεις από το φορολογικό κύμα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στην αγορά των ακινήτων, μέσω της οποίας -όπως σχολιάζει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- προσέβλεπε να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας!

 

Βλέπε σχετικό link με τις αντικειμενικές αξίες στις 20 ζώνες του Δήμου Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔελφίνι εντοπίστηκε στην παραλία της Καρίντας
Επόμενο άρθροΘεατρική παράσταση από το Σύλλογο της Βοκαριάς