Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: κόστος πολέμου Ιράκ

ΔΙΕΘΝΗ: κόστος πολέμου Ιράκ

10

Τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να ξεπεράσει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ
Κάθε πρόβλεψη ενδέχεται να ξεπεράσει το κόστος του πολέμου στο Ιράκ, που αναμένεται να “αγγίξει” ακόμη και τα 2 τρισ. δολάρια, εάν συμπεριληφθούν τα έξοδα από την ισόβια ιατρική περίθαλψη των χιλιάδων τραυματισμένων Αμερικανών στρατιωτών.
Στην έρευνα που διεξήγαγαν ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ Λίντα Μπάιλμς συμπεριέλαβαν στο κόστος και τις αναπηρικές συντάξεις 16.000 τραυματισμένων στρατιωτών
Το 20% από αυτούς φέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη. Σύμφωνα με τους καθηγητές, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν το κόστος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Πριν από την εισβολή ο τότε αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του Λευκού Οίκου, Μιτς Ντάνιελς, είχε προβλέψει ότι το Ιράκ θα αποτελούσε μια “προσιτή οικονομικά επιχείρηση” και είχε απορρίψει τις εκτιμήσεις του τότε οικονομικού συμβούλου του προέδρου Μπους, Λόρενς Λίντσεϊ, που υποστήριζε ότι το κόστος θα έφτανε τα 100 με 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Στίγκλιτς -ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας το 2001 και έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική του Μπους στο Ιράκ- και η Μπάιλμς βασίζουν τις προβλέψεις τους στα οικονομικά μεγέθη προηγούμενων πολέμων.
Στη μελέτη τους έλαβαν επίσης υπ’ όψιν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και τη διεθνή ανασφάλεια που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ.
Όπως υποστηρίζουν, ένα μέρος της αύξησης της τιμής του πετρελαίου οφείλεται ευθέως στον πόλεμο. Ήδη, αυτή η αύξηση έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια. “Κατά κάποιο τρόπο οι Αμερικανοί φτώχυναν κατά 25 δισ. δολάρια” αναφέρουν στη μελέτη τους, χαρακτηρίζοντας “συντηρητικές” τις εκτιμήσεις τους.
Οι καθηγητές αποτιμούν το συνολικό κόστος στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, υποθέτοντας ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στον Ιράκ μέχρι το 2010, μολονότι ο αριθμός τους θα μειώνεται σταδιακά.
Την Δευτέρα η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Ροζάν Λιντς, είπε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ στοιχίζει στις ΗΠΑ 4,5 δισ. δολάρια μηνιαίως. Το ποσό αυτό αφορά μόνο το “επιχειρησιακό κόστος” και δεν περιλαμβάνει τις αγορές νέων όπλων και εξοπλισμού. Σύμφωνα με τη Λιντς, ο πόλεμος έχει στοιχίσει 173 δισ. δολάρια μέχρι σήμερα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποφασίζουν την απελευθέρωση των ναύλων
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 11/1/2006