Αρχική Νέα Τοπικά Πρωτοχρονιάτικη πίτα και δηλώσεις από τη Γ.Γ Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Πρωτοχρονιάτικη πίτα και δηλώσεις από τη Γ.Γ Περιφέρειας Β. Αιγαίου

10

 
Tην πρωτοχρονιάτικη πίτα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έκοψε την Τρίτη το μεσημέρι,   ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Σέργιος Τσίφτης, στη Λέσχη  Αξιωματικών, της Μυτιλήνης.

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σέργιος Τσίφτης αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στον χαιρετισμό του τόνισε:
“Πριν κόψουμε την πίτα θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια κάνοντας ένα πολύ σύντομο και περιεκτικό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Το κυριότερο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στα χέρια της κάθε Περιφέρεια είναι ασφαλώς το ΠΕΠ.
Στο ΠΕΠ πετύχαμε να μην χάσουμε λεφτά, να μην χάσουμε πόρους. Ένας κίνδυνος που ήταν εξαιρετικά ορατός, οι προβλέψεις ήταν εξαιρετικά δυσοίωνες και για το 2004 και για το 2005. Κυριότερο επίτευγμα όμως θεωρώ ότι ήταν ότι μέσα από την αναθεώρηση το ΠΕΠ Βορείου κατάφερε και κέρδισε 20 εκατ. Ευρώ επιπλέον από αυτά που είχαμε και έτσι από τα 492 εκ. Ευρώ πήγαμε στα 512 εκατ. Ευρώ, κι αυτό γιατί  το 2004 δεν χάθηκαν πόροι από την εφαρμογή του κανόνα ν+2. Για το ίδιο λόγο επιδιώξαμε και το 2005 να μην χαθούν πόροι από την εφαρμογή του κανόνα ν+2 ώστε να προσδοκούμε έτσι σε αυξημένες χρηματοδοτήσεις από την αναθεώρηση του Προγράμματος το 2006.
Έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε σε αυξημένες χρηματοδοτήσεις και για την 4η χρηματοδοτική περίοδο δεδομένου μάλιστα ότι η Περιφέρειά μας παρά τις προβλέψεις κάποιων ότι κινδυνεύαμε να βγούμε εκτός στόχου 1 παραμένει στο Στόχο 1 δηλαδή απολαμβάνει πλήρους χρηματοδοτήσεως για να το πούμε πιο απλά.
Η απορρόφηση επίσης αυξήθηκε από το 9% τον Απρίλιο του 2004 στο 34% στο τέλος του 2005. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Αυτή η χρονιά πρέπει να είναι μια χρονιά σκληρής δουλειάς. Θα πρέπει οι συμβασιοποιήσεις τις οποίες βρήκαμε στο 20% περίπου και φθάσαμε τώρα στο 57%, στο τέλος της χρονιάς να τις έχουμε φθάσει στο 100%. Και βεβαίως απομένουν και λίγα ακόμα έργα να ενταχθούν  έτσι ώστε το 92% του προγράμματος που είναι σήμερα ενταγμένο να γίνει τους πρώτους μήνες του 2006 100%. Στόχος της Περιφέρειας μας είναι η συμβασιοποίηση του ποσού του 512 εκατ. Ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Επομένως η αισιοδοξία που έχουμε από τις επιτυχημένες προσπάθειες του 2004 και του 2005 σε ένα πράγμα μπορεί να μας οδηγήσει μόνο στην απόφαση για σκληρή και συντονισμένη δουλειά σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και των τριών Νομών της Περιφέρειας και να είστε βέβαιοι ότι αισιοδοξώντας και δουλεύοντας θα πετύχουμε και το 2006 τους στόχους μας.
Το επόμενο σημαντικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας μας  είναι το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που απευθύνεται στην αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού. Για να έχουμε μια εικόνα του πόσο σημαντικό είναι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρεια μας αρκεί να σας θυμίσω το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΠΤΑ.  Την περίοδο 1998 -2004 το πρόγραμμα ΕΠΤΑ διέθεσε στο Βόρειο Αιγαίο συνολικά 79 εκατ. Ευρώ Για λιγότερο χρονικό διάστημα από το 2005 έως 2009 το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχει μέχρι στιγμής διαθέσει 127 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων 61.5 εκατ. Ευρώ από την κατανομή του 45%,  52,5 εκατ. Ευρώ  από την κατανομή του 35 % ενώ μέχρι στιγμής από το 20% του προγράμματος από τις οριζόντιες δράσεις έχουν διατεθεί 13 εκ Ευρώ. Συνολικά δηλαδή 127 εκατ. Ευρώ.  Μέσα από αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι το  ΠΕΠ το Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης  “ΘΗΣΕΑΣ” και το  Ταμείο Συνοχής μπορέσαμε και χρηματοδοτήσαμε σημαντικά έργα και στους τρεις νομούς του Βορείου Αιγαίου.
Θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο αλλά περιεκτικό απολογισμό στα έργα που εντάξαμε τη χρονιά που πέρασε:
Εντάχθηκαν οδικά έργα μέσω του Προγράμματος “ΘΗΣΕΑΣ” :
Η παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής έργο 1 εκ. Ευρώ, από το Πρόγραμμα Τ.Α. ΘΗΣΕΑΣ, η ολοκλήρωση του δρόμου από Κλειού μέχρι Τσόνια του Δήμου Μανταμάδου, Βελτίωση του δρόμου προς Τάρτι του Δήμου Γέρας, η παράκαμψη της Χίου α΄ και γ΄ φάση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.
Ο δρόμος Κάλαμος- Νας στην Ικαρία,  8 εκ. Ευρώ από εθνικούς πόρους
η οδός προσπέλασης στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρίας 4,9 εκ. Ευρώ από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου και ο δρόμος Φούρνοι – Χρυσομηλιά στο νησάκι των Φούρνων, 6 περίπου εκ. Ευρώ.
Εντάχθηκαν στο τομέα του Περιβάλλοντος: η ύδρευση – αποχέτευση Παμφίλων Παναγιούδας Δήμου Μυτιλήνης από το ΘΗΣΕΑ, η ύδρευση αποχέτευση Μόριας από το ΘΗΣΕΑΣ, Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Γέρας από το ΠΕΠ, Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Μύρινας από το ΠΕΠ, Βιολογικός Καθαρισμός Δήμου Βαθέος από το Ταμείο Συνοχής, Ύδρευση Αποχέτευση Δ.Δ Σκαλοχωρίου Καλλονής από το ΘΗΣΕΑ, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης Ατσικής Λήμνου από το ΘΗΣΕΑ, εμπλουτισμός υδραγωγείων και βελτίωση υδρευτικών δικτύων Δήμου Αμανής στη Χίο από το ΘΗΣΕΑ.
Παράλληλα εκτός από τις εντάξεις πρέπει να αναφερθώ ιδιαίτερα στη δημοπράτηση των δυο μεγάλων έργων ΧΥΤΑ στη Λέσβο και τη Λήμνο ενώ συμβασιοποιήθηκε ο ένας από τους δυο ΧΥΤΑ στη Σάμο και εντός των ημερών συμβασιοποιείται και ο άλλος ΧΥΤΑ.
Δρομολογήσαμε την επίλυση του μεγάλου προβλήματος  της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια εξασφαλίζοντας από το ΥΠΕΣΔΑΑ πόρους και για τις προμελέτες και για τις οριστικές μελέτες ενώ έχουμε ήδη εξασφαλίσει πάνω από 5 εκατ. Ευρώ και από το ΠΕΠ και από τις οριζόντιες δράσεις του ΘΗΣΕΑ για τη χρηματοδότηση εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που δεν θα βαρύνουν έτσι την τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού.
Εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Στον τομέα της υγείας Πρόνοιας εξασφαλίσαμε 3,5εκτ Ευρώ επιπλέον για να προχωρήσει το μεγάλο έργο του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου στη Χίο που αλλιώς δεν θα μπορούσε να προχωρήσει.
Εντάξαμε στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου το έργο της Βελτίωσης και εκσυγχρονισμού 4 Κέντρων Υγείας της Λέσβου και επίκειται σύντομα η ένταξη των Κέντρων Υγείας Πυργίου Χίου και Καρλοβάσου Σάμου.
Ενισχύσαμε με 4,5 εκ. Ευρώ μέσω της Αναθεώρησης το “Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι” μια υποχρέωση που είχαν αναλάβει οι Δήμοι να το κάνουν για δυο χρόνια ακόμα από πόρους δικούς τους, μια υποχρέωση τέτοια τη λύνουμε μέσω της αναθεώρησης του ΠΕΠ και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι θα συνεχιστεί για δυο χρόνια ακόμα μέσα από το ΠΕΠ.
Χρηματοδοτήθηκε με περίπου 1 εκ. Ευρώ από το ΘΗΣΕΑ η προσθήκη νέας Πτέρυγας στο Γηροκομείο στο Βαθύ, εντάχθηκαν στο ΠΕΠ 5 έργα για την ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.
Χρηματοδοτήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου με περίπου 700.000 Ευρώ ενώ εξασφαλίσαμε και από το στρατό το παλαιό πεδίο Βολής για να μεταφερθεί εκεί αυτό που πρόσβαλε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια το άθλιο στρατόπεδο υποδοχής λαθρομεταναστών στο Κέντρο της πόλης Βαθέος και χτίζεται τώρα ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής που καλύπτει και όρους ασφαλείας και όρους υγιεινής και αξιοπρέπειας των ανθρώπων που θα ζουν εκεί.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού εντάξαμε στο ΠΕΠ το έργο της εκπαίδευσης, πολιτισμού, έρευνας και εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα της Λέσβου.
Εντάξαμε στο Ιnterreg με 800.000 Ευρώ το έργο του Κάστρου της Μυτιλήνης, ενώ  με άλλες 200.000 Ευρώ  χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους ο ηλεκτροφωτισμός του Κάστρου.
Χρηματοδοτούμε και κατασκευάζεται ήδη το Μουσείο Δημοκρατίας στον Αϊ Στράτη, εκεί που έδωσαν την ζωή τους  άνθρωποι για ιδανικά και αξίες
Η Μαράσλειος Σχολή επίσης στον Αϊ Στράτη . Χρηματοδοτείται  διαμόρφωση του αύλειου χώρου και όλων των εγκαταστάσεων της.
Εντάξαμε ίσως το μεγαλύτερο μεσαιωνικό Μνημείο του Αιγαίου στο ΠΕΠ του Βορείου Αιγαίου, τον Ανάβατο της Χίου
Εντάχθηκε επίσης το Βυζαντινό Μουσείο Χίου το παλιό Μετζιτιέ – Τζαμί
Δεν θα μιλήσω για τα έργα που συμβασιοποιήθηκαν σε αυτό τον τομέα ή εκτελούνται όπως είναι η ανάδειξη του προϊστορικού οικισμού της Θερμής
Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια και για τα Φράγματα και τους Ταμιευτήρες που επίσης έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις:
Το Φράγμα Σεδούντα στο Πλωμάρι, εντάχθηκε στο “Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη και  Ανασυγκρότηση Υπαίθρου”
Το Φράγμα Σαραπιού στη Χίο δημοπρατήθηκε, το Φράγμα Κόρης Γεφύρι ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση του, το Φράγμα Κατράρη ξεκίνησε η υλοποίηση του. Τα δυο τελευταία αυτά Φράγματα στη Χίο είναι προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατ. ευρώ το καθένα.
Το Φράγμα Αξιοποίησης Ταμιευτήρα στο Πέζι Ικαρίας επίσης ξεκίνησε η υλοποίηση του
Στο Τουρισμό και την επιχειρηματικότητα γενικότερα μέσα στην χρονιά και πολύ νωρίτερα από το συμβατικό χρόνο περαίωσης η Μαρίνα της Μυτιλήνης θα είναι έτοιμη. Όπως ξέρετε θα πρέπει να είχε τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2006 πιστεύουμε ότι θα έχει τελειώσει το Μάιο.
Με τον Αναπτυξιακό Νόμο είχαμε 7 εκ. για το 2005 και όλες οι προτάσεις που χώραγαν εκεί είχαν ενταχθεί, εξασφαλίσαμε όμως στις 27 Δεκεμβρίου άλλα 6 εκατ. Ευρώ. Έτσι όσες προτάσεις υποβλήθηκαν εντός του 2005 θα τύχουν των εξαιρετικών ευεργετημάτων και κινήτρων που δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και στον οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος ιδιαιτέρα ανταποκρίνεται. Και αυτό ασφαλώς δημιουργεί την βεβαιότητα ότι και για το 2006 η χρηματοδότησή μας για τον Αναπτυξιακό Νόμο θα είναι αυξημένη.
Πέραν αυτών στον τομέα της Γεωργίας ένα σημαντικό αλιευτικό καταφύγιο που εντάξαμε στο ΠΕΠ είναι αυτό της Χρυσομηλιάς στους Φούρνους της Ικαρίας προϋπολογισμού 4 εκ. Ευρώ και βεβαίως προχωράμε στα αλιευτικά καταφύγια της Πλάκας Λήμνου και της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο.
Στο νέο μέτρο για τα νησιά εξασφαλίσαμε μέσα από το ΠΕΠ 12 εκ. Ευρώ για τα μικρά νησιά της Περιφέρειας
Στον τομέα της καινοτομίας, εκτός από τα λεφτά που παίρνουμε από το ΠΕΠ, το Ταμείο Συνοχής, με πρωτοβουλίες και συνεργασία όλων των φορέων της Περιφέρειας, του επιχειρηματικού κόσμου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καταφέραμε και κερδίσαμε από την Ε.Ε. το Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τίτλο “Καινοτόμα Επιχειρηματική Ανάπτυξη βασισμένη σε τοπικούς πόρους Βιοποικιλότητας” προϋπολογισμού 3,3 εκ. Ευρώ. Επίσης είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια μας για να φέρουμε στο Βόρειο Αιγαίο  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον Πόλο Καινοτομίας.
Όπως είπε και ο πρόεδρος των Εργαζομένων αντιμετωπίζουμε κενά σε στελέχωση.
Παρόλα αυτά κάνουμε προσπάθειες και βήματα που θα βοηθήσουν την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης στην Περιφέρεια μας.
Ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Συστήσαμε και στελεχώσαμε την Διεύθυνση Υδάτινων Πόρων,  την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων που είχε να συνεδριάσει από το 1998 και υπήρχαν εκκρεμείς υποθέσεις συμπολιτών μας. Η Επιτροπή συνεδρίασε ήδη και στους τρεις Νομούς του Βορείου Αιγαίου δίνοντας λύση στα προβλήματα των απελπισμένων πράγματι πολιτών. Υλοποιήσαμε πρόγραμμα για τη μερική απασχόληση μέσω του οποίου προσλάβαμε 15 υπαλλήλους με 18μήνες συμβάσεις. Πραγματοποιήσαμε στη Περιφέρεια Σύνοδο Περιφερειαρχών με παρούσα  όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Δρομολογήσαμε στην Περιφέρεια  και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη τη λειτουργία Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Υπαλλήλων. Ενισχύσαμε σε πρώτη φάση με 20 βαν Δήμους και Νομαρχίες της Περιφέρειας. Ενισχύσαμε τους μικρούς Δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες με 9 μηχανικούς για να μπορέσουν να ωριμάσουν τα έργα του ΘΗΣΕΑ. Πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των ΚΕΠ της Περιφέρειας αφού ανανεώθηκαν οι συμβάσεις όλων των υπηρετούντων σε αυτά. Πραγματοποιήσαμε στη Χίο το μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο για την 4η Προγραμματική Περίοδο, ένα συνέδριο στο οποίο είχαμε την συμβολή όλων, από το Πανεπιστήμιο, τον Επιχειρηματικό κόσμο, την Αυτοδιοίκηση και των υπηρεσιακών παραγόντων όλων των τομέων της Δημόσιας Διοίκησης.
 Πετύχαμε σημαντικούς στόχους την χρονιά που πέρασε .Την χρονιά όμως που διανύουμε θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Ανήκω  σε μια σχολή πολιτικών που δεν ικανοποιείται με αυτά που πέτυχε όταν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει.  Αυτά που πρέπει να γίνουν το 2006 είναι πολλαπλάσια από αυτά που έγιναν το 2005. Πιστεύω ότι με τη  συντονισμένη δουλειά και την στενή συνεργασία  θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Εύχομαι σε όλους σας Καλή χρονιά. Εύχομαι το καλύτερο για την καθεμιά και τον  καθένα από εσάς”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό, η ηγεσία της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο βουλευτής κ. Ιωάννης Γιαννέλλης, ο τέως βουλευτής και τέως Νομάρχης Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, οι Αντινομάρχες της Ν.Α. Λέσβου κ.κ. Σάραγκας, Γαληνός, Καλονιάτης και η κα. Στεφανιδάκη, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και Δήμαρχος Πέτρας, κ. Στέλιος Παυλής, οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης κ. Α. Χατζηκομνηνός, Μανταμάδου κ. Στ. Αποστόλου, Λουτροπόλεως Θερμής, κ. Κ. Φραγκόπουλος, Αγίας Παρασκευής κ. Ευαγγελινός,  Ερεσού – Αντίσσης, κ. Π. Αμπατζής, Γέρας κ. Σ. Ζαμτράκης, Καλλονής κ. Γ. Κυρατζής, Ευεργέτουλα κ. Θ. Βουνατσής και Αγιάσου, κ. Χρ. Χατζηπαναγιώτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωκράτης Κάτσικας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Ευ. Τζιμή, Διευθυντές και Προιστάμενοι Υπηρεσιών, καθώς και  οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Μηνύματα έστειλαν η βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ενώ  σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν , ο βουλευτής Λέσβου, κ. Γιάννης Γιαννέλης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Αριστείδης Χατζηκομνηνός ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, κ. Στέλιος Παυλής και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας, κ. Κεφαλάς.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαινούριο φρούτο στην οδό Ι. Καλαμπόκα!
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο, 14/1/2006