Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Δημιούργησαν γουρουνάκια που… φωσφορίζουν, του Τάσου Σαραντή

Δημιούργησαν γουρουνάκια που… φωσφορίζουν, του Τάσου Σαραντή

7

 


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι δημιούργησαν τρία γουρουνάκια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, ένα επιστημονικό επίτευγμα που χαρακτηρίζουν “πολύ σημαντικό” για την μελέτη  των ανθρώπινων ασθενειών, αλλά και την έρευνα στον τομέα των βλαστοκυττάρων.


Οπως εξήγησε ο καθηγητής Βου Σιν-Τσιχ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Ζωικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην οποία οφείλεται η πρωτοφανής αυτή γέννηση, οι επιστήμονες εισήγαγαν με μία “μικροένεση” στον κυτταρικό πυρήνα ενός εμβρύου χοίρου μία φωσφορίζουσα πρωτεΐνη προερχόμενη από μέδουσες.


Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθούν τα τρία “λαμπερά” γουρουνάκια που στο σκοτάδι φαίνονται πράσινα, ενώ στο φως της ημέρας φαίνονται πράσινα τα μάτια τους, τα δόντια και οι μουσούδες, ενώ το δέρμα τους έχει μια πρασινωπή χροιά.


“Ναι, είναι πράγματι κάτι το σημαντικό. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην επιτάχυνση της κλινικής έρευνας για τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, διότι οι χοίροι θεωρείται γενικά ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των ζώων που συγγενεύουν περισσότερο με τα ανθρώπινα όντα”, πρόσθεσε ο Βου Σιν-Τσιχ. Ο ερευνητής εξέφρασε την ελπίδα ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ειδικότερα στην παρακολούθηση της εξέλιξης των ιστών όταν χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία νέων ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση, καθώς και στη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών.


Εάν, για παράδειγμα, μερικά βλαστοκύτταρα εγχυθούν στα φωσφορίζοντα ζώα οι επιστήμονες μπορούν να τα παρακολουθούν χωρίς να απαιτείται βιοψία. Κι αυτό γιατί τα φωσφορίζοντα γουρουνάκια, αντίθετα από άλλους χοίρους που στο παρελθόν έχει επιτευχθεί μερικώς φωσφορισμός, είναι πράσινα απέξω και από μέσα. Ακόμη και η καρδιά και τα εσωτερικά τους όργανα είναι πράσινα.


Πάντως η δημιουργία τους δεν ήταν εύκολη. Οι επιστήμονες ενέχυσαν στον κυτταρικό πυρήνα 265 εμβρύων χοίρων την φωσφορίζουσα πρωτεΐνη, τα οποία εμφυτεύθηκαν σε οκτώ ζώα. Τέσσερις από τους χοίρους έμειναν έγκυοι και μόνο τρία αρσενικά φωσφορίζοντα γουρουνάκια γεννήθηκαν πριν από τρεις μήνες. Πολλά από τα έμβρυα απέτυχαν να αναπτυχθούν.


Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι οι τρεις πράσινοι χοίροι θα ζευγαρώσουν με συνηθισμένους θηλυκούς χοίρους για να δημιουργήσουν μια νέα γενιά, αριθμητικά μεγαλύτερη, διαγενετικών χοίρων που θα χρησιμοποιηθούν για επιστημονική έρευνα. Σε ότι αφορά πιθανές απρόβλεπτες συνέπειες από την δημιουργία των χοίρων που φωσφορίζουν, οι ερευνητές δήλωσαν ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διότι οι πράσινοι χοίροι δεν μπορούν να διασταυρωθούν με άγρια είδη και να παραχθούν χοιρινά Φρανκενστάιν”.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 13/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαινούριο φρούτο στην οδό Ι. Καλαμπόκα!
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο, 14/1/2006