Αρχική Νέα Τοπικά “Φουρτούνα” στο Αιγαίο φέρνει η απελευθέρωση των ναύλων

“Φουρτούνα” στο Αιγαίο φέρνει η απελευθέρωση των ναύλων

9

Η υπερψήφιση της πλήρης απελευθέρωσης των ναύλων σχεδόν σε όλη την ακτοπλοΐα από πλευράς Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) και πριν την τελική απόφαση από πλευράς του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, έφερε “φουρτούνα” στο Αιγαίο και ανησυχία για το μέλλον των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Έτσι άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, όπου με πρωτοβουλία της Ελπίδας Τσουρή – ως υπεύθυνη της Επιτροπής Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ- 19 βουλευτές ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη τόσο για την απελευθέρωση των ναύλων όσο και για την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων.
 “… Η Κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο να μην έχει πολιτική και να συνεχίζει να ανέχεται τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και καταστρατήγησης του Ν. 2932/2001, οι οποίοι επικρατούν στο χώρο της ακτοπλοΐας και οδήγησαν στα αρνητικά γεγονότα του καλοκαιριού, αλλά και να επιλέγει νέες αποσπασματικές παρεμβάσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ακτοπλόους, χωρίς να απαντούν στα προβλήματα των κατοίκων των νησιών.
Δεν είναι δυνατόν το ΥΕΝ να μην αντιλαμβάνεται ότι ο Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης και ειδικά ο νησιώτης, πρέπει να έχει ισοδύναμο δικαίωμα ασφαλούς και οικονομικής μετακίνησης προς το νησί του, με αυτό των κατοίκων της ηπειρωτικής Ευρώπης”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο που καταλήγει:
“Επειδή η υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα επιφέρει νέα σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους και στην οικονομία των νησιών μας, ζητούμε να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου να κληθεί να ενημερώσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας”.


Δεν αντέχουμε άλλο
Την κατηγορηματική αντίθεση στην πολιτική απελευθέρωσης των ναύλων των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ως προς την ανώτερη τιμή τους, την οποία πρόσφατα αποφάσισε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του Υ.Ε.Ν., εκφράζει με δήλωσή του ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης που τονίζει επίσης:
“…Αυτή ήταν άλλωστε και η θέση του εκπροσώπου της Ε.Ν.Α.Ε. κ. Γιάννη Μίχα, Νομάρχη Πειραιά, η οποία εκφράστηκε, γραπτά, στο συμβούλιο.
Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι οποίες και τους νησιώτες θα επιβαρύνουν και την τουριστική κίνηση προς τα νησιά θα επηρεάσουν αρνητικά.
Οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, όπως έχουν τονίσει και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους για το θέμα, δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις στα ναύλα της ακτοπλοΐας, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Η διεκδίκηση σύγχρονων συνθηκών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς εκτόξευση των εισιτηρίων, παραμένει ουσιαστική και επίκαιρη.
Αυτή η απόφαση, η οποία προστίθεται στην πρόσφατη απόφαση υπέρογκης αύξησης των αντικειμενικών αξιών στο Νομό μας, θα έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών και στην αναπτυξιακή προοπτική μας”, καταλήγει.


Μαρασμός
Εξάλλου με δηλώσεις του σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (11/1), ο Δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής τονίζει ότι “μια τέτοια απόφαση θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό ακόμη και τα μεγάλα νησιά. Τελικά, θα έχουμε μια πατρίδα δύο ταχυτήτων: τη στεριανή και τη νησιωτική. Αυτό θα δημιουργήσει αντιπαλότητες. Θ’ αντισταθούμε εμείς οι νησιώτες με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα για να μην περάσουν τέτοια μέτρα”, κατέληξε ο κ. Μεννής.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης, μετά τις δηλώσεις κατά Λινού
Επόμενο άρθροΕκθεση του Μπάμπη Κοιλιάρη στην Αθήνα