Αρχική Νέα Τοπικά Από το τραπέζι τα φαγητά μας στα… σκουπίδια

Από το τραπέζι τα φαγητά μας στα… σκουπίδια

17


Τη δεύτερη θέση κατέχουν οι Έλληνες ανάμεσα στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ποσότητα τροφίμων που πετούν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, στα σκουπίδια τους.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται τόσο από την Green peace όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με αυτά σε κάθε κιλό…ελληνικά σκουπίδια, τα 350 γραμμάρια  είναι τρόφιμα, που πετιούνται παρ’ ότι θα μπορούσαν να καταναλωθούν.
“Πρωταθλητές” στην σπατάλη αναδεικνύονται πάντως οι Ιταλοί με 380 γραμμάρια ανά κιλό σκουπίδια.
Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, κάθε ελληνική οικογένεια θα γλίτωνε έως και 460 ευρώ το χρόνο εάν έκανε καλύτερη διαχείριση των τροφίμων – μειώνοντας έτσι τοις ποσότητες που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σε ρυθμούς σπατάλης και η Χίος
Κατά 5 έως 10% αυξάνει σε ετήσια βάση ο όγκος των σκουπιδιών, στο νησί μας που καταλήγουν στη χωματερή.
Το παραπάνω δήλωσε στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” ο υπεύθυνος  του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου Χίου, Γιώργος Κάργας, τονίζοντας ότι σε αυτό οφείλεται τόσο στις συσκευασίες όσο και στον υπερκαταναλωτισμό.
“Στη χωματερή” δήλωσε χαρακτηριστικά “βρίσκουμε ένα σωρό πράγματα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, που δε χρειάζονται πέταμα. Για τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν δε το γνωρίζω, αλλά ξέρω ότι στο νησί μας υπάρχουν ρακοσυλλέκτες που συλλέγουν τρόφιμα κυρίως αποφάγια ή φρούτα για τα ζώα τους”, αφού όπως σημειώνει παλιότερα είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα.
“Έχουμε ξεφύγει πλέον κατά πολύ από το ότι θα ξαναφάμε το βράδυ το ίδιο φαγητό ή θα προσέξουμε τις αγορές ώστε να μη μας περισσέψουν τρόφιμα και τα πετάξουμε… και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι παραπονούμαστε για την ακρίβεια και για ότι τα χρήματα για να περάσουμε το μήνα δε μας φθάνουν…ίσως είναι τελικά θέμα νοοτροπίας ή απλά υπερκαταναλωτισμός. Εξηγείται πάντως βλέποντας π.χ. έναν τουρίστα ευρωπαίο να αγοράζει 5 μήλα για να περάσει δύο μέρες και έναν έλληνα να αγοράζει ένα κιλό για την ίδια περίοδο” σχολίασε ο κ. Κάργας.
Ένας άλλος λόγος, κατά τον ίδιο, της αύξησης του όγκου των σκουπιδιών είναι το ότι ο Χιώτης πετάει στα σκουπίδια είδη ανακυκλώσιμα, μπαταρίες, αλουμίνια, σίδερα κ.α., ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει, “με αποτέλεσμα να μολύνεται και το περιβάλλον.
“Για το λόγο αυτό καλώ τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να διαχωρίζει τα σκουπίδια του σε διαφορετικές συσκευασίες”, σημείωσε ο κ. Κάργας.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μελαχροινούδης: ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/1/2006