Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Σαρόν

ΔΙΕΘΝΗ: Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Σαρόν

4

 Την πιο κρίσιμη μάχη της ζωής του δίνει ο Αριέλ Σαρόν. Ύστερα από έξι ώρες στο χειρουργείο οι γιατροί σταμάτησαν την εγκεφαλική αιμορραγία, ωστόσο η κατάστασή του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι κρίσιμη και παρατείνεται η κατάσταση καταστολής.
Καθήκοντα πρωθυπουργού έχει αναλάβει προσωρινά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρ, ενώ θα καθυστερήσει η προγραμματισμένη για την Κυριακή παραίτηση υπουργών του Λικούντ που θα προσχωρήσουν στο νεότευκτο κόμμα Καντίμα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση· θα παραμείνει σε καταστολή για άλλες δύο ημέρες τουλάχιστον. Διευκρινίζεται ότι ο Σαρόν δεν βρίσκεται σε κώμα και διατηρεί εγκεφαλική και καρδιακή λειτουργία.
Ωστόσο, δεδομένης της παρούσας κατάστασης της υγείας του θεωρείται απίθανο να επιστρέψει στα πολιτικά του καθήκοντα. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πιθανότητες να επιστρέψει ο Σαρόν στην πολιτική, ο διευθυντής του νοσοκομείου Χαντάσα, Σλόμο Μορ-Γιοσέφ, δήλωσε πως “σε ό,τι αφορά το μέλλον υπό αυτές τις περιστάσεις θα ήταν απίθανο”.
Το πρωί της Πέμπτης ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωνε: “Η αξονική τομογραφία έδειξε ότι η αιμορραγία σταμάτησε. Βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παρακολούθηση. Όλες οι ζωτικές του λειτουργίες είναι σταθερές, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη”.
Ο ίδιος απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού, ενώ δεν αναφέρθηκε στην έκταση της εγκεφαλικής αιμορραγίας.
Από πλευράς του, ο Φέλιξ Ουμάνσκι, επικεφαλής της ομάδας των νευροχειρουργών που πραγματοποίησαν την επέμβαση στον Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι θα υπάρξει κάποια πρόγνωση για την υγεία του στα μέσα ή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Αμίρ Περέτζ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εχούντ Ολμέρ, o οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού. Ο Περέτζ είπε ότι είναι στη διάθεσή του και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση. Ο Περέτζ αποφάσισε επίσης να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 28ης Μαρτίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι προσεύχεται για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Νετανιάχου αποφάσισε να μην παραιτηθούν οι υπουργοί του Λικούντ από την κυβέρνηση την Κυριακή όπως προβλεπόταν, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους για διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Τα σχόλια του ισραηλινού Τύπου
“Σαρόν: Η τελευταία μάχη”. Με αυτό τον τίτλο κυκλοφόρησαν σήμερα οι περισσότερες ισραηλινές εφημερίδες. Η “Χααρέτζ” αναφέρεται στο “τέλος μιας εποχής”, εκτιμώντας ότι ακόμα και αν τα καταφέρει ο Σαρόν θα είναι αδύνατον να επιστρέψει στα καθήκοντά του.
“Οι χειρουργοί αγωνίζονται να σώσουν τον πρωθυπουργό” γράφει η Jerusalem Post, σημειώνοντας ότι ο νόμος δεν προβλέπει τι θα γίνει αν χάσει τη μάχη ο Σαρόν, καθώς η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή.
Η “Γεντιότ Αχρονότ” υποστηρίζει ότι ο Σαρόν δίνει την ύστατη μάχη, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τους γιατρούς οι πιθανότητες ανάρρωσης είναι μικρές.
“Ο Σαρόν παλεύει για τη ζωή του” είναι ο τίτλος της “Μααρίβ”, παραθέτοντας δηλώσεις των συγγενών του που λένε ότι “ελπίζουν μόνο σε ένα θαύμα”.

Η αντίδραση των Παλαιστινίων
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν για να ζητήσει πληροφορίες για την υγεία του. “Ο πρόεδρος Αμπάς τηλεφώνησε στο γραφείο του Σαρόν για να ρωτήσει σχετικά με την υγεία του. Εξέφρασε την ανησυχία του και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση” δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.
Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον εκτελόντα χρέη πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρ.
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων, Αχμέντ Κορέι, σε μήνυμά του προς τον Εχούντ Ολμέρ αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις.
“Παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού και συμμερίζομαι την ανησυχία του ισραηλινού λαού. Η σκέψη μας και οι προσευχές μας είναι για τον πρωθυπουργό και το λαό του Ισραήλ. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση” καταλήγει.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, σημείωσε ότι ο “αφοπλισμός” του Σαρόν θα περιπλέξει την κατάσταση.
“Ο παλαιστινιακός λαός κινδυνεύει να πληρώσει την αντιπαράθεση για την εξουσία στο Ισραήλ με την ενίσχυση του εποικισμού και των επιλεκτικών δολοφονιών.
” Φοβούμαστε μήπως η ασθένεια του Σαρόν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μπλόκο στους Παλαιστίνιους που θα θελήσουν να ψηφίσουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ” τόνισε.
Δύο παλαιστινιακές οργανώσεις με έδρα τη Δαμασκό επέκριναν πάντως σήμερα τον Σαρόν, κατηγορώντας τον ότι δεν θέλει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

“Ο Σαρόν δεν πίστεψε ούτε μια μέρα σε μια πολιτική λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Έκανε τα πάντα για να επιβάλει την ήττα στον παλαιστινιακό λαό” δήλωσε ο Μάχερ Ταχέρ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).


Σύμφωνα με τον ίδιο, “το όνομα του Σαρόν συνδέεται με τις σφαγές που έχουν διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού”.


Γλυκά μοίραζε η Φατάχ…
Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, νεαροί Παλαιστίνιοι που είχαν μαζί τους ένα μέλος του κινήματος Φάταχ μοίραζαν γλυκά σε ένδειξη χαράς για το πρόβλημα υγείας του Σαρόν, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.


Οι νεαροί μοίραζαν καραμέλες και σοκολάτες στους αυτοκινητιστές και τους περαστικούς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Είναι μέλη του “Νεαρού Κοινοβουλίου” μιας ένωσης νεολαίας του κινήματος Φάταχ, το οποίο κατέχει την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Κρατούσαν πανώ που έγραφαν: “Θάνατος στον Σαρόν, τον δολοφόνο παιδιών” και “Σαρόν στο διάβολο”. Μαζί τους ήταν ο πρόεδρος του”Νεαρού Κοινοβουλίου” και μέλος της Φάταχ Αμπντέλ Ραούφ Μπάρμπαχ.


“Είμαστε ευτυχείς επειδή ο Σαρόν πεθαίνει και ελπίζουμε να εξαφανιστεί το συντομότερο δυνατόν επειδή σκότωσε τα παιδιά μας, κατέστρεψε τα σπίτια μας και πέταξε Παλαιστίνιους στο δρόμο” δήλωσε ο Μπάρμπαχ.
Μηνύματα ξένων ηγετών
“Προσευχόμαστε για την ανάρρωσή του” δήλωσε ο Τζορτζ Ο. Μπους μόλις ενημερώθηκε για την σοβαρή περιπέτεια της υγείας του Αριέλ Σαρόν.
Ευχές για πλήρη ανάρρωση και από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις.
Τις ευχές του έστειλε και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Σε τηλεγράφημά του προς τον Εχούντ Ολμέρ, ο οποίος από σήμερα ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού, ο Σιράκ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον Αριέλ Σαρόν και στον ισραηλινό λαό.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ανακοίνωσε λόγω της ασθένειας του Σαρόν αναβάλλεται για το μέλλον το ταξίδι του στην Μέση Ανατολή.
Η θέση της Χαμάς
Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς εκτιμά ότι η Μέση Ανατολή θα είναι “ένας καλύτερος τόπος” χωρίς τον Αριέλ Σαρόν.
“Ο κόσμος βρίσκεται στο σημείο να γλιτώσει από έναν από τους ηγέτες του κακού” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούρι, υποστηρίζοντας ότι η τύχη αυτή “αξίζει σε εγκληματίες”.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιορτή ΑΟΑ σήμερα Πέμπτη
Επόμενο άρθροΝέος Tour Operator στη Νορβηγική Αγορά με συμμετοχή Χιώτη Επιχειρηματία