Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή στον Υπουργό Ε.Ν. για το 1 δις έλλειμμα στο ΝΑΤ

Ερώτηση Τσουρή στον Υπουργό Ε.Ν. για το 1 δις έλλειμμα στο ΝΑΤ

7

 

Το “τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤ και την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του”, ζητά να μάθει η βουλευτής Ελπίδα Τσουρή με ερώτησή της προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλη Κεφαλογιάννη.
Στηριγμένη πάνω στα τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΝΑΤ όπου το οργανικό έλλειμμα του ασφαλιστικού ταμείου για το 2006 αγγίζει το 1 δισ. €, η κα Τσουρή αναφέρει στην ερώτησή της:
“…Ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιχορήγησης, παρουσιάζεται ελλειμματικός κατά περίπου 100εκ.€. Επιπρόσθετα, πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας αναμένεται να παρουσιαστεί και στο ΚΕΑΝ, λόγω του οργανικού ελλείμματος που επίσης παρουσιάζει, της τάξης των 55εκ€.
Η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους του Ταμείου έχει διαμορφωθεί περίπου στο 4 προς 1. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης των ναυτικών καθίσταται πάγια, θα πάρει δε μεγαλύτερες διαστάσεις, εφόσον δε ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία να μην περιορίζονται απλά στην κρατική επιχορήγηση, αλλά να στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης των ναυτικών.
Αντίθετα, οι μέχρι σήμερα κυβερνητικοί χειρισμοί και τα ληφθέντα μέτρα έχουν επιδεινώσει τη κατάσταση. Η πρόχειρη, συγκυριακή και αναποτελεσματική πολιτική είναι προφανής. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:
* οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης πλοίων στην ελληνική σημαία που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις πληρωμάτων
* Η επιλεκτική απαλλαγή των εφοπλιστών της κρουαζιέρας από όλες τις ασφαλιστικές εισφορές
* Η συνεχής συρρίκνωση του ελληνικού νηολογίου
Η ύπαρξη ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού και βούλησης τόσο για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤ, όσο και για τη περαιτέρω βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης του ναυτικού επαγγέλματος, συνεπάγεται και την υλοποίηση συγκεκριμένης δέσμης μέτρων”, τονίζει η Ελπίδα Τσουρή καταλήγοντας στο ερώτημα προς τον υπουργό Ε.Ν..

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστρέφει σκάφος με δείγματα από κομήτη, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΔ’ Εθνική ποδοσφαίρου: 13η και μοιραία για Πύργο