Αρχική Νέα Τοπικά Θεοφάνεια στον κόλπο της Σμύρνης, 84 χρόνια μετά

Θεοφάνεια στον κόλπο της Σμύρνης, 84 χρόνια μετά

21

Τα τελευταία Φώτα στη Σμύρνη του 1922 είναι πια ιστορία. Ιστορία είναι όμως και τα Φώτα που για πρώτη φορά μετά από 84 χρόνια γιορτάστηκαν χτες στο γεμάτο τραγικές μνήμες λιμάνι της Σμύρνης.


Από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, που τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Κύριλλου Συκή, παρουσία του Ελληνα Προξένου Γιώργου Καταπόδη, του Νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή, του προσωπικού του Προξενείου, επισκεπτών αλλά κυρίως των λίγων Ρωμιών της Σμύρνης, η πομπή έφτασε στο Ελληνικό Προξενείο και από εκεί στην Προκυμαία, όπου στον ίδιο τον τόπο της θυσίας, μετά από 84 χρόνια… για πρώτη φορά από την καταστροφή του 1922, ρίχτηκε στη θάλασσα ο Σταυρός. Δυο περιστέρια πέταξαν στον ουρανό και ένας νεαρός Μυτιληνιός ο 18χρονος Ανδρέας Κολοβός, έπεσε στα παγωμένα νερά τρείς φορές, να τον φέρει πίσω, μέσα σε χειροκροτήματα, πνιγμένα από δάκρυα συγκίνησης των παρευρισκομένων.


Ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος τόνισε σε Τούρκους και Έλληνες δημοσιογράφους, που κατέγραψαν την ιστορική αυτή ρίψη του Σταυρού στα νερά του κόλπου της Σμύρνης, ότι ο εορτασμός είναι αναγεννησιακός, ειρηνικός, συμβολίζει την ευλογία των υδάτων και έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας τους Έλληνες, που γίνεται σε ένα τόπο γεμάτο μνήμες, δίνοντας το μήνυμα του Χριστιανισμού, της συμφιλίωσης, της αδελφοσύνης, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, πόνο και προσφυγιά.


Τέλος ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές, που έδωσαν τη σχετική άδεια και εξασφάλισαν την απρόσκοπτη τέλεση της εκδήλωσης, καθώς και το Προξενείο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, που την στήριξαν και την οργάνωσαν.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνταξη στο ΘΗΣΕΑ των γηπέδων Αϊ Γιώργη & Δαφνώνα
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 9/1/2006