Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ανησυχία για την εκτόξευση σκάφους με πυρηνικά καύσιμα, του Τάσου Σαραντή

Ανησυχία για την εκτόξευση σκάφους με πυρηνικά καύσιμα, του Τάσου Σαραντή

23


Ανησυχία προκαλεί στη διεθνή κοινότητα η περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους New Horizons την ερχόμενη Τετάρτη, το οποίο είναι εφοδιασμένο με 10,9 κιλά ραδιενεργού υλικού.

Αν και η NASA έχει υπολογίσει ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης στο οποίο περιλαμβάνεται η απελευθέρωση του διοξειδίου του πλουτωνίου είναι περίπου τέσσερα τοις χιλίοις, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει επίσημα για την εκτόξευση του σκάφους τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.


Το διαστημικό σκάφος της NASA πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα εννιάχρονο ταξίδι με προορισμό τον Πλούτωνα και τον δορυφόρο του Χάροντα. Εξαιτίας του μακρόχρονου ταξιδιού του προς τον ένατο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον πιο απομακρυσμένο από τον Ηλιο, το σκάφος είναι εφοδιασμένο με διοξείδιο του πλουτωνίου προκειμένου να τροφοδοτεί τα όργανά με τα οποία είναι εξοπλισμένο, αφού δεν θα είναι δυνατή η τροφοδότησή του με ενέργεια από τον Ηλιο καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού.


Όπως αναφέρεται στη δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνέταξε η NASA, ένα πιθανό ατύχημα κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης ή κατά τη φάση που το σκάφος θα αφήνει τη Γη “θα μπορούσε να οδηγήσει στην  απελευθέρωση του διοξειδίου του πλουτωνίου κοντά στη νότια Αφρική και στην Αυστραλία. Εντούτοις, σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές  ένα ατύχημα που θα έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση διοξειδίου του πλουτωνίου είναι απίθανο”.


Από το 1958 που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το διαστημικό τους πρόγραμμα, ακόμη 25 σκάφη έχουν εκτοξευτεί στο διάστημα με θερμοηλεκτρικές γεννήτριες με ραδιοϊσότοπα, που παραγάγουν την αναγκαία ηλεκτρική ισχύ για τα συστήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένα. Μάλιστα, επτά δορυφόροι με πυρηνικά καύσιμα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.


Εντούτοις, δεν έλειψαν τα ατυχήματα. Το 1964 ο δορυφόρος Transit 5 ΒΝ-3 του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, για τον οποίο μια μελέτη ασφαλείας που έγινε από την Martin Company διαβεβαίωνε ότι “οποιοσδήποτε κίνδυνος για το κοινό ήταν εξαιρετικά απίθανος”, κατέπεσε από ύψος 1.500 μέτρων πάνω από το νότιο πόλο, εξαιτίας δυσλειτουργίας του πυραυλοφορέα του. Ο δορυφόρος κάηκε στην ατμόσφαιρα μαζί με το θανατηφόρο φορτίο τού ενός κιλού πλουτωνίου που μετέφερε, ποσότητα που θεωρήθηκε εξαιρετικά μικρή  για να προκαλέσει ραδιενεργό ρύπανση.


Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης στο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Apollo 13 το 1970, καταστράφηκε ένα από τα πειράματα που μετέφερε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα 3,8 κιλά πλουτωνίου να καταπέσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 14/1/2006

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπιστρέφει σκάφος με δείγματα από κομήτη, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθροΔ’ Εθνική ποδοσφαίρου: 13η και μοιραία για Πύργο