Αρχική Νέα Τοπικά Συνάντηση με Κεφαλογιάννη ζητούν οι ακτοπλόοι

Συνάντηση με Κεφαλογιάννη ζητούν οι ακτοπλόοι

7

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας προτίθεται να ζητήσει η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, προκειμένου να διευκρινισθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει στην ακτοπλοΐα, μετά και την αιτιολογημένη γνώμη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα μας.


Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑ σχολίασε το κείμενο της αιτιολογημένης γνώμης και αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Κεφαλογιάννη, προκειμένου να ξεκαθαρισθεί πλήρως εάν προτίθεται ή όχι να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου 2932/2001 στην κατεύθυνση που επιτάσσει η Ε.Ε.


Οπως τονίσθηκε στο διοικητικό συμβούλιο, το πρόβλημα της ακτοπλοΐας δεν είναι τα ναύλα, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο τα ναύλα. Απελευθέρωση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αυξήσεις τιμών αλλά ελεύθερη διαχείριση των πλοίων και αυτή δεν εξασφαλίζεται μόνο με την απελευθέρωση των ναύλων από τις γραμμές του Πειραιά.


Απαιτείται μία συνολική επαναπροσέγγιση του θεσμικού πλαισίου που θα καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που θέτει η Ε.Ε. και αφορούν τόσο στο καθεστώς δρομολόγησης πλοίων (δήλωση αποδοχής, εγγυήσεις, πλαφόν στα ναύλα, κ.λπ.), επάνδρωση πλοίων, ελληνομάθεια, ενδιαίτηση.


Οι ακτοπλόοι επικρίνουν την τακτική του ΥΕΝ που επιμένει να συσχετίζει την απελευθέρωση μόνο με τα ναύλα θεωρώντας ότι έτσι υποβαθμίζεται η αξία που έχει αυτή για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και του ακτοπλοϊκού δικτύου και εκτιμούν ότι η τακτική αυτή δεν συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας που είναι απαραίτητο, προκειμένου να λειτουργήσει ικανοποιητικά όλο το σύστημα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 14/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠόλο: Έπιασε τον Πανιώνιο ο ΝΟΧ
Επόμενο άρθροΗΜΕΡΟλόγιο- καιρός, 15/1/2006