Αρχική Νέα Τοπικά ΕΛΛΑΔΑ: κόντρες σεισμολόγων και καταγραφή ζημιών στα Κύθηρα

ΕΛΛΑΔΑ: κόντρες σεισμολόγων και καταγραφή ζημιών στα Κύθηρα

6


Αρχισε το πρωί της Δευτέρας, 9/1, η καταγραφή των ζημιών στα Κύθηρα από τα κλιμάκια των μηχανικών του ΟΑΣΠ και της Νομαρχίας Πειραιά που έχουν μεταβεί στο νησί, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού από την ίδια περιοχή.
Η εκτίμηση αυτή των σεισμολόγων επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία, καθώς οι δονήσεις που ακολούθησαν τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ είναι της τάξεως των 5 βαθμών.
Ωστόσο, οι σεισμολόγοι δεν αποκλείουν ένα νέο σεισμό αντίστοιχου μεγέθους στον ελλαδικό χώρο, καθώς τόσο ο καθηγητής Β.Παπαζάχος όσο και ο καθηγητής Α.Τσελέντης, που ρωτήθηκαν και τη Δευτέρα σχετικά, δήλωσαν ότι δεν περιμένουν άλλο σεισμό τέτοιου μεγέθους από τη συγκεκριμένη περιοχή, αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί σε άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου.
Πάντως, η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό της Κυριακής είναι 33 φορές περισσότερη από τα 5,9 Ρίχτερ της Αθήνας, 20 φορές μεγαλύτερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και ίση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η χώρα σε τέσσερις ημέρες.

Διαμάχη σεισμολόγων
Παράλληλα, έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στον κ. Παπαζάχο, που υποστηρίζει ότι προέβλεψε το σεισμό, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Κωνσταντίνο Μακρόπουλο.
Ο κ. Παπαζάχος υποστηρίζει ότι η Πολιτεία από τις 17/2/2002, που υποβλήθηκε η αρχική του πρόβλεψη, μέχρι και σήμερα δεν έδειξε την απαιτούμενη σημασία στις εκτιμήσεις του. Παράπονα επίσης εκφράζει, επειδή και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Σταυρακάκης, στη συνεδρίασή της τον περασμένο Νοέμβριο δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή στις εκτιμήσεις της ομάδας του, που αφορούσαν προγνώσεις και για άλλες περιοχές.
“Καταθέσαμε τέσσερις προγνώσεις-εκτιμήσεις και επιβεβαιώθηκαν και οι τέσσερις” είπε ο κ. Παπαζάχος.

Απάντηση Ρουσόπουλου
“Η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με ενημέρωσε πως δεν έχει λάβει επιστολή του καθηγητή Β.Παπαζάχου αναφορικά με την πρόβλεψη σεισμών” απάντησε στα παραπάνω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας με νόημα ότι “από παιδάκι θυμάμαι πως ο κ. Παπαζάχος έλεγε πως δεν γίνονται προβλέψεις για τους σεισμούς”.
Σε ερώτηση περί των δηλώσεων του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ.Ξανθόπουλου, πως ο Β.Παπαζάχος έχει υποβάλει έκθεση στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας, έκθεση που, όμως, κρίθηκε “γενική και αόριστη”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως “είναι θέμα της επιστημονικής κοινότητας η κρίση περί του αν υπάρχει ασφαλές σύστημα πρόγνωσης των σεισμών”.

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των κινδύνων από σεισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι έχει στη διάθεση των ΜΜΕ αναλυτικούς πίνακες με προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, στον τομέα της έρευνας για τους σεισμούς, από το 2003 και ένθεν, σημειώνοντας, πάντως, πως τα προγράμματα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Περί της έλλειψης μηχανήματος που μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση τσουνάμι, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν θέλει να απαντήσει “προχείρως” επί του θέματος.
Από την πλευρά τους τόσο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κ.Μακρόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ.Σταυρακάκης ανέφεραν ότι δεν έχει δίκιο ο κ. Παπαζάχος, ότι “δόθηκε μεγάλη σημασία στις εκτιμήσεις του, άλλωστε και ο ίδιος ήταν μέλος της Επιτροπής και πρόεδρός της πολλά χρόνια”.
Ο κ. Μακρόπουλος διευκρίνισε μάλιστα ότι τόσο στα Κύθηρα όσο και στη Σάμο, που είχε προηγηθεί σεισμός, εκείνες τις μέρες είχαν πάει κλιμάκια σεισμολόγων και επιστημόνων και είχαν συνεργασία με τα ΠΣΕΑ και τους φορείς των νησιών. “Το τι έχει γίνει από το 2002 μέχρι σήμερα δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για όλα αυτά, εγώ είμαι πρόεδρος του ΟΑΣΠ μόνο δύο μήνες” συμπλήρωσε ο κ. Μακρόπουλος.
Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, Φίλιππος Βαλιαννάτος, υποστήριξε ότι το εργαστήριο του είχε εντοπίσει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο εστιακό χώρο εδώ και δύο-τρία χρόνια, μέσα από σειρά δημοσιευμάτων.


Υποστήριξε μάλιστα ότι εδώ και δύο χρόνια είχε προσδιορίσει το αναμενόμενο μέγεθος και είχε περιγράψει ακριβώς την ακτινοβόληση της σεισμικής ενέργειας.
Όπως είπε, με ανακοίνωση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια στο Ευρωπαϊκό Γεωφυσικό Συνέδριο και στο Συνέδριο της Ελληνικής Γεωφυσικής Εταιρείας, τον Απρίλιο του 2004, μιλούσε για αναμενόμενο σεισμό στην περιοχή, για το συγκεκριμένο ρήγμα και μετά τα μέσα του 2005, με μέγεθος 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συν/πλην 0,4.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο, προγενέστερη ανάλογη εκτίμηση είχε γίνει στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης το 2002 και είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Φυσικές καταστροφές και Γεωσυστήματα, το 2003.

Η πορεία των ελέγχων
Μία ημέρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε στα Κύθηρα ο έλεγχος 12 σχολικών κτηρίων και έχουν εντοπισθεί βλάβες μόνο στο νηπιαγωγείο και τον παιδικό σταθμό στον Ποταμό, σε ένα μισθωμένο κτήριο, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του ως σχολική μονάδα με προκάτ κατασκευές, που θα στείλει ο ΟΣΚ εντός της εβδομάδας.

Τα συνεργεία του ΟΣΚ συνεχίζουν να ελέγχουν το γηροκομείο, το νοσοκομείο, το Επαρχείο, τις εκκλησίες και τα ιστορικά μνημεία που έχουν υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταγραφές.
Όσον αφορά στο νομό Χανίων, ο έλεγχος που διενήργησαν συνεργεία της νομαρχίας εντόπισε σοβαρά προβλήματα στο 2ο γυμνάσιο Χανίων, το 3ο Λύκειο και το 4ο Δημοτικό, που βρίσκονται επί της οδού Κοραή, το Γυμνάσιο και το ΤΕΕ Κανδάνου, το Δημοτικό Σχολείο Μεσκλών, το Νηπιαγωγείο Βρυσσών, το Νηπιαγωγείο Αρωνίου, το 8ο και 25ο Νηπιαγωγείο Χανίων, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το Γυμνάσιο Πλατανιά, ο βρεφονηπιακός σταθμός Κολυμβαρίου, καθώς και το Κέντρο Αποκατάστασης Αυτιστικών Παίδων Κρήτης, στα Χανιά. Τα εκπαιδευτήρια αυτά δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη.
Στο νομό Λακωνίας έχουν αναφερθεί ήδη ρωγμές σε δύο νηπιαγωγεία (των Αγίων Αποστόλων και της Έλικας), για τα οποία απαιτείται μεταστέγαση. Στον υπόλοιπο νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές αξιόλογες σε σχολικά κτήρια.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποφασίζουν την απελευθέρωση των ναύλων
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 11/1/2006