Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: Νησιωτική πολιτική και προϋπολογισμός

Ελπίδα Τσουρή: Νησιωτική πολιτική και προϋπολογισμός

7

Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  αναφέρθηκε στο “αλίμενο” (σ.σ. χωρίς λιμάνια) και “αβάπορο” (σ.σ. χωρίς βαπόρια) Αιγαίο το οποίο παρέλαβε, για να προσπαθήσει, στη συνέχεια, να πείσει για το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει επιτελέσει το Υπουργείο του, τα τελευταία δύο χρόνια.


Η πραγματικότητα, την οποία ζουν οι νησιώτες και την οποία ο κ. Υπουργός δεν μπορεί να ανατρέψει, χρησιμοποιώντας ψεύδη ή οικειοποιούμενος έργα άλλων, τον διαψεύδει.
Αυτά σημειώνει με σχετικό δελτίο τύπου η βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή και αναφέρει 6 σημεία:

1. Ο Φ.Π.Α. για τις νέες κατασκευές  περιορίστηκε “λόγω ειδικής μεταχείρισης” του Αιγαίου στο 13% (και όχι στο 19%, που ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα). Παρακάμπτει το γεγονός, ότι ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. για τα νησιά είναι θεσμοθετημένος με νομοθετική ρύθμιση και δεν θα μπορούσε να ισχύσει οτιδήποτε άλλο!


2. Το Νοσοκομείο της Χίου, που “τώρα γίνεται” και το Φράγμα Κατράρη, που “έλυσε” το πρόβλημα του νερού στη Χίο είναι έργα γνωστά για την ιστορία τους -απόφαση, ένταξη, χρηματοδότηση, δημοπράτηση- και πάντως, το Υπουργείο του και ο ίδιος ουδεμία ανάμειξη είχαν!


3.  Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, για το οποίο ισχυρίζεται ότι “υπάρχει προσφορά”, βρίσκεται στον αέρα και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν, αρμοδίως, οι εργαζόμενοι και οι χρήστες των υπηρεσιών.


4. Τα 15 εκ. ευρώ, τα οποία “δόθηκαν” για το λιμάνι των Μεστών, θα πρέπει να γνωρίζει, ότι υπήρχε απόφαση προένταξης -για τα 9 εκ. ευρώ από το 2003, ενώ 5 εκ. ευρώ, περίπου, επιπλέον, το 2005, από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ-. Αλήθεια, το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής γνωρίζει πού βρίσκονται τα Μεστά;


5. “Δέκα καράβια έφερε στο ελληνικό ακτοπλοϊκό νηολόγιο η χρονιά που πέρασε”. Γιαυτό, ακριβώς, το περασμένο καλοκαίρι ζήσαμε ένα θαύμα στην ακτοπλοΐα!


6. Τέλος, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, ούτε κουβέντα από τον κ. Υπουργό.


Δυστυχώς, η αλήθεια είναι μια: Νησιωτική πολιτική δεν υπάρχει, ούτε ως πολιτική απόφαση, ούτε ως πολιτική πράξη. Η ευθύνη για αυτό δεν βαρύνει, βέβαια, μόνο τον κ. Υπουργό, αλλά συνολικά, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.


Και αυτή την ευθύνη οι νησιώτες έχουν και τη βούληση και τη δυνατότητα, με τρόπο δημοκρατικό να την αποδώσουν.Από το γραφείο τύπου της βουλευτή Ελπίδας Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑποφασίζουν την απελευθέρωση των ναύλων
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 11/1/2006