Αρχική Απόψεις Aρθρα Ρομά: χειρότερα κι’ από αδέσποτα σκυλιά (Με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα...

Ρομά: χειρότερα κι’ από αδέσποτα σκυλιά (Με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης)

202

 Ρομά χειρότερα κι’ από αδέσποτα σκυλιά δεν θα δουν πάλι “καλή χρονιά” –
Με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης


Οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις και Κοινότητες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά στην Ελλάδα (ΣΟΚΑΔΡΕ) υπενθυμίζουν για μιαν ακόμα φορά τη δεινή θέση δεκάδων χιλιάδων Ρομά στην Ελλάδα, που ζουν σε τρισάθλιες απάνθρωπες συνθήκες. Σχεδόν κάθε απόπειρα εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης τορπιλίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση (με προέλευση είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ) με τη συνενοχή (μέσω της σιωπής αν όχι και της ρητής αποδοχής των ενεργειών) της κεντρικής διοίκησης, των πολιτικών κομμάτων, της δικαιοσύνης, ακόμα και του Συνηγόρου του Πολίτη. Τον Ιούνιο 2005, η Ελλάδα καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Κοινωνικά Δικαιώματα (ECSR) για παραβίαση του δικαιώματος των Ρομά σε αξιοπρεπή στέγαση και για πάμπολλες παράνομες εξώσεις Ρομά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συγκίνησε κανένα φορέα στη χώρα.    


Μια από τις υποθέσεις που είχε προσκομίσει το ΣΟΚΑΔΡΕ στην ECSR, με βάση τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα, είναι και αυτή της Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης. Ακολουθούν κείμενο του Αλέξη Καλοκαιρινού στα “Νέα” (29/12/2005) και κείμενα από την τοπική εφημερίδα “Πατρίς”, εύγλωττα για τις προσπάθειες εξασφάλισης αξιοπρεπούς στέγασης των Ρομά στην περιοχή αυτή. Με επιμονή του Γραφείου Πρωθυπουργού και παρά τις αντιδράσεις του τότε Δημάρχου (ΝΔ) δρομολογήθηκε πριν μερικά χρόνια η μετεγκατάσταση σε πρότυπο οικισμό. Το 2003, ο σημερινός Δήμαρχος (ΠΑΣΟΚ) ματαίωσε το έργο εκφράζοντας ανενδοίαστα ρατσιστική αποστροφή προς τους Ρομά, με θέσεις που στήριξαν με αποφάσεις τους δικαιοσύνη και Συνήγορος του Πολίτη! Οι συνεχείς προσπάθειες των στελεχών του Γραφείου Πρωθυπουργού δεν είχαν προφανώς την πολιτική κάλυψη του Κώστα Σημίτη: γι’ αυτό απέτυχαν να μεταπείσουν το Δήμαρχο. Με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία σταμάτησε κάθε κεντρική πίεση αφού έτσι κι’ αλλιώς εγκαταλείφθηκαν σχεδόν όλα τα προγράμματα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα. Παραμονές πρωτοχρονιάς έγιναν απόπειρες να κοπεί το ρεύμα και το νερό που χρησιμοποιούν, χωρίς νόμιμες συνδέσεις φυσικά, οι Ρομά. Εύστοχα λοιπόν εκπρόσωπος των Ρομά επισήμανε: “Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενωμένη η Πολιτεία ασχολήθηκε με τους αδέσποτους σκύλους και καλά έκανε. Και εμείς αδέσποτα σκυλιά είμαστε.”


 

ΤΑ ΝΕΑ
29-12-2005

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ
TPITH AΠOΨH
Ο χρόνος δεν αλλάζει


Mικρή περιπλάνηση στον αθέατο κόσμο των Pομ
Στον τσιγγάνικο καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού, στις παρυφές του Ηρακλείου, δεν υπάρχει καθόλου χριστουγεννιάτικος διάκοσμος. Δεν υπάρχει καν προφανής θέση για διάκοσμο. Επίσης, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που θα έκανε τον υποθετικό διάκοσμο να φωτίζει τις νύχτες των γιορτών. Άλλωστε, ο ίδιος ο καταυλισμός και οι κάτοικοί του είναι κατά μία έννοια ανύπαρκτοι. Αν και η εγκατάσταση των Ρομά στα νότια του προσφυγικού δήμου της N. Αλικαρνασσού, έγινε προ εικοσαετίας και πλέον με απόφαση της Νομαρχίας, η δημοτική αρχή (παλαιότερα N.Δ., σήμερα ΠΑΣΟΚ) αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την υπόστασή τους και να αναλάβει στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντί τους.
Για τους περισσότερους από μας, κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος της κρητικής πρωτεύουσας, ο καταυλισμός είναι αθέατος. Κανείς “μπαλαμός” (μη Τσιγγάνος) δεν πρόκειται να περιπλανηθεί στα λασπωμένα σοκάκια, όπου κυλούν τα απόνερα, ανάμεσα στις παράγκες από νάιλον, τις άδειες και διάφανες σχεδόν, με τη μικρή μαντεμένια ξυλόσομπα στη μέση. Κανείς, αν εξαιρέσουμε λίγους ανθρώπους που δίνουν δωρεάν τον χρόνο για να τους μείνει λίγη αξιοπρέπεια, όπως προτρέπει ο ποιητής.
Όταν η ανθρωπολόγος Νινή Καπετανάκη, η δασκάλα Ελένη Ντέρα, ο φωτογράφος Μανόλης Πρινιανάκης και ο σκηνοθέτης Μάνος Σταυρακάκης ήρθαν και με βρήκαν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, είχαν συλλέξει το υλικό που θα παρουσιάζαμε μαζί τρεις μήνες αργότερα στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου. Μια ομάδα Τσιγγανόπουλων, η Αφροδίτη, η Χριστίνα, ο Μαρίνος, η Νικολέτα, ο Παντελής, η Αλέκα και ο Χρήστος, είχαν εκπαιδευθεί στη φωτογραφία και είχαν αποτυπώσει σε χιλιάδες λήψεις τη ζωή στον καταυλισμό. H έκθεση διαρκεί ώς τις 14 Ιανουαρίου 2006 (και είναι επίσης επισκέψιμη στο www. historical-museum.gr).
Βρέθηκα στον καταυλισμό ένα κρύο απόγευμα του Δεκέμβρη. Κάθομαι στην παράγκα με τον Σταύρο που είναι κοντά στα εξήντα αλλά δείχνει ογδόντα. Ένα τσούρμο δισέγγονα παίζουν γύρω μας, τα μισά ξυπόλητα. Ο Σταύρος είναι γραμμένος στα δημοτολόγια της Ιεράπετρας, ο ένας από τους γιους του, που κάθεται μαζί μας, στα δημοτολόγια της Καρδίτσας. “Οι δημοτικές αρχές της N. Αλικαρνασσού αρνούνται να εγγράψουν τους Τσιγγάνους στους δημοτικούς καταλόγους, παρ’ όλο που οι περισσότεροι μένουν μόνιμα και διακόσια περίπου παιδιά έχουν γεννηθεί εκεί” μου έλεγε ο πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Δρανδάκης, δραστήριο μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. “Από το 1995 ώς σήμερα, θεωρούν τον καταυλισμό παράνομο και υπό διαμετακόμιση. Αρνούνται όμως εκ των προτέρων κάθε πιθανό τόπο μετεγκατάστασης μέσα στα διοικητικά τους όρια”.
Ο Σταύρος νιώθει να σαπίζει μέσα στο χαρτόνι και το νάιλον της παράγκας. Θα ήθελε κάτι που να μοιάζει περισσότερο με σπίτι, τουλάχιστον για τα παιδιά του. Αλλά και η κατασκευή του βόθρου για μια τουαλέτα ακόμα αποδεικνύεται αδύνατη. “Αν φέρουμε μηχάνημα, παραφυλάνε να τους διώξουν αφού δεν είμαστε νόμιμοι”. Οι αρχές παίζουν τη γάτα με το ποντίκι στον καταυλισμό. Και ο καταυλισμός είναι γεμάτος ποντίκια.
Πριν σουρουπώσει, ο σαραντάχρονος Λάμπρος, πλανόδιος οπωροπώλης το επάγγελμα, με πηγαίνει στον λόφο δύο χιλιόμετρα προς Νότον. Υπάρχουν ακόμα οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, τα χαραγμένα οικόπεδα και τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που χορταριάζουν. Είναι ο τόπος μετεγκατάστασης που μελετήθηκε και άρχισε να υλοποιείται στο πλαίσιο του αθόρυβου αλλά αποτελεσματικού ενδιαφέροντος που έδειξε για την υπόθεση των Ρομά ανά την Ελλάδα το πρωθυπουργικό γραφείο για την ποιότητα ζωής, στον καιρό του Σημίτη. Ο τότε δήμαρχος (N.Δ.) συμβιβάστηκε τελικά με την ιδέα. Αλλά ο σοσιαλιστής διάδοχός του φρόντισε για τη δυναμική ανατροπή. Με την ανάληψη της δημοτικής εξουσίας έσπευσε να καταλάβει και να περιφράξει τη μισή έκταση την οποία διεκδικεί, αναπόδεικτα, ως “δημοτική περιουσία”. Με τη συνενοχή άλλων καταπατητών και τη νωθρότητα των λοιπών δημόσιων αρχών, το έργο ματαιώθηκε.
“Εδώ ήταν να γίνει το σπίτι μας”. Ο Λάμπρος μού δείχνει το ακριβές σημείο χωρίς κανένα πάθος. Οι άνθρωποι είναι αξιοπρεπείς και δεν περιμένουν τίποτε από μας. Δεν περιμένουν ούτε τα περίφημα ατομικά δάνεια μεταστέγασης, που άλλωστε έχουν πάψει να τους εγκρίνονται και οι ίδιοι, έχοντας παλαιότερα ελπίσει σε μια ομαδική μεταστέγαση στον συνοικισμό (“που θα του δίναμε κι ένα όνομα”), δεν τα διεκδίκησαν έγκαιρα. Έτσι, χάθηκαν ανάμεσα στις σπασμωδικές, αντιφατικές και ατελέσφορες απόπειρες της Πολιτείας, άλλοτε για την “ένταξή” τους ως οργανωμένης κοινότητας που διατηρεί πολιτισμικά της χαρακτηριστικά και άλλοτε για την “ενσωμάτωσή” τους, δηλαδή την αφομοίωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
“Ο Τσιγγάνος δεν ζητάει μια θέση υπαλλήλου ή έναν διορισμό” λέει ο Ηρακλής, άλλοτε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου που έχει πια ατονήσει. “Το αίτημα είναι η δυνατότητα νόμιμης άσκησης του επαγγέλματός του και η στοιχειώδης μόρφωση”. H Αφροδίτη, που ανήκει στη φωτογραφική μας ομάδα, έχει ένα σπάνιο χάρισμα λόγου. “Το όνειρό μου είναι να τελειώσω το Γυμνάσιο. Αν δεν τα καταφέρω, θα προσπαθήσω για τα παιδιά μου. Να κάνουν αυτό που εγώ δεν μπόρεσα”.
Στο μεταξύ, ο τσιγγανομάχος προοδευτικός δήμαρχος της N. Αλικαρνασσού ετοιμάζεται να λάβει ξανά το χρίσμα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εγνωσμένο φίλο των μειονοτήτων. Κάτω από το επίχρισμα, πολλά πράγματα μένουν τα ίδια.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
(Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από “ΤΑ ΝΕΑ”, στη διεύθυνση http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18426&m=N06&aa=2)

 

 

 ΠΑΤΡΙΣ
30-12-2005

Και η ΔΕΥΑΗ κατά των τσιγγάνων για το νερό
http://www.patris.gr/articles/76483/33444Η ΔΕΥΑΗ ζήλεψε την “δόξα” της ΔΕΗ και χθες ο κ. Φ. Βαρδαβάς ζήτησε αστυνομικές δυνάμεις για να κόψει το νερό στον καταυλισμό των τσιγγάνων γιατί δεν πληρώνουν! Η επιχείρηση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αλλά θα γίνει στο μέλλον.


Οι τσιγγάνοι – κατά τον κ. Βαρδαβά – χρωστούν 600.000 ευρώ στο Δήμο για το νερό που καταναλώνουν επί χρόνια. Οι ίδιοι πάντως χθες αποσύνδεσαν τα καλώδια από το δίκτυο της ΔΕΗ.ΠΑΤΡΙΣ


30-12-2005


Οι τσιγγάνοι έδωσαν λύση!
http://www.patris.gr/articles/76483/33445Της Αννας Παπαδοκωστάκη


Μόνοι τους αποσύνδεσαν χθες τα καλώδια από το δίκτυο της ΔΕΗ οι τσιγγάνοι του καταυλισμού της Αλικαρνασσού, διακόπτοντας έτσι την παράνομη ηλεκτροδότηση των παραπηγμάτων τους.


Αυτό έγινε μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια, καθως όπως μας είπε ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων Θανάσης Κατσαρής, με αυτό τον τρόπο θέλησαν να αποδείξουν ότι δεν θέλουν να συγκρουστούν με την Πολιτεία, από την οποία περιμένουν να λύσει επιτέλους τα προβλήματά τους.


Συνεργείο της ΔΕΗ, πήγε πραγματικά χθες να ελέγξει αν είχαν φύγει οι παράνομες συνδέσεις, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού οι τσιγγάνοι αυτή τη φορά τους άφησαν να περάσουν.


Στο μεταξύ χθες, και ενώ ήταν νωπά τα γεγονότα με την εξέγερση του καταυλισμού όταν την προηγούμενη μέρα πήγε συνεργείο της ΔΕΗ για να κόψει τις παράνομες συνδέσεις, η ΔΕΥΑΗ…θυμήθηκε ότι οι τσιγγάνοι, δεν πληρώνουν το νερό που παίρνουν από το κοντινό αντιλιοστάσιο και δια του κ. Φ. Βαρδαβά, ζήτησε ενισχύσεις από την Αστυνομία για να κόψει τις παροχές!


Η ενέργεια αυτή που θα τροφοδοτούσε νέες αντιδράσεις αφού ήδη οι τσιγγάνοι είναι “στο πόδι” για το ρεύμα, δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, γιατί ο αστυνομικός διευθυντής, του είπε ότι δεν μπορούσε να διαθέσει ισχυρή αστυνομική δύναμη, εκτός από ένα περιπολικό.


Υπενθυμίζεται ότι προχθες το πρωί, ένα περιπολικό συνόδευσε το συνεργείο της ΔΕΗ που πήγε στην περιοχή για να κόψει τις παράνομες συνδέσεις και ακολούθησαν επεισόδια. Οι τσιγγάνοι κινήθηκαν εναντίον τους, ένας αστυνομικός πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό και ακολούθησε λιθοβολισμός των οχημάτων της ΔΕΗ και της Αστυνομίας τα οποία υπέστησαν ζημιές.


Στη διάρκεια του “πολέμου” αυτού, έπαθαν ζημιές και τα αυτοκίνητα δύο διερχόμενων πολιτών καθώς επίσης και ένα όχημα του Δήμου Ηρακλείου.


Οι τσιγγάνοι άναψαν μεγάλες φωτιές, απέκλεισαν το δρόμο και προχώρησαν στην επανασύνδεση του ρεύματος.


Από την Αστυνομία, σχηματίζεται δικογραφία κατ’ αγνώστων για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στα οχήματα αυτά.


To νερό


Με αφορμή την παράνομη ηλεκτροδότηση , η ΔΕΥΑΗ με δηλώσεις του κ. Βαρδαβά, έφερε ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της υδροδότησης του καταυλισμού η οποία έγινε πριν μερικά χρόνια με έξι καταμετρητές. Ωστόσο, οι τσιγγάνοι δεν πλήρωσαν ποτέ το νερό που καταναλώνουν και το χρέος τους προς την Επιχείρηση, ανέρχεται σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά στις 600.000 ευρώ!


Σε αυτές τις νόμιμες παροχές, προστέθηκαν και ακόμα 16 παράνομες , τις οποίες ανακάλυψαν οι υπάλληλοι της επιχείρησης.


“Θα κόψουμε όλες τις παροχές , και τις νόμιμες και τις παράνομες” δήλωσε στην “Π” ο κ. Βαρδαβάς.


ΠΑΤΡΙΣ


30-12-2005


Ξανά τα ίδια, “παχιά λόγια” και υποσχέσεις
http://www.patris.gr/articles/76483/33446


Για μια ακόμη φορά οι τσιγγάνοι πήραν άκουσαν “παχιά λόγια” και…υποσχέσεις.


Ο σύμβουλος του περιφερειάρχη κ.Αντ.Σακκαδάκης είχε χθες το πρωί συνάντηση με τους εκπροσώπους των τσιγγάνων και δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημά τους! Όπως δηλαδή συμβαίνει κάθε φορά…


Δυστυχώς όπως δήλωσαν και οι τσιγγάνοι πρόκειται για υποσχέσεις που έχουν ξανακούσει όχι μόνο από τον κ.Σακκαδάκη, αλλά και από αρκετούς προκατόχους του!


“Φυσικά και δεν έμεινα ικανοποιημένος, τα έχουμε ξανακούσει, αλλά κάναμε μια κίνηση καλής θέλησης και βγάλαμε τα καλώδια και ας μείνουμε χωρίς ρεύμα την Πρωτοχρονιά” είπε ο πρόεδρος του παγκρητίου συλλόγου κ.Θανάσης Κατσαρής που δεν φάνηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση με την μετεγκατάσταση.


Μάλιστα ο κ.Σακκαδάκης (που βρήκε μπροστά του το πρόβλημα, αλλά κι εκείνος δεν έχει κάνει τίποτα ακόμη) υπαινίχθηκε χθες ότι μπορεί και να τους απορροφήσουν οι όμοροι δήμοι-κάτι για το οποίο ουδείς(δήμαρχος) πάντως συζητά σοβαρά.


Αυτή η ιστορία με τους τσιγγάνους δυστυχώς κρατά χρόνια. Και “κολλάει” σε λαϊκισμούς, προκαταλήψεις και κυρίως στην αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει ένα σχέδιο, μία απόφαση.


Στην αρχή θυμίζουμε είχε τεθεί σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για την οριστική μετεγκατάσταση των τσιγγάνων. Μέχρι και το τότε πρωθυπουργικό γραφείο είχε αναμειχθεί, 2-3 περιφερειάρχες κατάφεραν να…μην το λύσουν!


Αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αφού παρενέβη και ο Δήμος Αλικαρνασσού και αναζητήθηκε…στρατόπεδο για την προσωρινή μεταφορά του καταυλισμού.


Και αφού δεν βρέθηκε συναινετική λύση αποφασίστηκε λόγω των Ολυμπιακών να γίνει επειγόντως αισθητική παρέμβαση και καλλωπισμός του υπάρχοντος καταυλισμού. Ε, και αυτό το σχέδιο μετατέθηκε για τις ελληνικές καλένδες!


Η προσπάθεια που ξεκίνησε για τον καθαρισμό διήρκεσε μόλις μερικές ημέρες λόγω έλλειψης τεχνικού εξοπλισμού, ενώ τα μεγάλα δέντρα που θα φυτεύονταν εκεί τελικά δεν βρέθηκαν στην αγορά!


Στα ίδια χάλια


Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια με εντολή της Νομαρχίας Ηρακλείου, με το σκεπτικό να συγκεντρωθούν όλοι οι διασκορπισμένοι καταυλισμοί σε ένα μεγαλύτερο. Αυτή η κίνηση είχε γίνει με την ανοχή της τότε διοίκησης του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.


Ο καταυλισμός αποτελείται από παράγκες χωρίς νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση ή αποκομιδή σκουπιδιών.


Από το 1998 και μετά, με προσπάθειες της Νομαρχίας Ηρακλείου, δημιουργήθηκε ένα σχολείο για παιδιά, μακριά από το δήμο Νέας Αλικαρνασσού, ως παράρτημα του 34ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Το 2002, μερικά παιδιά που παρακολουθούσαν το σχολείο για τα παιδιά πήγαν σε κανονικά σχολεία του δήμου, τα περισσότερα παιδιά όμως παρατήρησαν το σχολείο πολύ γρήγορα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον καταυλισμό, κανένα παιδί δεν έχει τελειώσει το Δημοτικό.


Από το 1999 ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού έχει σκληρύνει τη στάση του προς τους τσιγγάνους που ζουν στον καταυλισμό με αποκορύφωμα την αντίδραση στην δημιουργία του μόνιμου καταυλισμού. Επιλέχθηκε η λύση της κοινωνικής αποζημίωσης, αλλά δυστυχώς και αυτή η λύση μέχρι σήμερα δεν έχει “περπατήσει”.


ΠΑΤΡΙΣ


30-12-2005


Απάντηση Καρέλλη στον Λ. Δρανδάκη
http://www.patris.gr/articles/76510


Κύριε διευθυντά,


Δυο λόγια σε απάντηση της επιστολής του κ. Λεωνίδα Δρανδάκη που δημοσιεύσατε στο φύλλο της εφημερίδας σας της 28ης Δεκεμβρίου και στο σημείο που με αφορά.


Η “ελληνικούρα” που χρησιμοποιεί ο επιστολογράφος σας “εασον αυτόν λέγειν” σε απλά ελληνικά “άστον να λέει ό,τι θέλει”, δεν είναι απάντηση πειστική τουλάχιστον, στα ζητήματα που είχα θέσει.


Ιδού αυτά σε περίληψη:


Μήπως η αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων των Ρομά, αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν, από την Πολιτεία, μόνο για τους Ρομά και όχι για τους επίσης άστεγους γηγενείς, η χορήγηση αγύριστων δανεικών που τα εγγυάται το κράτος, η υδροδότηση χωρίς τιμολόγια και πληρωμή από τη ΔΕΥΑΗ, η ετσιθελική ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ, αποτελούν, σε μια συνολική θεώρηση, προνομιακή μεταχείρισή των και στην ουσία διάκριση σε βάρος άλλων ευπαθών ομάδων;


Και μήπως αντί να χαϊδολογούμε χαζοχαρούμενα δήθεν ιδιοτυπίες θα έπρεπε να καταβάλλουμε προσπάθειες για τη μόρφωση των παιδιών των, για την αποφυγή ορισμένων επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων κυριαρχεί η επαιτεία και γενικά για την κοινωνική των ένταξη;


Αυτά για τους Ρομά της Αλικαρνασσού τους οποίους, ας ειπωθεί με την ευκαιρία, η συμπάθειά μου είναι απεριόριστη και το πραγματικό ενδιαφέρον, όχι το προσχηματικά, ειλικρινές.


Φιλικά


Μανόλης Καρέλλης


ΠΑΤΡΙΣ


29-12-2005


Η εξέγερση των τσιγγάνωνΤης Άννας Παπαδοκωστάκη


Επεισοδιακή εξέλιξη είχε η ενέργεια της ΔΕΗ να κόψει χθες τις παράνομες συνδέσεις ρεύματος στον καταυλισμό των τσιγγάνων στην Αλικαρνασσό, όπου οι κάτοικοι επιτέθηκαν στο συνεργείο και οι αστυνομικοί που το συνόδευαν για προστασία, πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.


Οι πυροβολισμοί, προκάλεσαν νέο γύρο αντιδράσεων. Οι τσιγγάνοι λιθοβόλησαν το περιπολικό, έσπασαν τα τζάμια του και ανάγκασαν το πλήρωμα να αποχωρήσει κακήν-κακώς και στη συνέχεια, αναποδογύρισαν τους κάδους απορριμμάτων και έβαλαν φωτιά.


Οι φωτιές έκαιγαν όλη μέρα χθες καθώς τις τροφοδοτούσαν με ελαστικά αυτοκινήτων και η Τροχαία είχε εκτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων από το δρόμο που περνά μπροστά από τον καταυλισμό καθώς οι πυκνοί καπνοί καθιστούσαν αδύνατη την ορατότητα και οι σακούλες με τα σκουπίδια είχαν κατακλύσει όλο το οδόστρωμα.


Εκτός αυτού, υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν καταστροφές και στα οχήματα των οδηγών από τους εξαγριωμένους τσιγγάνους με την υποψία και μόνο ότι σε αυτά μπορεί να επέβαιναν εκπρόσωποι υπηρεσιών.


Oι συνδέσεις


Οι τσιγγάνοι, που έχουν κουραστεί να ζουν χωρίς τα στοιχειώδη της σύγχρονης ζωής, αποφάσισαν πριν δύο μήνες να κάνουν συνδέσεις με το δίκτυο της ΔΕΗ , να κλέψουν δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα για να φωτίσουν τις καλύβες τους. Αγόρασαν καλώδια , σκαρφάλωσαν στους στύλους και έκαναν τις συνδέσεις .


Ωστόσο, έγιναν αντιληπτές από υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών που ενημέρωσαν τη ΔΕΗ, συνεργεία της οποίας τις έκοψαν τουλάχιστον τέσσερις φορές. Οι τσιγγάνοι επέμεναν. Μόλις έφευγαν οι τεχνικοί της Επιχείρησης, σκαρφάλωναν πάλι στους στύλους και τα τσαντίρια τους γέμιζαν φως. Ακόμα και χριστουγεννιάτικα δέντρα στόλισαν με πολλά φωτάκια που για πρώτη φορά αναβόσβηναν σ’ αυτή την περιθωριοποιημένη γωνιά της πόλης. Δύο από τις συνδέσεις αυτές βρίσκονταν στο αντιλιοστάσιο της ΔΕΥΑΗ και ο υπάλληλος εξέφρασε πολλές φορές παράπονα στο Δήμο Αλικαρνασού και στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι κινδύνευε η ζωή του.


Χθες η ΔΕΗ, αποφάσισε να κάνει μια νέα επιχείρηση, να κόψει τις συνδέσεις που βρισκόταν σε τρία σημεία και να πάρει και τα καλώδια για να δυσκολέψει την επανασύνδεση του ρεύματος. Το αυτοκίνητό τους συνόδευε ένα περιπολικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας με δύο άντρες – κατά δήλωση του αστυνομικού διευθυντή – ή με πέντε-κατά τους ισχυρισμούς των τσιγγάνων.


Μόλις κόπηκαν οι δύο συνδέσεις που βρίσκονταν στο αντιλιοστάσιο, οι τσιγγάνοι κινήθηκαν προς την περιοχή, 200 μέτρα από τον καταυλισμό. Όπως καταγγέλλουν, οι αστυνομικοί πρόταξαν πιστόλια και ένα αυτόματο πολυβόλο και ένας από αυτούς πυροβόλησε τρεις ή τέσσερις φορές στον αέρα αν και υπάρχουν μαρτυρίες που υποστηρίζουν ότι κινδύνευσαν άνθρωποι.


“Πόλεμος”


Μετά από αυτό, ο πετροπόλεμος έγινε κανονικός πόλεμος. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μπουν στο περιπολικό και να απομακρυνθούν με ταχύτητα, ενώ έσπαζαν τα τζάμια του οχήματος από τις πέτρες. Στο σημείο έφτασαν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες παρέμειναν σε απόσταση από τον καταυλισμό. Λίγο αργότερα, ένας νεαρός τσιγγάνος, επιδείκνυε στους δημοσιογράφους τον κάλυκα που έπεσε από το πιστόλι του αστυνομικού.


Ο Γιώργος Γεωργόπουλος δήλωσε ότι ήταν παρών στο περιστατικό. “Πηγαίναμε καμιά δεκαριά άτομα προς τα πάνω για να μαζέψουμε το καλώδιο που είχαν κοψει γιατί το έχουμε ακριβοπληρώσει. Μόλις μας είδαν οι αστυνομικοί, έβγαλαν τα όπλα, τέσσερα πιστόλια και ένα καλάσνικωφ και μας λένε “όλοι πίσω”. Εμείς φοβηθήκαμε και κάναμε πίσω. Μετά αντιδράσαμε και αντέδρασαν και αυτοί. Πετάγεται ένας και έριξε στον αέρα τρεις πιστολιές.”


Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Βασίλη Λουράκη, πραγματικά κάποιος αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές για να εκφοβίσει τους τσιγγάνους που κινούνταν εναντίον τους και θα γίνει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού.


Εξάλλου, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΔΕΗ Παύλος Βαρδουλάκης, μας είπε ότι οι συνδέσεις αυτές πέρα του ότι ήταν παράνομες ήταν και επικίνδυνες, καθώς τα καλώδια βρίσκονταν στο έδαφος και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.


Ο Αθανάσιος Κάτσαρης, που εκπροσωπεί τις 135 οικογένειες των τσιγγάνων του καταυλισμού, ανέφερε ότι πριν 10 μέρες έστειλε έγγραφο τόσο στον περιφερειάρχη όσο και στον διευθυντή της ΔΕΗ με το οποίο ζητούσε να ηλεκτροδοτηθεί ο καταυλισμός και να τοποθετηθούν ρολόγια – μετρητές έτσι ώστε η κάθε οικογένεια να πληρώνει το κόστος του ρεύματος που καταναλώνει.


“Οι υπηρεσίες είναι αρνητικές γιατί θεωρούν τον καταυλισμό παράνομο, αν και στήθηκε εδώ πέρα με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 1984. Τα παιδιά μας διαβάζουν με κεράκια. Εμείς ζητούμε νόμιμη ρευματοδότηση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει φωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους ευνοεί τις ύποπτες συναλλαγές. Έχω στείλει δεκάδες έγγραφα, αλλά δεν απαντούν, θέλουν να ζούμε έτσι, σ’ αυτές τις συνθήκες”.


Για τους πυροβολισμούς, είπε ότι ο σύλλογος θα κάνει παρέμβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των μεγάλων κομμάτων δεν δείχνουν ενδιαφέρον. “Δεν μπορεί – πρόσθεσε – οι αστυνομικοί να βγάζουν όπλα σε παιδιά 14 και 16 χρονών. Θεωρούν τους τσιγγάνους αποβράσματα της κοινωνίας. Όλοι ενδιαφέρονται για τους λαθρομετανάστες, τους μουσουλμάνους και για μας κανείς”.


Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αλικαρνασσού Αντρέας Κυπραίος που βρέθηκε κοντά στον καταυλισμό, αλλά δεν πλησίασε κοντά, καθώς όπως λέει έχει απειληθεί η ζωή του, μας είπε ότι η ΔΕΗ είχε υποχρέωση να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα γιατί οι σκηνίτες, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόμιμης ηλεκτροδότησης αφού δεν έχουν ιδιοκτησίες.


Οι τσιγγάνοι παρέμειναν ως αργά το βράδυ στο δρόμο καίγοντας ελαστικά ενώ η Αστυνομία που βρισκόταν στην περιοχή, κρατούσε απόσταση ασφαλείας. Πάντως, λίγο πριν νυχτώσει, κάποιοι απ’ αυτούς επανασύνδεσαν το ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον, όπως έλεγαν, ως την Πρωτοχρονιά και δεν θα αφήσουν κανένα να περάσει για να τους το κόψει.


ΠΑΤΡΙΣ


28-12-2005


Το πρόβλημα των Ρομά είναι πρόβλημα σ’ όλη την Ευρώπη
http://www.patris.gr/articles/76346


Γράφει ο Λεωνίδας Δρανδάκης


Κύριε Διευθυντά, διάβασα στο φ.21-12-05 της έγκριτης εφημερίδας σας, επιστολή του κ. Μανόλη Καρέλλη με τον τίτλο “Μήπως το παρακάνομε;” η οποία αναφέρεται σε ομιλία μου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης σχετικά με τον καταυλισμό Ρομά Ν. Αλικαρνασσού, την οποία ομιλία είχατε την καλοσύνη να δημοσιεύσετε στο φ. 15-12-2005.


Στην επιστολή ο κ. Καρέλλης επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις του περί Τσιγγάνων, τις οποίες κατά καιρούς έχει διατυπώσει και για τις οποίες έχει πάρει απάντηση ( “Η ΑΛΛΑΓΗ”, 8-10-1996, “…κι απάνω Θεός”).


Δεν επιθυμώ, χρονιάρες μέρες, να παραβιάζω ανοιχτές πύλες επιχειρηματολογώντας για τα αυτονόητα. Λοιπόν “έασον αυτόν λέγειν”.


Απλά υπενθυμίζω ότι το πρόβλημα των Ρομά είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη και η αντιμετώπιση του ενιαία. Ας αναρωτηθούμε γιατί οι “κουτόφραγκοι” εφαρμόζουν σε όλη την Ευρώπη στεγαστικά προγράμματα και γιατί χρηματοδοτούν αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα.


Από την επιστολή του κ. Καρέλλη αντιλήφθηκα ότι υπάρχει κάποια σύγχυση ως προς το “χρονικό” της μετεγκατάστασης του καταυλισμού, οφειλόμενη ίσως και στο κείμενο της ομιλίας μου και θα ήθελα συνοπτικά να το επαναλάβω.


1.Προ εικοσαετίας η Νομαρχία Ηρακλείου συγκέντρωσε όλους τους διάσπαρτους μικροκαταυλισμούς σκηνιτών Τσιγγάνων. Η “ατυχής πρωτοβουλία” της Νομαρχίας, όπως γράφει ο κ. Καρέλλης, για την εγκατάσταση έγινε σε εκτέλεση της ΚΥΑ Α5/696/25-4-83 ΦΕΚ 243Β/83 “Υγειονομική διάταξη για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων”. Συνεπώς δεν υπήρξε “πρωτοβουλία” αλλά συμμόρφωση της Νομαρχίας σε επιταγή του Νόμου.


2.Ο χώρος του καταυλισμού έπρεπε να πληροί τις προδιαγραφές της παραπάνω ΚΥΑ Συγκεκριμένα στην παρ.4 του άρθρου 3 αναφέρεται “Οι χώροι οργανωμένης εγκαταστάσεως πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για υγιεινή διαβίωση, όπως πόσιμο νερό, υγιεινά αποχωρητήρια, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής απορριμμάτων και κατά προτίμηση δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού…”. Η Νομαρχία ουδέποτε εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και άφησε να γίνει ένα “άθλιο γκέτο” όπως λέει ο κ. Καρέλλης.


3.Το 1995 η Νομαρχία μετά από πιέσεις της δημοτικής Αρχής Ν. Αλικαρνασσού προσπάθησε να βρει χώρο μετεγκατάστασης του καταυλισμού. Όλες οι τοποθεσίες που προτάθηκαν απορρίφθηκαν από τη δημοτική Αρχή Ν. Αλικαρνασσού αλλά και από τους γειτονικούς ΟΤΑ.


4.Το 1999 στο πλαίσιο του προγράμματος “κοινωνικής ένταξης των Ελλήνων Τσιγγάνων”, ο Γ.Γ.Π.Κ. εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του έργου της μετεγκατάστασης μέσω του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.. Το ποσό που είχε εξασφαλισθεί ήταν 1,5 δις δρχ για τη μετεγκατάσταση πλέον 700 εκ. δρχ. για υποστηρικτικές ενέργειες. Εντόπισε στη συνέχεια ένα χώρο 30 στρ. στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, ιδιοκτησίας ΕΤΒΑ (κρατικής τράπεζας). Το Δημοτικό συμβούλιο Ν. Αλικαρνασσού με την 132/2000 Απόφασή του συναινεί στη μετεγκατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο.


5.Το έργο της μετεγκατάστασης ξεκινά, με φορέα εκτέλεσης τον ΟΑΝΑΚ. Ο τότε Δ/ντής αναθέτει την μελέτη σε μία έμπειρο Πολεοδόμο. Στόχος της μελέτης είναι “η δημιουργία ενός διαμορφωμένου χώρου διαμονής που να εξασφαλίζει, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς παρεμβάσεις που να τείνουν να αλλοιώσουν τα κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά”. Πρόκειται για πρωτοποριακή μελέτη η οποία πέρα από τις οικιστικές ανάγκες συμβάλει στον μετασχηματισμό της κοινωνικής δομής σε χωρική οργάνωση. Αν αυτό λέγεται “γκέτο” ας το κρίνει ο καλόπιστος αναγνώστης.


6. Ο ΟΑΝΑΚ έρχεται σε επαφή με την ΕΤΒΑ και η τελευταία δίνει εγγράφως την άδεια να αρχίσουν οι εργασίες (εν είδη προσυμφώνου). Παράλληλα ξεκινούν οι ενέργειες ώστε το οικόπεδο να θεσμοθετηθεί ως Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο. Δημοπρατείται το έργο των υποδομών και στο τέλος του 2002 έχει ολοκληρωθεί το 95% και έχουν εκταμιευτεί 180 εκ. δρχ.


7. Το φθινόπωρο του 2002 γίνονται δημοτικές εκλογές. και αλλάζει η δημοτική Αρχή. Στις 23-1-03 με εντολή της παραβιάζεται η θύρα του περιφραγμένου εργοταξιακού χώρου. Τμήμα του εργοταξίου 9 περίπου στρεμμάτων διαχωρίζεται με συρματόπλεγμα και διεκδικείται ως “δημοτική περιουσία”.


Η χλιαρή αντίδραση του νέου ΓΓΠΚ δεν έφερε αποτέλεσμα. Το έργο σταμάτησε οριστικά. Στο τμήμα των 9 στρ. που κατέλαβε ο Δήμος, εγκαθίσταται, με την άδεια του Δημάρχου, μαντρί βοσκού της περιοχής, και το οποίο υφίσταται μέχρι σήμερα!


Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των Ρομά, κανείς δεν ζήτησε τον λόγο από το Δήμαρχο για την αυθαίρετη και παράνομη παραβίαση του εργοταξίου.


Δεν ζητήθηκε επίσης να αποδείξει ο Δήμαρχος τους ισχυρισμούς του περί ιδιοκτησιακού, αλλά ούτε να αναλάβει το κόστος των 180 εκ. δρ. που δαπανήθηκαν και με τις ενέργειες του πετιόταν στον αέρα


8.Το 2002 η κυβέρνηση εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προχωρά σε εκδιώξεις Ρομά από καταυλισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη των Ολυμπιακών Έργων. Μη μπορώντας να επιτύχει την μετεγκατάσταση, καταφεύγει στο “δανεισμό” των οικογενειών Ρομά για την απόκτηση στέγης. Το ποσό του δανείου ήταν 60.000 ?. Πέραν από το ανεπαρκές του ποσού, η συμπλήρωση του φακέλου της δανειοδότησης και η εκταμίευση του ποσού, για τους σκηνίτες Ρομά ήταν περίπου αδύνατη. Πανελλαδικά στήνονται διάφορες κομπίνες από επιτηδείους, οι οποίοι συντάσσουν τον φάκελο, εκταμιεύουν τα χρήματα με αγορές “οικοπέδων στου διαόλου τη μάνα” κλπ και ο δικαιούχος παίρνει ένα ποσό μετρητών στο χέρι. Φυσικά κανένα από τα δάνεια δεν εξυπηρετείται μέχρι σήμερα. Το κράτος τον Ιανουάριο του 2005 αναστέλλει την χορήγηση των δανείων.


9.Ο δήμαρχος Ν. Αλικαρνασσού διακηρύσσει ότι η “κοινωνική ένταξη” των Τσιγγάνων θα επιτευχθεί με τα δάνεια. Οι Ρομά Αλικαρνασσού σταδιακά πείθονται και μερικοί πανηγυρίζουν. Το αίτημα για μετεγκατάσταση ατονεί. Πάνω από τους μισούς παίρνουν έγκριση δανείων. Δύο ή τρεις πιθανόν να εκταμίευσαν το δάνειο. Τους υπόλοιπους τους πιάνει η αναστολή των δανείων και ακολουθεί η απογοήτευση.


Αρχίζει δεύτερος γύρος φρούδων ελπίδων με ευθύνη της δημοτικής Αρχής αλλά και της Περιφέρειας. Λέγεται ότι εξετάζεται η δυνατότητα της “κοινωνικής αποζημίωσης” τύπου Καράβολα. Φυσικά αυτό δεν ήταν εφικτό και μετά από 10 έτη βρισκόμαστε πάλι στην αρχή.


Η δημοτική Αρχή αναζητά τόπο μετεγκατάστασης, ο οποίος όταν βρεθεί αξίζει να ονομασθεί “Ουτοπία”.


ΠΑΤΡΙΣ


21-12-2005


Μήπως το παρακάνουμε;
http://www.patris.gr/articles/75989


Του Μανόλη Καρέλλη


Ηράκλειο 19.12.2005


Κύριε διευθυντά,


Θα μου επιτρέψετε, ελπίζω, να διατυπώσω μερικές απλές έως απλοϊκές σκέψεις που απεκόμισα διαβάζοντας το άρθρο του πολιτικού μηχανικού κ. Λεωνίδα Γ. Δρανδάκη για τον καταυλισμό των αθιγγάνων που βρίσκεται στη Ν. Αλικαρνασσό (“Πατρίς”, 15 Δεκεμβρίου 2005).


Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δηλώσω ότι με ικανοποιεί όλως ιδιαιτέρως η ευαισθησία τόσο του κ. Λεωνίδα Δρανδάκη όσο και άλλων συμπολιτών μας για “ευπαθείς” ομάδες πολιτών, όπως είναι ασφαλώς και οι Ρομά της Ν.Αλικαρνασσού.


Αναρωτιέμαι, όμως, συχνά: Μήπως το παρακάνουμε σε επίδειξη ευαισθησίας;


Και για να γίνω σαφής.


Ηταν ατυχής η αρχική πρωτοβουλία (ανήκει, νομίζω στην κ. Χαρά Αθανασάκη-Μιχαηλίδου που ενεργούσε ως νομάρχης Ηρακλείου) η παραχώρηση μιας έκτασης για την εγκατάσταση των Ρομά, των τσιγγάνων με άλλα λόγια.


Η εγκατάσταση, όπως ήταν απόλυτα βέβαιο, από την αρχή ότι θα γινόταν, μεταβλήθηκε σε άθλιο γκέτο.


Και η δημιουργία γκέτο δεν συνιστά φιλανθρωπία, αν υποθέσουμε ότι η φιλανθρωπία είναι καλή· περισσότερο απανθρωπιά είναι.


Οι Ρομά, ακόμα, της Ν.Αλικαρνασσού δεν διάλεξαν τον τόπο της εγκατάστασής των για να κατοικήσουν (οι περισσότεροι διαθέτουν και σπίτια στην Αγία Βαρβάρα (της Αττικής) αλλά και λογαριασμούς με πολλά μηδενικά στις τράπεζες).


Περισσότερο σ’ ένα σταθμό για το εμπόριο των απέβλεπαν· οι πιο πολλοί απ’ αυτούς τουλάχιστον.


Αλλά και όσα αναφέρει ο κ. Λεωνίδας Δρανδάκης στο άρθρο του ξενίζουν. Εμένα τουλάχιστον.


Διαβάζουμε λόγου χάρη, ότι η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης είχε αποφασίσει τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων, σε κάποιον άλλο χώρο, στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, δημιουγώντας έτσι ένα νέο γκέτο στη θέση του παλαιού.


Οταν, όμως, η νέα δημοτική Αρχή που προέκυψε στην Αλικαρνασσό από τις εκλογές του 2002, επρόβαλε τις ενστάσεις για τους δικούς της λόγους, αποφασίσθηκε η χορήγηση ενός δανείου 45.000 ευρώ (αργότερα έγιναν 60.000) για κάθε “σκηνίτη” παρόλο που επικρατούσε η βεβαιότητα ότι κάθε τέτοιο δάνειο θα γινόταν “αγύριστο”.


Μετά από τα δάνεια που πήραν (όσοι τα πήραν, τέλος πάντων), μπαίνει στη μέση το παραμύθι για την “κοινωνική αποκατάσταση” των τσιγγάνων της Αλικαρνασσού, “κατά το πρότυπο του Καράβολα”.


Οταν κι αυτό δεν κατέστη δυνατόν, αρχίζει η αναζήτηση νέου χώρου μετεγκατάστασης.


Ποιό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από την ανάγνωση του άρθρου του κ. Λεωνίδα Δρανδάκη;


Μα, βέβαια, ότι επικρατεί ένας ιδιότυπος ρατσισμός, ένα καθεστώς διακρίσεων, αλλά όχι σε βάρος των Ρομά της Ν. Αλικαρνασσού, όπως θα υποστήριζε κάποιος, αλλά σε βάρος των “ιθαγενών”, των ντόπιων, για τους οποίους δεν προβλέπεται από πουθενά ούτε η παραχώρηση εκτάσεων για την εγκατάσταση των εξ αυτών αστέγων, ούτε η χορήγηση “αγύριστων” δανείων.


Μήπως, καταλήγω, θα ήταν πιο “φιλάνθρωπο” και σίγουρα πιο σωστό, αντί να ασχολούμαστε, Πολιτεία και πολίτες, για το πού θα εγκατασταθεί το νέο γκέτο των τσιγγάνων, να ενδιαφερθούμε για τα παιδιά των που δεν πηγαίνουν στο σχολείο, για την επαιτεία που επιλέγεται ως επαγγελματική των ενασχόληση, για τους “ακορντεονίστες” που κακοποιούν τα “παιδιά του Πειραιά” του Μάνου Χατζιδάκι, για ορισμένες έκνομες ενέργειες;ΠΑΤΡΙΣ


30-3-2005Θα πληρώσουν τους τσιγγάνους για να φύγουν από τον καταυλισμό
Πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών που όμως είναι άγνωστο αν την αποδεχθεί
http://www.patris.gr/articles/57046


“Κοινωνική αποζημίωση” στους τσιγγάνους φαίνεται πως είναι η νέα ιδέα που κυριαρχεί αυτό τον καιρό στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται ώστε να απομακρυνθεί ο καταυλισμός από την Αλικαρνασσό.


Σε αυτή την πρόταση συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει και εκείνος που θα πληρώσει το…λογαριασμό, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών.


Χθες έγινε μία ακόμη συνάντηση, αυτή τη φορά του ειδικού συμβούλου του περιφερειάρχη , κ. Αντώνη Σακαδάκη, με το δήμαρχο Νέας Αλικαρνασσού κ. Βαγγέλη Σισαμάκη και τον εκπρόσωπο των τσιγγανων κ. Θανάση Κατσαρή οι οποίοι και συμφώνησαν ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη.


“Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι καταλήγουμε σε μια κοινωνική αποκατάσταση, με την έννοια ότι κάθε οικογένεια που μένει αυτή τη στιγμή, είτε έμενε κατά την απογραφή του 1998 στον καταυλισμό, θα πάρει ένα ποσό, με το οποίο θα αποκατασταθεί, θα ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας ή έστω στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης μας” είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σακαδάκης . Και δήλωσε ότι θα μεταφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι αρμόδιο, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι θα γίνει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση των τσιγγανων στον κοινωνικό ιστό της πόλης.


Συγκεκριμένα ο κ. Σακκαδάκης είπε:


“Δεν νομίζω ότι αλλάζει μόνο το κλίμα. Είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που καθορίζουν την εξέλιξή του συγκεκριμένου θέματος, όπως το οικονομικό, η αποδοχή και από τις 128 οικογένειες που υπάρχουν εκεί καθώς και η αποδοχή από τον Δήμο Αλικαρνασσού της πρότασης που κάναμε. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα αυτά, συζητήσαμε πολλές εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες τέθηκαν και από τους αθιγγάνους αλλά και από τον Δήμο Αλικαρνασσού. Αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή, χωρίς όμως να μπορώ απόλυτα να το διαβεβαιώσω είναι ότι καταλήγουμε σε μια κοινωνική αποκατάσταση, με την έννοια ότι κάθε οικογένεια που μένει αυτή τη στιγμή, είτε έμενε κατά την απογραφή του ’98 στον καταυλισμό, θα πάρει ένα ποσό, με το οποίο θα αποκατασταθεί, θα ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό της πόλης μας ή έστω στην εμπορική δραστηριότητα της πόλης μας.


Σε αυτό το σημείο συμφωνήσαμε και ανέλαβα την ευθύνη να μεταφέρω την πρόταση αυτή στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι αρμόδιο και να συζητήσουμε το χρηματικό ποσό, το οποίο θα στοιχίσει αυτή η αποκατάσταση. Μετά νομίζω υπάρχει η θέληση από τους αθίγγανους και το Δήμο Αλικαρνασσού για να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα”.


Ο δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού κ. Β. Σισαμάκης σε δηλώσεις του σημείωσε το θετικό κλίμα και τόνισε ότι για πρώτη φορά νιώθει πραγματικά αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος.


Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αθίγγανων κ. Θανάσης Κατσαρής εξέφρασε και αυτός την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί οριστική λύση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, και υπογράμμισε και αυτός το θετικό κλίμα της συνάντησης, δηλώνοντας ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος.


ΠΑΤΡΙΣ


26-3-2005


Άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων
http://www.patris.gr/articles/56799


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίσκεψη του δικτύου ROM στον καταυλισμό της Ν. Αλικαρνασσού που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση των τσιγγάνων για την πολιτική στήριξή τους και τις δυνατότητες που δίδονται από διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση δραστηριοτήτων τους κυρίως στον επαγγελματικό τομέα.


Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους στον καταυλισμό που παραπέμπει κυριολεκτικά σε τρικοκοσμικές συνθήκες.


Τη συζήτηση άνοιξε ο εκπρόσωπος του δικτύου ROM o οποίος αναφέρθηκε στο δίκτυο ROM και την πολιτική του για την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε συνοπτικά το πρόγραμμα E Quality και τους στόχους του, καθώς επίσης αυτά που οι τσιγγάνοι πρέπει να διεκδικήσουν στον τομέα της απασχόλησης.


Αν και το θέμα ήταν σαφές, η συζήτηση που αναπτύχθηκε στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα του προβλήματος του κοινωνικού αποκλεισμού και την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης.


Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια των τσιγγάνων στην ενημέρωση που τους παρείχαν τα μέλη του κλιμακίου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:


“… Ενα μεροκάματο όλοι εξασφαλίζουμε είτε είμαστε επιχειρηματίες είτε πλανόδιοι. Ομως τι αξία έχει αυτό το μεροκάματο όταν είμαστε αναγκασμένοι να κατοικούμε σε αυτοσχέδιες παράγκες χωρίς νερό και φως”…


“… Δεν υποτιμούμε αυτά που λέτε αλλά για μας προέχει η στέγη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενωμένη η Πολιτεία ασχολήθηκε με τους αδέσποτους σκύλους και καλά έκανε. Και εμείς αδέσποτα σκυλιά είμαστε. Υπάρχει χώρος για να φτιάξουμε ένα οικισμό, έγιναν υποδομές από την Πολιτεία αλλά ο Δήμος διαφώνησε με την εγκατάσταση μας σε αυτόν και ως σήμερα λύση δεν δόθηκε”…


“… Ποιός έχει τη σκέψη να εργαστεί με άλλους κοινωνικούς όρους όταν αισθάνεται ότι η κοινωνία αδιαφορεί για τις συνθήκες που ζει, για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας που φροντίζουν μόνο εθελοντές”…


Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο του δικτύου ROM πολλοί τσιγγάνοι έχουν αναπτύξει εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην πόλη της Νέας Αλικαρνασσού που τους δίνει την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν σε αυτή. Ομως δεν επιλέγουν την πόλη γιατί φοβούνται τη γειτνίαση με ανθρώπους που έχουν προκαταλήψεις σε βάρος των τσιγγάνων (αν και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι δηλώνουν ότι το κοινωνικό περιβάλλον της Νέας Αλικαρνασσού είναι φιλικό) ενώ αισθάνονται “ασφαλείς” στον καταυλισμό.


Οι περισσότεροι από αυτούς που συμμετείχαν στη συζήτηση γνώριζαν τις δυνατότητες απασχόλησης στην τυπική αγορά εργασίας και ειδικότερα στον τομεα του εμπορίου όπου διαθέτουν εμπειρία αλλά είτε θεωρούσαν δευτερεύον αυτό το θέμα, είτε δυσπιστούσαν ως προς το αποτέλεσμα των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που σήμερα υλοποιούνται.ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ)
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΣΟΚΑΔΡΕ)
Μέλος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πληροφόρησης για τους Ρομά (ERIO)
 Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 210.347.22.59; Fax: 210.601.87.60;
e-mail: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/


 


ΜΕΛΗ ΣΟΚΑΔΡΕ (35):
Κοινότητες Ρομά (30): Αγίας Παρασκευής (Αττικής), Αγκινάρας (Κάτω Αχαγιάς – Αχαΐας), Αιτωλικού (Αιτωλοακαρνανίας), Άργους (Αργολίδας), Ασπροπύργου (Αττικής), Αργοστολίου (Κεφαλονιάς), Καρακόνερου (Ρόδου), Καλαμάτας (Μεσσηνίας), Καμαρίου (Κορινθίας), Λαμίας-περιοχή Πλατανακίου (Βοιωτία), Λαμίας-περιοχή Παγκρατίου (Βοιωτία), Λιβαδειάς-περιοχή νοσοκομείου (Βοιωτία), Λιβαδειάς- όπισθεν Πρώτου Ενιαίου Λυκείου (Βοιωτία), Μακρυγιάννη (Πάτρας), Μελισσίου (Κορινθίας), Ναυπλίου (Αργολίδας), Νέας Αλικαρνασσού (Ηρακλείου Κρήτης), Νεάπολης Βόλου (Μαγνησίας), Νέας Κίου (Αργολίδας), Ολυμπιακού Σταδίου – Λεωφόρου Κύμης (Μαρουσίου Αττικής), Ολυμπιακού Σταδίου – Λεωφόρου Σπύρου Λούη (Μαρουσίου Αττικής), Ρηγανόκαμπου (Πάτρας), Ντριβέικων (Κάτω Αχαγιάς – Αχαΐας), Πέλικας Κατερίνης (Πιερίας), Σαγέϊκων (Αχαΐας), Σοφάδων (Καρδίτσας), Σπάτων (Αττικής), Χαλανδρίου (Αττικής), Χαλάστρας (Θεσσαλονίκης), Χανίων (Κρήτης).
Οργανώσεις Ρομά (2): Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Ρομ “Η Ελπίδα” (Χαλάνδρι), Πολιτιστικός Σύλλογος Αθιγγάνων Νομού Ηρακλείου “Η Ελπίδα.”
Οργανώσεις Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (3): Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιού και Οικογένειας).

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣοβαρό επεισόδιο ξυλοδαρμού στις Οινούσσες
Επόμενο άρθροΕΠΣ: Κοπή πίτας τα Θεοφάνεια