Αρχική Πολιτισμός Δραστηριότητες από τους “ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ”

Δραστηριότητες από τους “ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ”

27

 Δραστηριότητες του Γ.Σ. “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ”

Ο σύλλογος συμπλήρωσε, φέτος, 49 χρόνια συνεχούς δραστηριότητος, με επιβεβαίωση του έργου του από την Ακαδημία Αθηνών, που του απέμεινε ΕΠΑΙΝΟ για τη συμβολή του στην πολιτιστική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της Χίου.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Ο θεσμός των υποτροφιών, που δίδεται σε οικονομικά αδύνατους σπουδαστές συνεχίζεται. Φέτος δόθηκαν 13 οικονομικά βοηθήματα, ετήσια χορηγία 1.200 ευρώ για κάθε σπουδαστή. Συνολικά η δαπάνη ανέρχεται σε 15.600 ευρώ ετησίως.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Το Επιμορφωτικό Εργαστήρι είναι δημιούργημα της συνεργασίας του σωματίου “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ” και του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου “Ο ΦΑΡΟΣ” και συνεχίζει με επιτυχία την δραστηριότητα του στις παραδοσιακές γυναικείες χειροτεχνίες του νησιού μας: κέντημα, υφαντική και δαντέλα (δέχεται και παραγγελίες).
Τα υφαντά  στη φετινή έκθεση του Αυγούστου στη Χίο, άρεσαν πολύ και πουλήθηκαν όλα. Τα έξοδα του συνδέσμου “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ” για την λειτουργία του Επιμορφωτικού, ξεπέρασαν τις 12.000 ευρώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ 
Στέλνονται βιβλία για εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών της Χίου.
Το Σεπτέμβριο 2005 εστάλησαν σε 10 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας  του Ν. Χίου, η σειρά “Η διάπλαση των Παίδων” του Γρ. Ξενόπουλου, από τις εκδόσεις Αφων Γ. Βλάσση.
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 
Οργανώθηκε μια ημερήσια εκδρομή στη Ναύπακτο και μια τετραήμερη στο Παρανέστι Δράμας  και τα Πομακοχώρια Ξάνθης, την άνοιξη και το φθινόπωρο 2005 αντίστοιχα και μια πρωινή επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη, τον Μάιο 2005, για την έκθεση “Εργαλεία των Τεχνών – Η Τέχνη των Εργαλείων”.
Πραγματοποιήθηκε, τον Απρίλιο 2005, στο Βροντάδο Χίου, διημερίδα με θέμα “Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας σ΄ ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει” με ομιλήτρια την σύμβουλο ψυχικής υγείας κ. Κατερίνα Γεώργαλου-Ζύμνη.
Τα βιβλία που εκδόθηκαν “Η Δαντέλα στη Χίο” και τα “Υφαντά και Λαϊκά Κεντήματα στη Χίο” εξακολουθούν να διατίθενται για τους σκοπούς του συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ. “Οι φίλοι του Χιώτικου Χωριού”.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μελαχροινούδης: ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/1/2006