Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κατασκευάζοντας τις πόλεις του μέλλοντος, του Τάσου Σαραντή

Κατασκευάζοντας τις πόλεις του μέλλοντος, του Τάσου Σαραντή

78

 Οι πόλεις του μέλλοντος θα μοιάζουν με κατασκευές που ξεπηδούν απευθείας από σημερινά κόμικς επιστημονικής φαντασίας. Η κατασκευή τους αναμένεται να αλλάξει ολοκληρωτικά το αρχιτεκτονικό στερέωμα και μαζί τη νοοτροπία των κατοίκων τους.

Οι φουτουριστικές πόλεις σχεδιάζονται ανάλογα με τις οικιστικές και τις οικονομικές ανάγκες. Ουρανοξύστες μεγαθήρια πληρούν τις ανάγκες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερπληθυσμού, ενώ σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βρει πεδία πλήρους εφαρμογής.


Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας πόλης – ουρανοξύστη έχει συλληφθεί από ένα ζευγάρι ρώσων αρχιτεκτόνων που αναζητούσαν τη χώρα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Το έργο τους, που αποκαλείται “Virtual Bionic Tower City”, προβλέπει τη δημιουργία ενός πύργου στον οποίο θα μπορούν να στεγαστούν 100 χιλιάδες άνθρωποι.


Μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον για την κατασκευή αυτού του  ασυνήθιστου οικοδομήματος στο έδαφός της εκδήλωσε η Κίνα. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα πρόκειται για ένα και μόνο οικοδόμημα που θα αποτελείται από 300 ορόφους. Οπως υπολογίζεται είναι εφικτό να κατασκευαστεί μέσα σε 15 χρόνια.


Ο ουρανοξύστης μεγαθήριο θα δημιουργηθεί στο κέντρο ενός τεχνητού νησιού προκειμένου να μπορούν να απορροφούνται οι υπόγειες δονήσεις. Θα στηρίζεται πάνω σε 12 γιγαντιαίες κολώνες κάθε μία από τις οποίες θα περιβάλλεται από μια λίμνη και έναν κήπο.


Εκτός από τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη προβλέπονται η στέγαση διαφόρων καταστημάτων, παιδικών σταθμών, ινστιτούτων ομορφιάς, καθώς και άλλων εγκαταστάσεων που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους κατοίκους αυτής της ιδιότυπης πόλης.


Παρόμοιοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες έχουν σχεδιαστεί από μια ιαπωνική εταιρεία, την Takenaka Corporation. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, προβλέπεται η δημιουργία ενός συγκροτήματος ουρανοξυστών, ύψους 1.000 μέτρων στους οποίους θα στεγαστούν κατοικίες, χώροι εργασίας και χώροι διασκέδασης.


Το αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ είναι ήδη έτοιμο ένα εγχειρίδιο για τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στο οποίο υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για την ασφάλεια, τη συντήρηση των κτιρίων και τις απαιτούμενες διαδικασίες διάσωσης των κατοίκων.


Σε ένα άλλο αρχιτεκτονικό εγχείρημα μηχανικοί, καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από διάφορα μέρη του κόσμου ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας πόλης που αποκαλείται “Dynamic City” και θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η δημιουργία της θα μπορούσε να ανακουφίσει την κινεζική πρωτεύουσα από τα προβλήματα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός ή τουλάχιστον να τα αποφύγει. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή επτά τεράστιων πύργων που θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες σε διαφορετικά επίπεδα.


Σύμφωνα με μοντέλο που έχει αναπτυχθεί, οι κάτοικοι του συγκεκριμένου οικοδομικού συμπλέγματος θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την πυραμίδα της κοινωνικής στρωματοποίησης: οι φτωχοί θα στεγαστούν στους χαμηλούς ορόφους, οι μεσαίων εισοδημάτων στους μεσαίους και οι πλούσιοι θα ζουν κοντά στα σύννεφα.


Οι ιδανικές πόλεις του μέλλοντος εκτός από τις οικιστικές ανάγκες πρέπει να πληρούν και τις απαιτήσεις της αγοράς. Μια ιδανική πόλη θα πρέπει να είναι τόπος συνάντησης των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων με τους καταναλωτές.


Οι Κορεάτες που φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για τον υπερπληθυσμό έχουν αναπτύξει τη δική τους πόλη του μέλλοντος. Το “New Songdo” μια πόλη που έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί με πλήρη αυτοματοποίηση, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε μια παραλιακή περιοχή, 65 χιλιόμετρα μακριά από τη Σεούλ μέχρι το 2015. Στην πόλη, που θα καταλαμβάνει έκταση 5,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι.


Οι Κορεάτες ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα της Ασίας, μια πρωτεύουσα της υψηλής τεχνολογίας. Θα πρόκειται για μια πραγματικά “έξυπνη πόλη”, κατ’ αντιστοιχία με το “έξυπνο σπίτι”, με πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες. Σύμφωνα με τα σχέδια, όλα τα κτίρια της πόλης θα συνδέονται με μια κοινή βάση δεδομένων.


Οι κάτοικοί της θα μπορούν πραγματοποιούν καθημερινές λειτουργίες με την χρησιμοποίηση μιας και μόνο έξυπνης κάρτας. Με αυτή θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, να κάνουν τις αγορές τους, να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές, να κλειδώνουν τα σπίτια τους και να ανάβουν τη μηχανή του αυτοκινήτου τους. Οι Κορεάτες σχεδιάζουν να καταστήσουν το “New Songdo” μια ελεύθερη οικονομική ζώνη με φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιορτή ΑΟΑ σήμερα Πέμπτη
Επόμενο άρθροΝέος Tour Operator στη Νορβηγική Αγορά με συμμετοχή Χιώτη Επιχειρηματία