Αρχική Νέα Τοπικά ΔΙΕΘΝΗ: ανησυχία από τα κρούσματα της νόσου των πτηνών στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ: ανησυχία από τα κρούσματα της νόσου των πτηνών στην Τουρκία

9

Mε ραγδαίους ρυθμούς μεταδίδεται, όπως φαίνεται, η νόσος των πτηνών στη γειτονική Τουρκία.
Ο ιός εξαπλώνεται από τα ανατολικά (επαρχία Βαν) προς τα κεντρικά (Σεβάστεια) και τα βόρεια ( Σαμσούντα), γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία.
Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, ο ιός ανιχνεύθηκε και σε πτηνά στο Κουσάντασι, απέναντι από τη Σάμο.
Μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία με την ΕΕ. Ειδικά στον Έβρο πραγματοποιούνται δειγματοληψίες σε καθημερινή βάση και ήδη έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς γρίπης πουλερικών 240 δείγματα των αποδημητικών πουλιών και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Παράλληλα, στο Τελωνείο των Κήπων για λόγους ασφαλείας ελέγχονται και απολυμαίνονται όλα τα διερχόμενα οχήματα από την Τουρκία.
Ανήσυχες είναι όμως και οι γειτονικές με την Τουρκία χώρες. Συγκεκριμένα η Βουλγαρία θεωρεί πλέον πολύ πιθανή την εξάπλωση της γρίπης στο έδαφός της, ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο τις αγορές τροφίμων, τις μεταφορές και τα σύνορα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση της γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι κάθε νέο κρούσμα, αυξάνει τις πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός σε πανδημική μορφή.
“Ισως να παίζουμε με τη φωτιά” είπε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος του ΠΟΥ που επισκέφτηκε την ανατολική Τουρκία.
Στην Κωνσταντινούπολη, σε καραντίνα τέθηκαν οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ, Γκαζιοσμάνπασά και Εσενλέρ, μετά τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι ο θάνατος πέντε κοτόπουλων στις δυο πρώτες συνοικίες οφείλεται στη γρίπη των πτηνών.
Υπό επιτήρηση τέθηκε επίσης περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων από τις συνοικίες Εγιούπ, Μπαϊράμπασά, Μπαγτζιλάρ και Αβτζιλάρ καθώς επίσης και οι λίμνες ,τα φράγματα και οι δεξαμενές που βρίσκονται εκεί.
Στις περιοχές αυτές, αποφασίστηκε ακόμα και η υποχρεωτική θανάτωση όλων των ύποπτων πτηνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνει 14 περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών στην Τουρκία, ενώ ήδη έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τριών ανθρώπων.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Μελαχροινούδης: ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 12/1/2006