Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: Στα 6,9 R μετρήθηκε ο σεισμός ανατολικά των Κυθήρων

ΕΛΛΑΔΑ: Στα 6,9 R μετρήθηκε ο σεισμός ανατολικά των Κυθήρων

8


Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς, μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως τον κατέγραψε το Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης, συγκλόνισε στις 13.35 το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και έγινε αισθητός από τη νότια Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και τη Θεσσαλία.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 30 χλμ ανατολικά των Κυθήρων και σύμφωνα με την ενημέρωση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα μία ώρα μετά την εκδήλωση της δόνησης δεν είχαν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές ζημιές.


Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού στα 6,5 Ρίχτερ, αλλά από τον ίδιο εστιακό χώρο. Με την εκτίμηση της Θεσσαλονίκης για 6,9 Ρίχτερ συμφώνησε ο καθηγητής σεισμολογίας της Πάτρας καθηγητής Ακης Τσελέντης.


Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη αυτή η απόκλιση είναι φυσιολογική να συμβαίνει καθώς ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος. Ο κ. Τσελέντης συμβουλεύει τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και την πολιτεία να πάρει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα επιφυλακής. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, θα ακολουθήσει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα με σεισμούς ακόμη και 6 Ρίχτερ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο σημερινός σεισμός να μην ήταν ο κύριος. Ευτυχώς, πρόσθεσε ο καθηγητής, που το επίκεντρο ήταν στη θάλασσα.


Δηλώσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής σεισμολογίας της Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. Ηταν, είπε, ένας πολύ δυνατός σεισμός. Σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλοί δυνατοί μετασεισμοί, ενώ είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν φτάσει ακόμη και τα 8 Ρίχτερ. Το τελευταίο διάστημα, συμπλήρωσε ο καθηγητής, δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερο από την εν λόγω περιοχή, ενώ σημείωσε και αυτός ότι ευτυχώς ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα.


Στις δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ντόμινο, καθώς ένας σεισμός 7 Ρίχτερ μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνταξη στο ΘΗΣΕΑ των γηπέδων Αϊ Γιώργη & Δαφνώνα
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 9/1/2006