Αρχική Απόψεις Aρθρα Διονύσης Λεϊμονής: Θυσία καθαρά… (για τα δρώμενα στην Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα...

Διονύσης Λεϊμονής: Θυσία καθαρά… (για τα δρώμενα στην Πάτρα- Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης)

19


Μεγάλη αναστάτωση προέκυψε τις τελευταίες μέρες με την αιφνίδια παραίτηση του Θάνου Μικρούτσικου από το θώκο του καλλιτεχνικού διευθυντή στις εκδηλώσεις της Πάτρας καθώς το 2006 θα αποτελέσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Καταστάσεις τραγελαφικές που αμαυρώνουν την προσπάθεια ανάδειξης πολιτισμού σε μια εποχή όπου η κουλτούρα είναι μόνο μια παρεξηγημένη έννοια. Ποιος φως θα δώσει η Πάτρα στους επισκέπτες της όταν τη σκεπάζει το σκοτάδι των σπαραγμών και των αντιπαραθέσεων μεταξύ των φορέων; Φαίνεται πως το βαρύ πέλμα του συρμού τείνει να ποδοπατήσει ό,τι ακόμα έχει διατηρηθεί άσπιλο κι αμόλυντο. Η παράδοση τόσων χρόνων και η φυσιογνωμία της πόλης είναι άδικο να σπιλωθεί στο όνομα ταπεινών συμφερόντων, μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και μιας αδυναμίας συγχρωτισμού κράτους και ιδιωτικών φορέων για την επίτευξη ενός σπουδαίου σκοπού. Ανάλογα προβλήματα που τυχόν αναφύονται στην προσπάθεια οργάνωσης εκδηλώσεων μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν μια ελληνική πόλη στην κορωνίδα της Ευρώπης θα ήταν συνετό να επιλύονται εκ των έσωθεν με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας και σύμπραξης κι όχι να αναδεικνύονται αποδεικνύοντας την εθνική μας γυμνότητα. Ακόμα κι αν αυτό κάποτε φαίνεται εξαιρετικό δύσκολο κι επίπονο, οφείλουμε στον εαυτό μας και το έθνος μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αφού είναι όντως δύσβατο το μονοπάτι της ζωής. Μια δίκαιη μάχη, ένας καθαρός αγώνας ίσως θα απέφερε ευεργετικά αποτελέσματα για την αίγλη και την προβολή μιας πόλης που διεκδικεί την τιάρα της Ευρώπης. ΄
΄Ετσι μόνο θα επέλθουν οι κότινοι της τιμής και της δόξας και θα αποφευχθεί το χλευασμό και η ειρωνεία εναντίον της. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να σωπάσουν οι σάλπιγγες των διενέξεων για να ακουστεί το άσμα του πολιτισμού, αν θέλουμε να μην καταλήξει όλη η προσπάθεια σε μια άνευ προηγουμένου παρωδία. Το Αστείρευτο Κακό σίγουρα ελλοχεύει και διενεργεί έναν ατελεύτητο πόλεμο ενάντια στην ηθική και το πνεύμα. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέπει την εδραίωση και την κυριαρχία του στη καθημερινότητά μας, γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Φορείς και Πολιτεία σε αγαστή συνεργασία μπορεί να επιτελέσουν αξιόλογα πράγματα ικανά να αποτρέψουν τη γελοιοποίηση, τη σήψη και το μαρασμό πόλεων και κρατών. Εναπόκειται κι αυτό άλλωστε στην ευθύνη των ταγών και των υπευθύνων. Πριν δρέψουν δάφνες οφείλουν να τις καλλιεργήσουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καρποφορήσουν.
Οι υψηλοί θώκοι δέχονται κλυδωνισμούς αναμφισβήτητα, καθώς οι αρμοδιότητές τους είναι πολλές και ποίκιλλες. Αυτό δε σημαίνει ότι η τρικυμία θα καταποντίσει το σκάφος. Το δυνατό σκαρί θα υπομείνει τη φουρτούνα. Ναυτικοί και καπετάνιος θα δώσουν την ώθηση για την επιτυχή κατάληξη αυτού του ταξιδιού στο πέλαγος των συμφερόντων, του μίσους και της αλαζονείας. Η κατάληξη αδιαμφισβήτητα θα δικαιώσει την επίπονη προσπάθεια σαν πέσει η άγκυρα στο απάνεμο λιμάνι. Τότε οι έβενοι και τα μυρωδικά θα σκορπίσουν τον καπνό των πολυβόλων και θα δημιουργήσουν την ιδανική ατμόσφαιρα της πολιτιστικής πρωτεύουσας που θα χαραχτεί θετικά στη μνήμη της ανθρωπότητας.


Διονύσης Λεϊμονής
φιλόλογος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνταξη στο ΘΗΣΕΑ των γηπέδων Αϊ Γιώργη & Δαφνώνα
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 9/1/2006