Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ολες οι διαστημικές αποστολές του 2006, του Τάσου Σαραντή

Ολες οι διαστημικές αποστολές του 2006, του Τάσου Σαραντή

8

 

 


Μια χρονιά με έντονη κινητικότητα, σε ότι αφορά τις εξερευνητικές διαστημικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα, χαρακτηρίζεται το 2006.

Ένα από τα πρώτα διαστημικά γεγονότα της χρονιάς αφορά μια άφιξη. Αυτή της επανεισόδου στη Γη μιας κάψουλας με δείγματα από τον κομήτη Wild 2 τα οποία συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Stardust της NASA, κατά τη διάρκεια του εξαετούς ταξιδιού του. Η κάψουλα θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα στις 15 Ιανουαρίου, στην ίδια περιοχή όπου μια άλλη κάψουλα με δείγματα ηλιακού ανέμου που είχε συλλέξει το διαστημικό σκάφος Genesis είχε συντριβεί το 2004, όταν τα αλεξίπτωτά της απέτυχαν να ανοίξουν.


Στη συνέχεια, στις 17 Ιανουαρίου, η NASA θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος
New Horizons που θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα, καθώς και τον δορυφόρο του Χάροντα. Αν και θα είναι το γρηγορότερο διαστημικό σκάφος που έχει φτιαχτεί ποτέ, θα φτάσει στον προορισμό του το καλοκαίρι του 2015.


Ενας άλλος πλανήτης, ο Αρης, θα δεχτεί ένα νέο επισκέπτη στις 10 Μαρτίου όταν το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter θα μπει σε τροχιά. Αρχικά και για έξι μήνες, το σκάφος θα τεθεί σε ελλειπτική τροχιά πολύ κοντά στον πλανήτη και στη συνέχεια βρεθεί σε μεγαλύτερο ύψος πραγματοποιώντας κυκλικότερη τροχιά. Η επιστημονική φάση της αποστολής θα ξεκινήσει το Νοέμβριο.


Δυό πλανήτες πιο πέρα, το διαστημικό σκάφος Venus Expres της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) θα μπει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη στις 11 Απριλίου. Ανάμεσα στα αινίγματα που υπάρχουν ελπίδες ότι η αποστολή θα βοηθήσει να λυθούν είναι και το γιατί ένας πλανήτης τόσο παρόμοιος με τη Γη στο μέγεθος, τη μάζα και την σύνθεση εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά από αυτήν τα τελευταία 4.600 εκατομμύρια χρόνια.


Από την διαστημική εξερεύνηση του 2006 δεν λείπουν οι αστεροειδείς. Η NASA ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος Dawn, όχι νωρίτερα από τις 17 Νοεμβρίου, προς τους αστεροειδείς Σέρες και Βέστα, δυο αντικείμενα που βρίσκονται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία.


Το αστέρι μας, ο Ηλιος, δεν θα παραλειφθεί από την προγραμματισμένη διαστημική δραστηριότητα. Στις 26 Μαΐου η NASA θα προωθήσει την αποστολή Solar Terrestrial Relations Observatory που θα αποτελείται από δύο διαστημικά σκάφη που θα πραγματοποιήσουν τρισδιάστατες μετρήσεις του Ηλιου και του ηλιακού ανέμου.Στο στόχαστρο η Γη και η Σελήνη


Μπορεί η εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των επιστημόνων αλλά από αυτό δεν εξαιρούνται η Γη και η Σελήνη.


Ο πλανήτης μας θα εξερευνηθεί εκ νέου από  τρεις μικροδορυφόρους με την ονομασία Space Technology 5  που θα εκτοξευτούν με έναν πύραυλο Pegasus XL στις 28 Φεβρουαρίου. Οι δορυφόροι θα πετούν σε σχηματισμό, προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το μαγνητικό πεδίο της Γης.


Εξι μήνες αργότερα, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος SMART-1 που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2004, έχοντας πραγματοποιήσει λεπτομερείς χαρτογραφήσεις της επιφάνειάς της, θα ολοκληρώσει την αποστολή του στις 17 Αυγούστου με τη συντριβή του σ’ αυτήν.


Το 2006 θα αποδειχθεί κρίσιμη χρονιά για το μέλλον των διαστημικών λεωφορείων. Η NASA πρέπει να λύσει τα τεχνικά προβλήματα που εκκρεμούν και αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων, προκειμένου να  πραγματοποιήσει την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση της χρονιάς, στις 3 Μαίου. Αν όλα πάνε καλά η δεύτερη αποστολή διαστημικού λεωφορείου θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Και οι δύο αποστολές θα έχουν προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Σε ότι αφορά την ΕSA, αυτό που προσδοκεί είναι η εκτόξευση του δεύτερου δοκιμαστικού δορυφόρου του συστήματος προσδιορισμού θέσης Γαλιλαίος.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑγιοβασιλιάτικα Βαποράκια, φουσκωτά αλλά και απρόοπτα στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Χίου
Επόμενο άρθροΒιβλίο από τον Κωνσταντίνο Μάριο